Powered by

Τουρισμός: Το πλήγμα από τυχόν χαμένες ρωσικές αφίξεις σε αριθμούς

Ανυπολόγιστο αναμένεται να είναι το κόστος για τον τουρισμό της Κύπρου σε περίπτωση που παραταθεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη, την στιγμή που η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα σκληραίνοντας την στάση της έναντι της Μόσχας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου ότι οι κυπριακές Αρχές για το 2022 υπολόγιζαν περί το 1,3 εκατ. επιβάτες από και προς Ρωσία (αφίξεις και αναχωρήσεις), που ενδεχομένως να αντιστοιχούσε στο 15% της συνολικής αεροπορικής κίνησης της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως πριν αποφασιστεί το κλείσιμο του εναερίου χώρου της Ε.Ε. και κατ' επέκταση της Κύπρου για τα ρωσικά αεροσκάφη, διεξάγονταν προς την χώρα μας 20 πτήσεις εβδομαδιαίως, που αντιστοιχούσαν περίπου στο 6% με 6,5% της αεροπορικής κίνησης, ενώ το ποσοστό αυτό προβλεπόταν να αυξηθεί στο 12% τον ερχόμενο μήνα.

Εξάλλου, οι αφίξεις από τη Ρωσία υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Ιανουάριο του 2022, αφού αποτέλεσαν το 14,6% (6.414) των συνολικών αφίξεων, ενώ οι αφίξεις από την Ουκρανία το 11,2% (4.942).

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Θεοχαρίδης: Σε εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς

Mackenzie Tower: Νέος πύργος έρχεται στη Λάρνακα

Ένα πεντάστερο ξενοδοχείο ανακοίνωσε το come back του

Μισό εκατ. Ρώσοι σε επτά μήνες
Όπως δείχνουν τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία, πάνω από μισό εκατ. (πέραν των 502.000) ήταν οι αφίξεις τουριστών από Ρωσία από τον Μάιο του 2021 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Κίνδυνος απώλειας 1,3 εκατ. επιβατών από και προς Ρωσία


NOTAM και κλείσιμο εναέριου χώρου της Κύπρου για αεροσκάφη από Ρωσία

Κ. Πετρίδης: Σ' αυτούς τους τομείς οι ανησυχίες μας από τις κυρώσεις

Έκλεισε τον εναέριο χώρο της για αεροσκάφη από τη Ρωσία η Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, σε ανοδική πορεία βρέθηκε το 2021 η τουριστική ροή από Ουκρανία, καταλαμβάνοντας πέραν του 6% των συνολικών αφίξεων. Με βάση τα στοιχεία, η ροή επισκεπτών από Ουκρανία ξεπέρασε τις 85.000 στους τελευταίους επτά μήνες της περασμένης χρονιάς.
 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 60% άγγιξαν σε μηνιαία βάση εντός του 2021 οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, η οποία παραμένει ίσως η πιο κομβική τουριστική αγορά για την Κύπρο, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες, (Μάιος-Αύγουστος) οι αφίξεις από Ρωσία αποτέλεσαν την κυριότερη πηγή τουρισμού για την Κύπρο.
 

Ίσως η πιο κομβική αγορά
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις από τη Ρωσία υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον μήνα Μάιο του 2021, αφού αποτέλεσαν το 56,8%, φτάνοντας τις 57.320 των συνολικών αφίξεων, ενώ οι αφίξεις από την Ουκρανία το 7,8%, καθώς ανήλθαν στις 7.821.

Οι περισσότερες ρωσικές αφίξεις στην Κύπρο την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο, κατά τον οποίο ανήλθαν στις 88.983, αποτελώντας το 26,2% των συνολικών αφίξεων. Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις τουριστών από Ουκρανία διαμορφώθηκαν στις 15.254, αποτελώντας σχεδόν το 4% του συνόλου.

Ολόχρονο πλήγμα
Τονίζεται ότι τον περσινό Αύγουστο, η Ρωσία ήταν η νούμερο ένα τουριστική αγορά για την Κύπρο, με 87.427 αφίξεις, καταλαμβάνοντας το 27,2% των συνολικών αφίξεων. Τον ίδιο μήνα, η Ουκρανία κατέλαβε το 4,6% των αφίξεων (14.863).

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και τον Ιούλιο, με τις ρωσικές αφίξεις να αγγίζουν τις 84.000, καταλαμβάνοντας το 28,2% του συνόλου, την ίδια ώρα που οι αφίξεις από Ουκρανία διαμορφώθηκαν στο 5% (14.731).

Σχεδόν τις μισές αφίξεις κατέλαβαν οι Ρώσοι ταξιδιώτες προς Κύπρο τον Ιούνιο του 2021, με ποσοστό 45,8% (84.400). Οι αφίξεις δε από την Ουκρανία ανήλθαν στο 6,5%, αγγίζοντας τις 12.000.

Η ροή τουριστών από Ρωσία συνεχίστηκε τόσο τους φθινοπωρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Ενδεικτικά, οι αφίξεις από τη Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο ανήλθαν στο 9,5% των συνολικών αφίξεων (9.234). Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουκρανία, από την οποία η Κύπρος προσέλκυσε το 6,4% του συνόλου (6.169).

Η Κύπρος αποτέλεσε πόλο έλξης για Ρώσους επισκέπτες και τον Οκτώβριο, με 76.613 αφίξεις (19,6%), ενώ οι αφίξεις από την Ουκρανία κατέλαβαν το 3,9% των συνολικών αφίξεων (15.254).

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)