Μ. Αντωνίου: Να δεχόμαστε Ουκρανούς εργαζόμενους με τουριστική βίζα

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς», δηλώνει στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, υποδεικνύοντας πως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα που άπτονται κατά κύριο λόγο του τομέα του τουρισμού.    

Σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο από την πρώτη στιγμή ήρθαμε αντιμέτωποι είναι αυτό της ενέργειας, αφού η αύξηση των τιμών επηρεάζει ανεξαιρέτως όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι καίριο είναι το πλήγμα που αναμένεται να δεχθεί η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Και τούτο, όπως επισήμανε, καθώς αντλούσαμε μεγάλο τουριστικό ρεύμα από Ρωσία, αλλά και ένα αξιοσημείωτο αριθμό από την Ουκρανία. «Σίγουρα όσον αφορά την τουριστική σεζόν που έρχεται, δεν θα δούμε τουρίστες από αυτές τις αγορές», εκτίμησε.

Διαβάστε ακόμη:

Στον αέρα έσοδα πέραν του μισού δις για τον τουρισμό 

Στην Filuet ως Group CFO ο Σωτήρης Καμπανέλλας 

Νέο μπερκεράδικο στην πρωτεύουσα για delivery

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνίου, πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση-προμήθεια σιτηρών, τόσο για ανθρώπινη χρήση όσο και για ζωοτροφές, των οποίων συν τοις άλλοις οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. «Δεν είναι σαφές», εξήγησε, «με ποιον τρόπο επηρεάζονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες όσων χρησιμοποιούν ρωσικές τράπεζες που πλήττονται από τις κυρώσεις».

Προσωπικό από εμπόλεμες ζώνες

Ταυτοχρόνως, ο Μιχάλης Αντωνίου έθεσε στο τραπέζι μια άλλη παράμετρο, αυτή της ανάγκης-κατά την έκφρασή του-, επίσπευσης των διαδικασιών για να έρθει στην Κύπρο προσωπικό από εμπόλεμες ζώνες.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητες στην Κύπρο, τώρα με την κατάσταση, κυρίως οι ουκρανικές, θα επιδιώξουν να φέρουν προσωπικό από τη χώρα τους», ανέφερε.

Εισήγηση της ΟΕΒ, όπως υπέδειξε, είναι το προσωπικό αυτό να γίνεται αποδεκτό στην Κύπρο με τουριστική βίζα και η διαδικασία πιστοποίησης να γίνεται μετέπειτα. Όπως εξήγησε περί τούτου, για να έλθει σήμερα ένας υπάλληλος από τρίτη χώρα και να εργαστεί στην Κύπρο χρειάζεται πιστοποίηση apostille από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας προέλευσής του. «Και όσον αφορά την Ουκρανία, την δεδομένη στιγμή είναι αδύνατον», επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε πως μέσα σε αυτή την μεγάλη τραγωδία, είναι απαραίτητο να διατηρούμε τη ψυχραιμία μας και να προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τυχόν ευκαιρίες.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους