Δρ. Θωμάς Κελεπούρης: Οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το Net Zero

Tη σημαντικότητα της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας ανέδειξε από το βήμα του 12ου Nicosia Economic Congress ο Partner στο γραφείο McKinsey στην Αθήνα. Δρ. Θωμάς Κελεπούρης, μιλώντας για το Net Zero και τις επιδράσεις που έχει στις επιχειρήσεις.

Αφού παρουσίασε δεδομένα που αποδεικνύουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Δρ. Κελεπούρης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της σε διάφορα επίπεδα, όπως οι συγκοινωνίες, οι υποδομές και ο τομέα της βιομηχανίας. «Οι τεχνολογίες εξελίσσονται και εκεί περιμένουμε οπισθοβαρή μετάβαση», είπε, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι στο κομμάτι της γεωργίας ο άνθρωπος έχει καθοριστικό ρόλο. «Όσο παράξενο και αν ακούγεται, το τι έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας, η δίαιτα μας, επηρεάζει τις εκπομπές αερίου», σημείωσε.  

Στο δρόμο για το net zero, ένα από τα κλειδιά επιτυχίας είναι η καινοτομία, εξ ου και το γεγονός ότι γίνεται τεράστια έρευνα σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Δεύτερη παράμετρος και πρόκληση είναι η κλίμακα. «Δεν θα μπορέσουμε να το πετύχουμε με μεμονωμένες ενέργειες από τις εταιρείες, αλλά συντονισμένα», τόνισε. Ως τρίτη παράμετρο, προσδιόρισε τις υποδομές, οι οποίες πρέπει να συμπεριλάβουν όλους τους κλάδους (ενέργεια, μεταφορές, βιομηχανία).

Τέταρτο κριτήριο είναι οι επενδύσεις. Όπως είπε ο Θωμάς Κελεπούρης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι αναγκαίες οι επενδύσεις ύψους 28 τρις μέχρι το 2050.

Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες για  αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας; Ο τέσσερις κινήσεις-ματ είναι, σύμφωνα με τον κ. Κελεπούρη, μια εμπορική πολιτική που να λαμβάνει υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη, υλοποιήσεις transition, διαφοροποίηση του προϊόντος που προσφέρεται και η αφοσίωση στα ESG

Καταληκτικά, ο κ. Κελεπούρης έκανε λόγο για έναν δύσκολο δρόμο ως προς την αντιμετώπιση των τιμών ρύπων ως το 2050, που όμως μπορεί να επιτευχθεί.

Δειτε Επισης

Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά
Επίσκεψη ομάδας εργαζομένων της Gordian στο Κέντρο Υπηρεσιών «ΣΕΑΝΑ»
Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση