Με σημαντικό κόστος η πράσινη μετάβαση

Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και η οικονομική διαχείριση μετά την πανδημία είναι διαφορετική με απίστευτες προκλήσεις για την Κύπρο και την ΕΕ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως βιώνουμε κάτι που δεν είχε προβλεφθεί.

Μιλώντας ενώπιον του 12ου Limassol Economic Forum, o Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως δεχόμαστε πληθωριστικές πιέσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι πιέσεις αυτές θα είναι παροδικές καθώς οφείλονται περισσότερο στην προσφορά προϊόντων, ενώ έχει διακοπεί η δραστηριότητα σε κάποιους οικονομικούς τομίες και δεν έχει ομαλοποιηθεί ακόμη.

«Δική μου άποψη δεν είμαι αισιόδοξος για τις πληθωριστικές πιέσεις» διότι και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν απίστευτες κρατικές παρεμβάσεις για συγκράτηση της οικονομίας, με την πολιτική της ΕΕ να επιβάλλει περισσότερες κρατικές παρεμβάσεις με κεφάλαια και μετά την πανδημία, κάτι το οποίοι, όπως είπε, δεν θα είναι χωρίς προεκτάσεις για την αγορά των πρώτων υλών.

Υπογράμμισε πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική αλλάζει με την πράσινη συμφωνία. «Δεν θα είναι εύκολη η πράσινη μετάβαση, θα έχει ένα πολύ σημαντικό κόστος, θα πλήξει κα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», προσθέτοντας πως υπάρχουν κονδύλια για αντισταθμιστικά μέτρα.

Η ενεργειακή ουδετερότητα μέχρι το 2050 που επιβάλλει η Πράσινη Συμφωνία, είπε, παρουσιάζεται ως εύκολη πολιτική διακήρυξη, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο σχεδιασμό των πολιτικών αυτών ώστε να μην πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας ή κάποιες ομάδες του πληθυσμού.

Προκλήσεις θα παρουσιαστούν και κατά την ενάσκηση της νομισματικής πολιτικής, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Η πιστωτική επέκταση δίνει ένα υπερκίνητρο αλλά από την άλλη μπορεί να δημιούργει φούσκες. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μας αρέσει πολύ όταν υπάρχουν εργαλεία που διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά διότι αυξάνει την αγοραστική δύναμη, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης». Τόνισε πως πριν από την πανδημία το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έγινε πιο ισορροπημένο.

Διαβάστε ακόμη: 

Όλη η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου ήταν εκεί

Κ. Ηροδότου: Ε.Ε. και ΕΚΤ πρωτοστατούν στη λήψη μέτρων για κλιματική αλλαγή

Πηλείδου: €547 εκατ. για μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία

Οι προκλήσεις και ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο

Ricardo Reis: Στα χέρια των κεντρικών τραπεζών ο πληθωρισμός

O Χρήστος Σταϊκούρας

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η ΕΕ ενήργησε πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις. Συνολικά, είπε, θα διοχετευτούν στην ευρωπαϊκή οικονομία €1,3 τρις. Πρόσθεσε πως η ΕΕ μαζικά έδωσε πολύ περισσότερους πόρους και εξέφρασε την πεποίθηση πως σε εθνικό επίπεδο τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα ενήργησαν ορθολογικά, διοχέτευσαν πόρους και δημιούργησαν δίκτυ προστασίας σε οικογένειες και επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ανέφερε πως η ανάκαμψη από φέτος θα είναι 6,1%, ενώ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά η ανεργία και έχει βελτιωθεί σημαντικά η βιομηχανική παραγωγή.

Ελλάδα και Κύπρος, σημείωσε, έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, υπογραμμίζοντας πως επίκειται μια ενεργειακή κρίση με μεγαλύτερη οξύτητα και με μεγαλύτερη ένταση που χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

Αναφερόμενος στους στόχους της Ελλάδας, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως στόχος είναι η Ελλάδα να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του πλούτου. Πρόσθεσε πως στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2022, να καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022, δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία, και τέλος επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Κληθείς να απαντήσει στα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις και πληθωριστικές πιέσεις, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως ο όγκος των συναλλαγών στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μεγαλύτερος και από το 2019, υπογραμμίζοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούνται από την υπερβάλλουσα ζήτηση και την χαλαρή νομισματική πολιτική.

Πρόσθεσε πως θα αποκατασταθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Υπάρχει το εργαλείο της ΑΤΑ στην Κύπρο, είπε, αλλά το εν λόγω εργαλείο ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. 

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας