Έρευνα πριν την εφαρμογή ενός πολυσφαλιστικού ΓΕΣΥ

Η εφαρμογή ενός πολυασφαλιστικού συστήματος ασφάλισης θα πρέπει να προκύψει μετά από μια σε βάθος έρευνα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναλογιστών Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου.

Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε μεν ότι οι παραδοχές της Κυβέρνησης ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) έχει εξασφαλιστεί μέχρι το 20148, τονίζοντας δε πως στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης.

«Πιστεύω ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων στην αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την κυπριακή οικονομία. Σε αυτά τα πλαίσια ο Σύνδεσμος Αναλογιστών Κύπρου είχε κύκλο επαφών με τις αρμόδιες αρχές, εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό τη θετικότερη συνεισφορά μας στο διάλογο που διεξάγεται», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, ο κ. Δημητρίου είπε πως «είναι γνωστά τα προβλήματα που οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι δημογραφικές αλλαγές (γήρανση πληθυσμού) προκαλούν στο ΤΚΑ και συνεπώς η ανάγκη για συμπληρωματική αποταμίευση μέσα από επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια και ατομικά ασφαλιστικά σχέδια».
«Είναι γνωστά», πρόσθεσε, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΚΑ συνεπώς θεωρούμε σωστό να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, ούτως ώστε να ενθαρρύνεται η συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση μέσα από επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια ή ατομικά σχέδια. Αυτό το οποίο κατά συνέπεια πρέπει να γίνει είναι αυστηρότερη ρύθμιση και εποπτεία τέτοιων συνταξιοδοτικών ταμείων και η διαχείριση τέτοιων σχεδίων από κατάλληλα εξειδικευμένους επαγγελματίες».

Να μελετηθεί εις βάθος ο τρόπος εμπλοκής των ασφαλιστικών στο ΓΕΣΥ

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στην παροχή ασφαλιστικής κάλυψης, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μακρόχρονη πείρα και τεχνογνωσία στον τομέα της παροχής ασφάλισης υγείας και ότι η εμπλοκή τους στο σχέδιο σίγουρα θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις.
«Όσον αφορά την μορφή την οποία θα πάρει η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών αν θα είναι δηλαδή πολυασφαλιστικό σχέδιο με τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν ανταγωνιστικό ρόλο στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ή συμπληρωματικό ρόλο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα σε βάθος μελέτης η οποία θα πρέπει να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους και τη βιωσιμότητα του σχεδίου για τις ίδιες τις ασφαλιστικές, αλλά και τα οφέλη για τον ίδιο τον καταναλωτή», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)