Powered by

Τέρμα το μονοπώλιο στις παραλίες

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε το απόγευμα της Πέμπτης πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα για παράταση της προθεσμίας που θέτει ο Περί Παραλιών Νόμος αναφορικά με την ανάθεση των υπηρεσιών στις παραλίες και των θαλασσίων αθλημάτων μέσα από διαδικασία ανοικτών προσφορών.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρνάβα η πρόταση νόμου που κατέθεσε δεν αφορούσε παράταση στην εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά αφορούσε τα κριτήρια παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Είπε ότι το θέμα προέκυψε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών στην παρουσία μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, της Επιτροπής Παραλιών, των Δήμων και Κοινοτήτων, των ξενοδόχων και των κατόχων αδειών για  υπηρεσίες στις παραλίες και θαλάσσια σπορ.

 

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών διεφάνη ότι εάν αφεθεί να εφαρμοστεί ο νόμος, θα προκύψουν πάμπολλα προβλήματα. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παραλιών δήλωσε ανέτοιμη, οι Δήμοι δεν έχουν βγει όλοι σε προσφορές, ενώ οι ξενοδόχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι θα προκύψει χάος.

Ανέφερε περαιτέρω ότι κατά τη σύσκεψη σήμερα υπήρξε εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών να δοθεί άτυπη παράταση ενός μήνα ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι που δεν το έπραξαν να προχωρήσουν με προκήρυξη προσφορών. Περαιτέρω εξέφρασε ανησυχία ότι η άτυπη παράταση είναι τρωτή και διατύπωσε τη θέση ότι δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε το μισό νόμο και πως η παράταση πρέπει να έχει νομική ισχύ με νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι ο ΔΗΣΥ λέει όχι σε όποια παράταση και θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα αφορά την εκτελεστική εξουσία μόνο και ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι δεν έπρεπε να υπάρχει πρόταση νόμου για παράταση, ενώ ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι έγινε αγώνας για να βοηθηθούν όσοι δραστηριοποιούνταν σε υπηρεσίες παραλιών, αλλά όπως πρόσθεσε έχει εξαντληθεί η δυνατότητα να κερδηθεί περαιτέρω χρόνος καθώς η νομοθεσία αφορά θέματα εναρμόνισης και απαιτήσεις της Τρόικας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης παρατήρησε ότι υπάρχουν δύο ειδών αδειούχοι στις παραλίες, αυτοί που κατέχουν άδεια με βάση τη νέα νομοθεσία και αυτοί στους οποίους δόθηκε άδεια παραμονής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ακόμα ότι από το 1996 για 18 χρόνια η Βουλή κάθε χρόνο μετέθετε την εφαρμογή της νομοθεσίας για ένα χρόνο.

Είπε ακόμα ότι ο νόμος  που έθετε τέλος σε αυτή την πρακτική ψηφίστηκε το 2011 για να εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα, με την 31η Οκτωβρίου να είναι η τελευταία ημερομηνία για την προκήρυξη προσφορών.

Είπε επίσης ότι κακώς οι τοπικές Αρχές δεν φρόντισαν να λάβουν τα μέτρα για να γίνει η διαδικασία ομαλά, λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να λύσουμε με αλχημείες την επαγγελματική κατοχύρωση αυτών των ανθρώπων”.

Αφού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα τηρούσε αποχή για να σταλεί το μήνυμα ότι κάποιοι πρέπει να ενεργούν έγκαιρα, έφερε ως παράδειγμα τους Δήμους Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Λάρνακας που διαχειρίζονται οι ίδιοι τις παραλίες με αναθέσεις υπηρεσιών.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι “έχουμε εκτεθεί με τις παρατάσεις που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα”, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει.

Η πρόταση νόμου και η παράταση απορρίφθηκε με 25 ψήφους κατά από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, με 19 αποχές από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ και τον Βουλευτή των Οικολόγων και 5 ψήφους υπέρ από τους Βουλευτές της ΕΔΕΚ και τον Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»