Ν. Πηλείδου: Οι προκλήσεις στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση

InBusinessNews  12/04/2022 11:29
Ν. Πηλείδου: Οι προκλήσεις στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση

Ν. Πηλείδου: Οι προκλήσεις στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση

InBusinessNews  12/04/2022 11:29

Η πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης και η αβεβαιότητα από την κρίση στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο ομιλίας της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου, στο πλαίσιο του 12ου Nicosia Economic Congress.

Η κ. Πηλείδου μίλησε τον εθνικό σχεδιασμό που έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πρέπει να αναθεωρήσει τους δικούς της στόχους για τους ρύπους και τονίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος», σημείωσε, «ανέδειξε το πρόβλημα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό».

Αναφερόμενη στην πράσινη μετάβαση, η κ. Πηλείδου είπε πως οι φιλόδοξοι στόχοι πρέπει να συμβαδίζουν με συγκεκριμένα βήματα που να μειώνουν τους ρύπους. «Αφενός  έχουμε την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά είναι αναγκαία και η ένταξη των ΑΠΕ», ανέφερε.  

Σήμερα, είπε η Νατάσα Πηλείδου, είμαστε σε μια κατάσταση αρκετά απαιτητική, στην οποία η Κύπρος, ευτυχώς, δεν έχει την ίδια εξάρτηση από ρωσικά καύσιμα. Εντούτοις η αύξηση των τιμών επηρέασε και τη χώρα μας, εξ ου και η λήψη των αντισταθμιστικών μέτρων για τον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα. Η υπουργός Ενέργειας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έμφαση που δίνει η Πολιτεία για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

«Στην Κύπρο έχουμε πολλές προκλήσεις όσο αφορά την αγορά ενέργειες», επισήμανε. «Πρέπει να γίνουν πολλές παράλληλες δράσεις για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα. Είτε έχουν γίνει είτε έχουν τροχοδρομηθεί και η πράσινη ανάπτυξη θα είναι γεγονός, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε προκλήσεις.

Μέσα από τη στρατηγική μας μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις και να απαλείψουμε τις αδυναμίες», είπε και συνέχισε. «Στρατηγική που περιλαμβάνει τη δημιουργία βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, άρση οικονομικής απομόνωσης, αξιοποίησης της ΑΟΖ και εγχώριων ΑΠΕ και προώθηση της ενεργειακής απόδοσης».

Τόνισε ακόμη την ανάγκη ενεργειακού εφοδιασμού και τις διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου. Περιέγραψε ακολούθως τα επόμενα βήματα για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στο πλαίσιο των οποίων δημιουργείται ηλεκτρική πλατφόρμα με one-step center για αδειοδότηση εμπορικών συστημάτων, προωθούνται συστήματα αποθήκευσης, ενώ περιλαμβάνεται επίσης ενεργειακή αναβάθμιση σε ΑΠΕ σε κτήρια, παραγωγή και χρήση υδρογόνου και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

Ερωτηθείσα για την πρόοδο αναφορικά με τον East Med, η υπουργός Ενέργειας είπε πως γίνονται μελέτες των αγορών, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι αυτές πρέπει να περάσουν από το θεωρητικό στο πρακτικό επίπεδο όσο αφορά το «ποια χώρα δεσμεύεται να δώσει ποιες ποσότητες και σε ποιο βάθος χρόνου για να προσδιοριστεί η βιωσιμότητα του έργου και να δούμε πώς μπορεί να γίνει μεταφορά».

«Υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες ακόμη, παραδέχτηκε, και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα γιατί παρουσιάζεται τώρα μια ευκαιρία και μπορεί αξιοποιηθεί αν ικανοποιηθούν τα πιο πάνω δεδομένα. «Εξετάζονται διάφορες λύσεις για αξιοποίηση κοιτασμάτων», συμπλήρωσε.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας