Οι προκλήσεις και ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο

Για τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο συζήτησαν πρέσβεις στην Κύπρο στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ενώπιον του 12ου Limassol Economic Forum με συντονιστή τον πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου. 

O κ. Κορνηλίουυπογράμμισε πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια εποχή κρίσεων από την πανδημία μέχρι και την κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η πανδημία θα δημιουργήσεις τις συνθήκες για επανέναρξη της οικονομίας, κοινωνικής ευημερίας και των προσπαθειών προστασίας του περιβάλλοντος

Ο πρέσβης της Αιγύπτου Amr Mohsen Hamza, ανέφερε πως υπάρχουν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μεικτή εικόνα και το σημαντικό είναι πως αυτή εικόνα επηρεάζει τη χώρα μας και την γύρω περιοχή. Όλα αλληλοσυνδέονται μεταξύ των χωρών καθώς υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών.

Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων, πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια μεταξύ των πολιτικών που εφαρμόζουν οι χώρες. Τόνισε πως η Αίγυπτος έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδας, με την συνεργασία αυτή να αποτελεί πλατφόρμα συνεργασίας πέραν της ενέργειας και σε άλλα μεγάλα θέματα. Επίσης, η Αίγυπτος προβαίνει σε βήματα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Από την πλευρά της η πρέσβης της Γαλλίας Salina Grenet-Catalano τόνισε πως οι προκλήσεις  σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν την προστασία της υγείας των ανθρώπων, η προστασία του περιβάλλοντος και η καλλιέργεια αισθήματος συλλογικής ασφάλειας. Ανέφερε πως στο θέμα της υγείας θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση σε εμβόλια σε όλες τις χώρες ώστε να επιτευχθεί  ανοσία. Υπογράμμισε το θέμα της αλληλεγγύης και παραχώρησης οικονομικών πόρων σε χώρες της Αφρικής, ενώ στάθηκε στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας, τονίζοντας πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει λάβει. Για το θέμα της ασφάλειας ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει συλλογική συνεργασίας και όχι μονομερής ενέργειες.

Η Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας Madhumita Hazarika Bhagat αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Ινδία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας πως υπάρχουν 4 τομείς προτεραιότητας που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, την ψηφιακή ανάπτυξη, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια. Ανέφερε πως η Ινδία για το θέμα της κλιματικής αλλαγής λαμβάνει δεσμεύσεις για μείωση των ρύπων.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Stephen Lillie, υπογράμμισε πως οι προκλήσεις αφορούν την πανδημία, ενώ η τεχνολογία αποτελεί ακόμα μια πρόκληση για την οικονομία. Στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας για την προστασία του περιβάλλοντος και στην επικείμενη Σύνοδο COP 26 που θα διοργανωθεί στην Γλασκόβη ως συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Τέλος, η πρέσβης των ΗΠΑ, Judith G. Garber, υπογράμμισε πως στόχοι είναι η προστασία και προάσπιση των δημοκρατικών αρχών, η καλλιέργεια κλίματος ανάπτυξης και οι ενέργειες για προστασία του περιβάλλοντος.

Δειτε Επισης

Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»
Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ: «Καθαρά με αγάπη, για τον Ερυθρό Σταυρό»
Γίνε επιστήμονας για μια μέρα στο Φεστιβάλ Επιστήμης που διοργανώνει το Paradox Museum Limassol & CP Foodlab
O Joseph Borghese ειδικός απεσταλμένος για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)