Powered by

Ε. Καλογήρου: Σε 2-3 χρόνια θα επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019

Μεγάλη αβεβαιότητα έχει προκαλέσει η πανδημία στον τομέα του Τουρισμού και των αερομεταφορών με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το που μπορεί να καταλήξει η φετινή χρονιά σε αριθμούς. Αυτό ανέφερε η Ελένη Καλογήρου Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια Hermes Airports μιλώντας στο Market Outlook Series: Ξενοδοχεία και Τουρισμός, τονίζοντας πως η γενική εκτίμηση είναι πως η κρίση αυτή θα πάρει 2-3 χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019.

Ο τομέας, πρόσθεσε, θα επανέλθει και είναι θέμα χρόνου. Ο κόσμος, ανέφερε η κ. Καλογήρου, θα συνεχίσει να θέλει να ταξιδεύει είτε για σκοπούς αναψυχής, επαγγελματικούς λόγους, επισκέψεις σε προσφιλή άτομα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η κ. Καλογήρου ανέφερε πως από τα αεροδρόμια της Κύπρου πραγματοποιούνταν πτήσεις προς 120 προορισμούς σε 40 διαφορετικές χώρες. Παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνταν πτήσεις, κατά την περίοδο του lockdown,  η Hermes επωμίστηκε το κόστος διατήρησης των αεροδρομίων σε λειτουργία ώστε να εξυπηρετήσεις πτήσεις φορτίου και πτήσεις επαναπατρισμού.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως θετική την αντιμετώπιση της πανδημίας με την Κύπρο να λαμβάνει θετικές κριτικές από το εξωτερικό. Η κ. Καλογήρου σημείωσε πως δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις διότι όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών από τις οποίες αντλούμε τουρισμό. Οι δύο παραδοσιακές αγορές Ρωσία και Αγγλία δεν βρίσκονται στις δύο κατηγορίες και τα πράγματα είναι δύσκολα.

Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί πτήσεις, από τις 9 Ιουνίου έχουν δρομολογηθεί πτήσεις από 20 αεροπορικές εταιρείες και από 1η Ιουλίου δρομολογούνται 40 αεροπορικές εταιρείες από 20 χώρες που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες α και β.
 
Το μεγάλο ερώτημα, τόνισε η κ. Καλογήρου, είναι κατά πόσο ο κόσμος θα είναι διατεθειμένος να ταξιδέψει και κατά πόσον θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.
«Για να βοηθήσουμε την κατάσταση σε συνεργασία με τη κυβέρνηση έχουμε ετοιμάσει σχέδιο κινήτρων προ τις αεροπορικές εταιρείες με σκοπό να μοιραστούμε το ρίσκο των αεροπορικών εταιρειών», ανέφερε η κ. Καλογήρου υπογραμμίζοντας πως κατ’ αυτό τον τρόπο οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ενθαρρυνθεί να δρομολογήσουν πτήσεις.
Τόνισε πως θα πρέπει να γίνει διαφήμιση και προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού σε χώρες που έχουν δρομολογηθεί πτήσεις.
 
Την ίδια ώρα, είπε, η κάθε κρίση φέρνει και ευκαιρίες και  θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για να τις εκμεταλλευτούμε. Έφερε το παράδειγμα της  Wizzair η οποία επέλεξε το αεροδρόμιο Λάρνακας ως βάση της με δυο αεροσκάφη και επισήμανε πως αυτό δεν έγινε τυχαία. «Ένδειξη για το τι μπορούμε να πετύχουμε αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ μας και έχουμε τα μάτια μας ανοικτά».

«Σαν προορισμός έχουμε δημιουργήσει ένα θετικό προφίλ και μας δίδεται η ευκαιρία να προσπαθήσουμε για κάποιες άλλες αγορές. Θα πρέπει να διευρύνουμε το τουριστικό μας προϊόν. Να προσελκύσουμε ταξιδιώτες από τις χώρες που έχουν δρομολογηθεί πτήσεις, ενώ θα πρέπει να επενδύσουμε νέα είδη τουρισμού».

Επιτακτική ανάγκη, είπε, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ερωτηθείς να προβεί στις δικές της εκτιμήσεις για την άφιξη πτήσεων από τις αγορές της Αγγλίας και της Ρωσίας, η κ. Καλογήρου ανέφερε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενδεχομένως η Αγγλία να ενταχθεί στην κατηγορία Β στα μέσα Ιουλίου, ενώ η Ρωσία ενδεχομένως να ενταχθεί στην κατηγορία Β προς τα τέλη Αυγούστου ή ακόμη και Σεπτέμβριο.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»