Τρόικα: Να τρέξουν οι διαδικασίες

Σκέψεις για επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις φαίνεται να κάνουν οι δανειστές, λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Πηγές από την Τρόικα δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως τόσο οι μακροοικονομικές όσο και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες απ` ότι ανέμεναν οι δανειστές και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται η αύξηση των ΜΕΔ.

Οι δανειολήπτες, εκτιμάται, φαίνεται ότι έχουν επαναπαυτεί από το ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο τόσο για τις εκποιήσεις όσο και για την αφερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του έτους, τους επιτρέπει να επιλέγουν στρατηγικά να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Έτσι, οι δανειστές σκέφτονται, αν είναι δυνατόν, την επίσπευση (frontloading) της όλης διαδικασίας.

Διαφοροποιήσεις και για ΓΕΣΥ

Εξάλλου, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή γίνονται σκέψεις για «προσαρμογές» στις πρόνοιες του μνημονίου όσον αφορά το ΓΕΣΥ. «Γίνονται δεύτερες σκέψεις και από τις δύο πλευρές (και από την Κυβέρνηση και από τους δανειστές), δήλωσε η ίδια πηγή χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες λόγω του ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο βρίσκεται στη φάση της διαμόρφωσης.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναμένεται να δοθεί στις κυπριακές Αρχές (ΥΠΟΙΚ και ΚΤΚ) το αργότερο αύριο και θα συζητηθεί την Παρασκευή – μετά την επάνοδο του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη από τη Βαρσοβία – σε κοινή συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικα με Χάρη Γεωργιάδη και Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι η ευκολότερη υπό την έννοια ότι τα ορόσημα του μνημονίου είναι λιγότερα, ενώ δεν υπάρχουν «δύσκολα» θέματα.

Στο ξέπλυμα χρήματος επικεντρώνονται οι σημερινές επαφές των κλιμακίων της Τρόικα.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ μεταξύ τεχνοκρατών των δανειστών και τεχνοκρατών του Εφόρου Εταιρειών και τουΥΠΟΙΚ με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στο Γραφείο του Εφόρου.

Στις 12:00 τεχνοκράτες της Τρόικα θα εξετάσουν την πτυχή της διαχείρισης των κυβερνητικών εγγυήσεων, ενώ στις 14:00 τεχνοκράτες των δανειστών θα συναντηθούν με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών για θέματα ξεπλύματος χρήματος.

Λίγο μετά τις 16:00 κλιμάκιο της Τρόικα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ σε χωριστή συνάντηση, στις 17:00 στο ΥΠΟΙΚ, τεχνοκράτες των δανειστών θα εξετάσουν θέματα ξεπλύματος με τεχνοκράτες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΥΠΟΙΚ.

Θέματα ξεπλύματος χρήματος θα συζητηθούν και αύριο Τετάρτη στην Κεντρική Τράπεζα, όπου θα εξεταστούν οι διαδικασίες που εφαρμόζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αφορούν το ξέπλυμα, όπως η ετήσια έγκριση της διαχείρισης ρίσκου και η εκπαίδευση προσωπικού.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία στον Πρωταρά πραγματοποίησε ο Κώστας Κουμής
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)