Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Κ. Πετρίδης: Πιο επικίνδυνη παράμετρος της κρίσης ο πληθωρισμός

Πολύ δύσκολη και διαφορετική από τις προηγούμενες χαρακτήρισε την παρούσα οικονομική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας κατά το 12ο Nicosia Economic Congress, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις σημαντικότερες κρίσεις στην οικονομία που βίωσε ιστορικά η χώρα, για να καταλήξει στη σημερινή, αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.  

Διαβάστε ακόμη:

Ν. Πηλείδου: Οι προκλήσεις στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση

Π. Μάρκου: Έμφαση στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

Κ. Ιορδάνου: Επαναπροσδιορισμός του μοντέλου της οικονομίας μας

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και διαφορετική κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εστίασε στις επιπτώσεις της στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία. «Ο ρωσικός παράγοντας αναλογεί στο 20% του τουριστικού προϊόντος. Είμαστε σίγουροι ότι ένα μέρος θα καλυφθεί και οι προβλέψεις για φέτος είναι καλές», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία 35 νέων δρομολογίων, κάτι που σε συνδυασμό με τις ενέργειες που γίνονται από την τουριστική βιομηχανία, θα συμβάλει στην υπέρβαση.

Ο πληθωρισμός

Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε για την αύξηση του πληθωρισμού. «Με ανησυχεί περισσότερο ο πληθωρισμός, που αυτή η γενιά δεν έχει ξαναζήσει», σημείωσε, για να κάνει λόγο για ένα νέο φαινόμενο που χαρακτήρισε ως την πιο επικίνδυνη παράμετρο αυτής της κρίσης. «Αυτός ο πληθωρισμός προσομοιάζει με τον πληθωρισμό που σημειώθηκε τις δεκαετίες του 1970 και 1980, καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί γιατί είναι εισαγόμενος», εξήγησε.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως υπάρχουν μεγάλοι στόχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που εξυπακούν και επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο, αφού η ευμάρεια κτίστηκε στο γεγονός ότι υπάρχει χαμηλή τιμή στην ενέργεια. «Αυτή τη στιγμή αλλάζει και προκαλεί κοινωνικές επιπτώσεις με την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε.

Τα μέτρα στήριξης

Στη συνέχεια, μίλησε για τις δράσεις της πολιτείας. «Ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις με οριζόντια και στοχευμένα μέτρα όσο αφορά τη βοήθεια προς τους πολίτες. Μειώσαμε το κόστος στην ηλεκτρική ενέργεια, ΦΠΑ, φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, δώσαμε πιο στοχεύμενα επιδόματα σε κατοίκους ορεινών περιοχών, στηρίξαμε τους κτηνοτρόφους», είπε.

Αυτά τα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα, σημείωσε, και δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστο. Και έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα για πράσινη μετάβαση. Συνεπώς, βλέπουμε αντικρουόμενη πολιτική λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Αναγκαζόμαστε, εξήγησε να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις ,για να μην επηρεάζουμε τον κοινωνικό ιστό σε μεγάλο βαθμό.

Το πιο σημαντικό, είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, είναι τα 150 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν σε πράσινες πολιτικές, ενεργειακή επάρκεια και φωτοβολταικα, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια για να φτάσουμε στην απεξάρτηση.

Η έκδοση πράσινου ομολόγου  

Ακόμη μια πολιτική της κυβέρνησης την οποία τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι το πράσινο ομόλογο. Ένα εξελιγμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο, όπως το χαρακτήρισε, που προβλέπει ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν στην πράσινη ανάπτυξη.

Κάλεσε ακολούθως τον τραπεζικό τομέα να αναπροσαρμοστεί στις προκλήσεις των καιρών. Να πάρει ρίσκο για να χρηματοδοτήσει τις πράσινες πολιτικές του ιδιωτικού τομέα. «Είναι έτοιμες οι τράπεζες μας; Πρέπει να είναι», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και ο τραπεζικός τομέας πρέπει να αδράξουν τις όποιες ευκαιρίες, «ώστε να κάνουμε όσο πιο ανώδυνη γίνεται αυτή τη μετάβαση».

«Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο. Δεν είναι μια κρίση που θα τελειώσει. Μετασχηματίζεται η διεθνής οικονομική σκηνή, ανασχηματίζεται ο οικονομικός ιστός και θα έχει επιπτώσεις στην παγκοσμιοποίηση», είπε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας