Στον αέρα έσοδα πέραν του μισού δις για τον τουρισμό

Μαύρα σύννεφα θα σκεπάζουν τον τουρισμό της Κύπρου, σε περίπτωση που η κάθοδος Ρώσων τουριστών, μίας εκ των βασικότερων αιμοδοτών του κυπριακού τουρισμού, καταστεί τελικά ανέφικτη λόγω του κλεισίματος των συνόρων με Μόσχα και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση του υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, ότι η κυπριακή αγορά ανέμενε γύρω στις 800.000 αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία εντός του 2022, με περίπου 100-120 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Προκειμένου να ανατραπεί μια προδιαγραφόμενη άκρως αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό, βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές προσπάθειες για διασύνδεση με άλλες χώρες και προσέλκυση εναλλακτικών αγορών ή ενδυνάμωση υφιστάμενων, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Σουηδία.

Διαβάστε ακόμη:

Μ. Αντωνίου: Να δεχόμαστε Ουκρανούς εργαζόμενους με τουριστική βίζα

Στην Filuet ως Group CFO ο Σωτήρης Καμπανέλλας 

Νέο μπερκεράδικο στην πρωτεύουσα για delivery

Πόσα ξόδευαν οι Ρώσοι προ Covid-19
Εκτός από βασική πηγή τουρισμού για την Κύπρο, η Ρωσία αποτελεί επίσης αιμοδότη, με μία από τις υψηλότερες κατά κεφαλή και κατά ημέρα δαπάνη.

Σε μία χρονιά προ πανδημίας, όπως το 2019, οι αφίξεις από Ρωσία τον Αύγουστο είχαν ανέλθει στις 115.682, αποτελώντας τη δεύτερη πιο δυναμική αγορά του μήνα, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο (186.071).

Η μέση διάρκεια παραμονής των Ρώσων επισκεπτών τον Αύγουστο του 2019 ήταν περίπου δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών είχε διαμορφωθεί στα €735,91, ελαφρώς πιο κάτω από τη μέση δαπάνη (€779,31) όλων των επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμη:

Σε αυτές τις χώρες ποντάρει για... αντικατάσταση των Ρώσων η Κύπρος

Τουρισμός: Το πλήγμα από τυχόν χαμένες ρωσικές αφίξεις σε αριθμούς

Οι έξι κορυφαίοι Ρώσοι ολιγάρχες στη... μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Κίνδυνος απώλειας 1,3 εκατ. επιβατών από και προς Ρωσία

Εξάλλου, οι Ρώσοι υπολογίζεται ότι ξόδευαν ημερησίως κατά μέσο όρο €72,86 (€78,82 η μέση κατά ημέρα δαπάνη όλων των τουριστών).

Τα εκατ. που θα χαθούν
Όσον αφορά τους Ουκρανούς, εκτιμάται ότι οι 10.352 επισκέπτες του Αυγούστου του 2019, ξόδεψαν κατά κεφαλή €563,65 και κατά ημέρα €59,33.

Σε περίπτωση που ληφθεί υπόψη η απώλεια 800.000 αφίξεων, οι πλείστες εκ των οποίων από τη ρωσική αγορά, τότε τα χαμένα έσοδα από την κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών ξεπερνούν το ογκώδες ποσό των €588.728.000.

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι ο κυπριακός τουρισμός θα χάσει ημερησίως από τη ρωσική αγορά €63.056.000.

Βαρύ πλήγμα στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Η ρωσοουκρανική κρίση θα επηρεάσει ιδιαίτερα την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπως υπέδειξε ο υφυπουργός Τουρισμού, εξηγώντας ότι, ακόμα και στην περίπτωση που αποκατασταθούν οι πτήσεις, υπάρχει σοβαρή διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού, που καθιστούν δύσκολα τα ταξίδια για διακοπές.

Τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια), ιδιαίτερα στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν άμεση διασύνδεση με τον τουρισμό (λιανικό εμπόριο, καταστήματα σουβενίρ) αναμένεται να δεχθούν βαρύ πλήγμα, εκτός αν αντισταθμιστούν οι απώλειες μέσω άλλων τουριστικών αγορών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρο Τάκκα, αρκετά από τα ξενοδοχεία της περιοχής που εργάζονται αποκλειστικά με τις συγκεκριμένες αγορές, δηλαδή περίπου το 30% των ξενοδοχειακών μονάδων, ενδέχεται να μην καταφέρουν να ανοίξουν καθόλου, ενώ αρκετά άλλα ξενοδοχεία θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό και ορισμένα σε μικρότερο. 

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»
Εκστρατεία ΕΤΑΠ Πάφου για προσέλκυση επισκεπτών κατά την πασχαλινή περίοδο
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού