Ricardo Reis: Στα χέρια των κεντρικών τραπεζών ο πληθωρισμός
10:53 - 22 Οκτωβρίου 2021

Μια σειρά από παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού το 2021, επεσήμανε ο Ricardo A. M. R. Reis, AW Phillips Professor of Economics, London School of Economics (LSE).
Μιλώντας στο πλαίσιο του 12ου Limassol Economic Forum, αναφέρθηκε στα χαμηλά επιτόκια, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και οι ανησυχίες για δημοσιονομική απειθαρχία, όπως επίσης και οι οδηγίες των κεντρικών τραπεζών.
Όπως είπε, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που υπήρχαν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 για υψηλά επίπεδα πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
«Δεν ήταν έκπληξη η αύξηση του πληθωρισμού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αυξήσεις τα επόμενα χρόνια
Με τις καταθέσεις να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, η επιθυμία για κατανάλωση και απόκτηση αγαθών κατέστη ακόμα μεγαλύτερη.
Όσον αφορά το μέλλον, εκτίμησε ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν σταδιακά κάθε χρόνια, ενώ μέχρι το 2026 αναμένεται να ξεπεράσουν το 4%.
Πληθωρισμός, αν οι ΚΤ το επιτρέψουν
Εξήγησε ακόμα ότι ο πληθωρισμός αποτελεί νομισματικό φαινόμενο, καθώς, όπως είπε, η νομισματική βάση και η επιτοκιακή πολιτική προσφέρουν ισχυρή δύναμη σε κάθε κεντρική τράπεζα.
«Αν οι κεντρικές τράπεζες το επιτρέψουν θα είναι μεγαλύτερος ο πληθωρισμός το 2023», εξήγησε σχετικά.
Όσον αφορά τις προκλήσεις του τελευταίου εξαμήνου, ο κ. Reis αναφέρθηκε στην αναγνώριση του αυξημένου πληθωρισμού και την αύξηση προσδοκιών για πληθωρισμό.
Προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξουν σοκ και σκαμπανεβάσματα στη ψυχολογία των αγορών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική και η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας αποτελεί το κλειδί. ψυχολογίες αγορών.
Κύρια πρόκληση παραμένει, λοιπόν, η διατήρηση της αξιοπιστίας, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάκαμψη.