Η έλλειψη εργατικού δυναμικού τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις

Ο γρίφος για γερούς λύτες που ακούει στο όνομα εργατικό δυναμικό, υπό το πρίσμα της κατάστασης συνεχούς αλλαγής στην οποία υπόκειται, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που έλαβε χώρα κατά το 12ο Nicosia Economic Congress.

Χάσμα δεξιοτήτων, τεχνολογική διαταραχή του εργατικού δυναμικού και «μαζική φυγή», συνιστούν το τρίπτυχο ενός γρίφου, η λύση του οποίου κρίνεται ως εξέχουσας σημασίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προς όφελος και των εργαζομένων, στη χώρα μας.  

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Πετρίδης: Πιο επικίνδυνη παράμετρος της κρίσης ο πληθωρισμός

Ν. Πηλείδου: Οι προκλήσεις στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση

Π. Μάρκου: Έμφαση στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

Κ. Ιορδάνου: Επαναπροσδιορισμός του μοντέλου της οικονομίας μας

Χρ. Πατσαλίδης: Εναρμόνιση του ασφαλιστικού κλάδου στα νέα δεδομένα

Δρ. Θωμάς Κελεπούρης: Οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το Net Zero

Κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που εντοπίζεται σε αρκετούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως και η ανάγκη, σύμφωνα με τους εργοδότες, παραχώρησης αδειών για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας και η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Ζαχαριάδη, ενώ το πάνελ συντόνισε η Ελένη Νεοπτολέμου (Partner, Harris Kyriakides).

Σε αρχική τοποθέτησή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Ζαχαριάδης, είπε πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, περιόρισαν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό.

Αφού παρουσίασε στατιστικά και δεδομένα των καταστάσεων σε ό,τι αφορά την απασχόληση ανά τομέα της οικονομίας, ανέφερε πως η ανάπτυξη αφορά το σύνολο του πληθυσμού. «Πέραν της μείωσης της ανεργίας έχει επιτευχθεί ιστορικό ρεκόρ. Το 4ο τρίμηνο του 2021 δημιουργήθηκαν 25 000 νέες θέσεις εργασίας, παρά τις συνθήκες που είχε διαμορφώσει η πανδημία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, υπάρχει ακόμη εργατικό δυναμικό προς αξιοποίηση, ενώ όπως ανέφερε, στο στρατηγικό σχέδιο για την Κύπρο που υλοποιείται έχουν συμπεριληφθεί δράσεις για ίσες ευκαιρίες εργασίας και νέες ποιοτικές θέσεις. Συναφώς, αναμένεται η δημιουργία άλλων 11 000 θέσεων εργασίας μέσω του σχεδίου. Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, βρίσκεται και η πραγματοποίηση σεμιναρίων για ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και η κατάρτιση νέων για ενίσχυση απασχολισμότητά τους.

Οι εργοδότες

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, προειδοποίησε ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό, ο αντίκτυπος θα είναι αρνητικός. Υποδεικνύοντας ότι αρκετές επενδύσεις δεν προχωρούν λόγω ακριβώς της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Αγκαστινιώτης έκανε λόγο για χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει, λέγοντας πως υπάρχουν άτομα με ικανότητες, αλλά όχι δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση για αναπροσαρμογή δεξιοτήτων.

Στη δική του τοποθέτηση, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου προσδιόρισε το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού ως το βασικότερο πρόβλημα στην επένδυση χρημάτων από τις εταιρείες. Ο κ. Αντωνίου, στο πλαίσιο της συζήτησης, ανέδειξε την ανάγκη πρόληψης προσωπικού από τρίτες χώρες, τονίζοντας ότι υπάρχουν θέσεις εργασίες στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες δεν μπορούν κατά την παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα να καλυφθούν.

Οι συντεχνίες

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας, τόνισε την ανάγκη ποιοτικής επένδυσης στην απασχόληση. «Όταν οι πολίτες διασφαλίσουν το γεγονός ότι δουλεύουν θετικά, τότε η αντίληψη του ενός προς τον άλλον διαφοροποιείται» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως βασικό πλεονέκτημα στην Κύπρο είναι το γεγονός ότι οι εργασιακές σχέσεις διέπονται από τον κοινωνικό διάλογο.

«Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή έχει διεξέλθει εξαντλητικά με τους εταίρους, και ζητήθηκε η καταγραφή αναγκών, η διασύνδεση των αναγκών κυρίως στη ξενοδοχειακή βιομηχανία με τους διαθέσιμους προς εργασίας άνεργους και να γίνει μια αξιολόγηση στη βάση των αναγκών», επισήμανε. Κάλεσε, τέλος, την πολιτεία να συνυπολογίσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω του ουκρανικού ζητήματος και να υπάρξει συζήτηση στη βάση των πραγματικών αναγκών.

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στη δική της τοποθέτηση επί του θέματος είπε πως πρόκειται για ένα ζήτημα επί του οποίου διεξάγεται μακρά συζήτηση και στην οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις. «Χρειάζεται να υπάρξει καλύτερη αντίληψη του πεδίου. Να απαντήσουμε στο αν θέλουμε εμείς να είμαστε η πηγή βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού και πώς κάνουμε ολοκληρωμένη στρατηγική. Δεν υπάρχει συντονισμένος, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και παρακολούθηση. Πρέπει να γίνει η σωστή προετοιμασία και να πάμε από τη συζήτηση στρατηγικών στην πράξη», ανέφερε η γενική γραμματέας της ΠΕΟ.

 

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη