Τράπεζες: Δεν αποτελεί σκοπό η εκποίηση της κύριας κατοικίας

Οι εκποιήσεις της κύριας κατοικίας δεν είναι σκοπός των τραπεζών μελών του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ούτε και προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας, των δανειοληπτών και των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, στην ανακοίνωσή του, "επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι οι τράπεζες μέλη του δεν έχουν πρόθεση να προβούν ούτε επικεντρώνονται στις εκποιήσεις της κύριας κατοικίας για σκοπούς ιδιοκατοίκησης του μέσου πολίτη, όπως επίσης και της μικρής επαγγελματικής στέγης".

"Οι τράπεζες μέλη του Συνδέσμου σέβονται και θα σεβαστούν τις ευάλωτες ομάδες και ως εκ τούτου προχωρούν από κοινού με τους συνεργάσιμους δανειολήπτες σε αποδεκτές λύσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιόδους χάριτος μέχρι και δύο χρόνια, μείωση επιτοκίων, επέκταση χρόνου αποπληρωμής, ώστε να μειώνονται οι δόσεις και να ανακουφίζονται οι δανειολήπτες που υποφέρουν σήμερα από την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων τους. Αυτή η προσπάθεια θα είναι συστηματική, συνεχής και πάγια πολιτική των τραπεζών, πάντοτε στα πλαίσια των Οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου", επισημαίνει.

Ως εκ τούτου, ο Συνδεσμος καλεί τους "δανειολήπτες, οι οποίοι συνεπεία της οικονομικής κρίσης έχουν καταστεί άνεργοι ή/και έχουν μειωθεί τα εισοδήματα τους, να έρθουν άμεσα σε επαφή με την τράπεζά τους και να συνεργαστούν μαζί της για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τις δανειακές τους υποχρεώσεις".

"Η κάθε τράπεζα διαμορφώνει τη δική της πολιτική στα πλαίσια της σχετικής Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις σε όσους δανειολήπτες είναι βιώσιμοι και συνεργάσιμοι", καταλήγει.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή