Οι έξι κορυφαίοι Ρώσοι ολιγάρχες στη... μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Σε ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών και συμμάχων του Πούτιν, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση «τιμωρεί» ορισμένους από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας ένεκα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι μαύρες λίστες της Ευρωπαϊκής ένωσης αποτελούν προσθήκη ανάμεσα σε άλλες κυρώσεις που άρχισαν από την προηγούμενη εβδομάδα, με στόχο να προκαλέσουν κόστος στην ρωσική οικονομία και να εμποδίσουν την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.

Τα μέτρα που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας οδήγησαν σε απότομη πτώση του ρουβλιού, καθώς και σε αναλήψεις πανικού από Ρώσους πολίτες.

Δείτε τις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

Γ. Θεοχαρίδης: Σε εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς

Τουρισμός: Το πλήγμα από τυχόν χαμένες ρωσικές αφίξεις σε αριθμούς

Πιο κάτω ακολουθούν έξι από τους Ρώσους ολιγάρχες που επλήγησαν από τα μέτρα της Ε.Ε.:

  • Igor Sechin

Ο Igor Sechin είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, του κορυφαίου παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας.

Είναι πρώην μέλος του «siloviki», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει προσωπικότητες με στρατιωτικό υπόβαθρο και υπόβαθρο ασφαλείας.

Ο Igor Sechin εργάστηκε στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια, ο Πούτιν τον μετέφερε στη Μόσχα όταν εντάχθηκε στην εθνική κυβέρνηση.

Πριν διοριστεί επικεφαλής της Rosneft το 2012, ο Sechin υπηρέτησε ως αναπληρωτής της διοίκησης του Κρεμλίνου και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας

  • Alisher Usmanov

Ο Alisher Usmanov είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος που κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.

Γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν και σήμερα χαρακτηρίζεται ως μεγιστάνας μετάλλων, τεχνολογίας και ICT.  

Μέσω της εταιρείας του USM Holdings, ελέγχει άλλες επιχειρήσεις, μεταξύ τους, το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεφωνικό δίκτυο της Ρωσίας, το MegaFon καθώς και την Metalloinvest, ένα «γίγαντα» μετάλλων.

Επίσης, ο Usmanov ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών του Facebook και κατείχε μερίδιο στη μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία της Ρωσίας, Mail.ru, πριν την πουλήσει το 2021.

  • Mikhail Fridman

 

Ο Mikhail Fridman μεγάλωσε στο Lviv της δυτικής Ουκρανίας και σύμφωνα με το ρωσικό Forbes, η περιουσία του ανέρχεται στα 15,5 δισ. δολάρια. Στο παρελθόν, ανακηρύχθηκε από τη Sunday Times ως ο 11ος πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι στη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Mikhail Fridman είναι ο συνιδρυτής της Alfa Group μιας εκ των πιο μεγάλων επενδυτικών εταιρειών της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, η Alfa Group κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, την Alfa-Bank, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, X5 και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Veon.

Επιπρόσθετα, διαχειρίζεται την εταιρεία private equity LetterOne με έδρα το Λονδίνο, την οποία ίδρυσε με συνεργάτες 2013 χρησιμοποιώντας 14 δισ. δολάρια τα οποία συγκεντρώθηκαν από την πώληση μεριδίου της πετρελαϊκής εταιρείας TNK-BP στη Rosneft.

Το statement της Ε.Ε. με τις κυρώσεις, αναφέρει τον Fridman ως τον «κορυφαίο Ρώσος χρηματοδότη και διευκολυντή του στενού κύκλου του Πούτιν». Επίσης, αναφέρεται στο ότι «υποστήριξε με υλική ή οικονομική βοήθεια και επωφελήθηκε από τους Ρώσους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων που είναι υπεύθυνοι για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

  • Petr Aven

Ο Petr Aven είναι ένας εκ των πλουσιότερων ολιγαρχών της Ρωσίας, συνεργάτης του Mikhail Fridman στην Alfa Group και είναι πρόεδρος της τράπεζας του ομίλου, της Alfa-Bank. Η Alfa-Bank, υπόκειται ήδη σε κυρώσεις της Ε.Ε. για την έκδοση ομολόγων, μετοχών και δανείων στην Ε.Ε. για αναχρηματοδότηση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς χρέους και μετοχών.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Aven είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Ρωσία (Μόσχα).

Ο Aven έχει εκδώσει πολλά βιβλία βασισμένα σε συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της δεκαετίας του 1990 όσον αφορά την ιστορία της Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ολιγάρχη Boris Berezovsky.

  • Nikolai Tokarev

Ο Nikolai Tokarev είναι ο επικεφαλής του Transneft, του κρατικού ελεγχόμενου φορέα εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών της Ρωσίας. Προηγούμενος, ήταν επικεφαλής της Zarubezhneft, μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Transneft έχει κατασκευάσει βασικούς αγωγούς εξαγωγής πετρελαίου.

Είναι πρώην αξιωματικός της Κα Γκε Μπε και είχε υπηρετήσει με τον Πούτιν στη Δρέσδη, τότε στην Ανατολική Γερμανία, τη δεκαετία του 1980.

  •  Alexei Mordashov

 

Ο Alexei Mordashov είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους ολόκληρης της Ρωσίας.

Είναι ιδιοκτήτης της Severstal, μιας από τις κορυφαίες χαλυβουργίες της Ρωσίας. Ξεκίνησε ως οικονομολόγος σε θυγατρική εταιρεία της Serverstal και μετέπειτα έγινε ο βασικός μέτοχος. Σύμφωνα με την Ε.Ε., η εταιρεία του ελέγχει τηλεοπτικούς σταθμούς που υποστηρίζουν ενεργά τις πολιτικές της Μόσχας για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Επίσης, κατέχει μερίδιο 32% του γερμανικής τουριστικής εταιρείας TUI καθώς και 50% της Tele2, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Ρωσία.

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι