Α. Γιασεμίδης: Αξιόπιστη δικαιοδοσία επιλογής η Κύπρος για επενδυτικά ταμεία

Μέσα από μια συντονισμένη δράση και μέσα σε λίγα χρόνια η Κύπρος κατάφερε με απόλυτη επιτυχία να καταστεί αξιόπιστη δικαιοδοσία επιλογής για τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους επενδυτές. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης μιλώντας ενώπιον του Cyprus Investment Funds Conference – India , επισημαίνοντας πως η επιτυχία αυτή αποτυπώνεται από το γεγονός ότι το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε ξεπέρασε τα €10 δις, ενώ κατέγραψε αύξηση και κατά τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του τομέα επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο κ. Γιασεμίδης τόνισε πως από το 2016, τα περιουσιακά στοιχεία υπό τη διαχείριση οντοτήτων που ρυθμίζονται στην Κύπρο έχουν αυξηθεί κατά 196%. Επιπλέον, η επιτυχία του τομέα αποδεικνύεται από νέες συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους θεματοφύλακες και την αποδοχή των κυπριακών κεφαλαίων στην πλατφόρμα Vestima της Clearstream, Bloomberg και Thomson Reuters. Τα προηγούμενα χρόνια, η Κύπρος αναφέρθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο Ευρωπαϊκό Κέντρο όσον αφορά τα καθαρά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία και ελπίζουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.

Πλεονεκτήματα των funds στην Κύπρο
Ο πρόεδρος του CIFA τόνισε πως ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος επωφελείται από την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και χρησιμεύει ως μια "γέφυρα" που προσφέρει ανταγωνιστική πρόσβαση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ευελιξία και τη σαφήνεια των νόμων και των κανονισμών της. Επίσης, funds από την Ινδία μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος eu passporting, προσελκύοντας επενδυτές από την Ευρώπη και επενδύοντας σε μεγάλα ευρωπαϊκά έργα.

Επίσης, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε πως είναι οικονομικά αποδοτικό για τη δημιουργία και διατήρηση επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, ενώ στάθηκε στην μειωμένη γραφειοκρατία. Πρόσθεσε πως πέραν του ελκυστικού φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου, δεν υπάρχει ΦΠΑ στα τέλη εγγραφής, ενώ υπάρχει μειωμένος φόρος εισοδήματος για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που είναι εγγεγραμμένοι στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Nomads: Ένας cosy, coworking χώρος που άνοιξε στο Mall of Engomi
Τα 10+1 σχέδια χορηγιών €148 εκατ. για κατοικίες και επιχειρήσεις-Ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση
Finvasia: Επιχειρηματικότητα και ενδοεπιχειρηματικότητα
Waste Wisely Cyprus: Οι βραβευθέντες καλύτερης Αφίσας και Φωτογραφίας
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία