Τα 10+1 σχέδια χορηγιών €148 εκατ. για κατοικίες και επιχειρήσεις-Ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση

Συνολικά 11 νέες προκηρύξεις σχεδίων χορηγιών ύψους €148 εκατ. αναμένονται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την περίοδο 2024 - 2025.

Εξάλλου, στον απολογισμό του έργου του ΥΕΕΒ κατά τον 1ο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε σε προκηρύξεις σχεδίων χορηγιών ύψους €205 εκατ. για τη διετία 2023 - 2024.

Μεταξύ άλλων, οι προκηρύξεις αφορούν Σχέδια Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής, φωτοβολταϊκά για φόρτιση οχημάτων, ηλιακούς θερμοσίφωνες και ενεργειακή αναβάθμιση από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους €137.5 εκατ., το σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες» ύψους €50 εκατ., το σχέδιο για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων ύψους €10 εκατ., τη δημιουργία, εκσυγχρονισμό και ψηφιακή αναβάθμιση μονάδων.

μεταποίησης ή/και εμπορίας γεωργικών προϊόντων ύψους €3 εκατ., το σχέδιο επενδύσεων στον οινοποιητικό τομέα ύψους €3 εκατ., καθώς επίσης τις χορηγίες de minimis για συμμετοχές σε εκθέσεις (2023) ύψους €2,2 εκατ.

Οι νέες προκηρύξεις σχεδίων χορηγιών €148 εκατ.
Από τις συνολικά 11 νέες προκηρύξεις σχεδίων χορηγιών από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την περίοδο 2024 - 2025, οι τρεις έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Πρόκειται για το Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης και Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας Μεγάλων Επιχειρήσεων ύψους €17 εκατ., το Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας ύψους €20 εκατ. και το Σχέδιο για Κυκλική Οικονομία ύψους €14 εκατ.

Το κόστος του Σχεδίου για την Εξωστρέφεια των Επιχειρήσεων, το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του 2024, ανέρχεται στο €1 εκατ.

Συνολικά €30 εκατ. πρόκειται να δαπανηθούν για το Σχέδιο Εξοικονομώ Αναβαθμίζω στις Κατοικίες, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ το κόστος του Σχεδίου Εξοικονομώ Αναβαθμίζω στις ΜμΕ και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς φτάνει τα €20 εκατ.

Στα €10 εκατ. ανέρχεται το ύψους του Σχεδίου για Δημιουργία και Εκσυγχρονισμό Μονάδων Μεταποίησης ή και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων, με την προκήρυξη να τοποθετείται χρονικά το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Το Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης Επιχειρήσεων, το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του δεύτερου τρίμηνου της χρονιάς, υπολογίζεται στα €10 εκατ., ενώ το κόστος του Σχεδίου Χορηγιών για Ενθάρρυνση της Ενεργειακής Αναβάθμισης από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορείς Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα που αναμένεται να προκηρυχθεί την ίδια περίοδο, φτάνει τα €20 εκατ.

Για το Σχέδιο Χορηγιών για Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού για χρήση σε Κατοικίες, η προκήρυξη του οποίου υπολογίζεται να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2024, αναμένεται να δαπανηθεί €1 εκατ.

Στα €5 εκατ. υπολογίζεται το κόστος του Σχεδίου για Δημιουργία και Ανάπτυξη Συμπράξεων (Clusters), με αναμενόμενη προκήρυξη το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Δειτε Επισης

Στέλλα Μιχαηλίδου: Σοβαρή υποστελέχωση του Γραφείου-Στο έλεος της γραφειοκρατίας και των κανονισμών
Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας