H Finvasia ανοίγει το κεφάλαιο καινοτομία και ενδοεπιχειρηματικότητα

Διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο χαρτοφυλάκιο με εμπορικές πλατφόρμες που ασχολούνται με τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και όχι μόνο. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η επιτυχία που σημειώνει ξεπερνά κάθε προσδοκία, καθώς μέσω του AI και άλλων e-εργαλείων, δίνει λύση σε κάθε ζήτημα που προκύπτει, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά και χρήσιμα εργαλεία.

Ο λόγος για τον όμιλο Finvasia, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του οποίου Tajinder Virk αποκαλύπτει τη συνταγή επιτυχίας που ακολουθούν με συνέπεια αλλά και την τεράστια σημασία την οποία που αποδίδουν στο κεφάλαιο καινοτομία ως προς την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν γύρω από τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Απαριθμεί ταυτόχρονα τις πρωτοποριακές υπηρεσίες που προσφέρουν και μπορούν να επωφεληθούν οι χρήστες για το πολυτιμέρο αγαθό που έχουμε στον κόσμο και δεν είναι άλλο από την υγεία μας. Δεν παραλείπει εξάλλου να παρουσιάσει το νέο app-σύμβουλο αγορών που στην κυριολεξία θα μας προστατέψει από τις σπατάλες και τις αχρείαστες αγορές.

Στον σημερινό ταχέως ανεπτυσσόμενο κόσμο του καταναλωτισμού, ο οποίος κατακλύζεται από προϊόντα και υπηρεσίες που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη, οι μελετημένες στρατηγικές και οι βαθιές προσεγγίσεις που διέπουν αυτές τις καινοτομίες, συχνά διαφεύγουν της προσοχής του μέσου καταναλωτή. Ωστόσο, κάθε πρόοδος φέρει αδιαμφισβήτητα το αποτύπωμα μιας μοναδικής προσέγγισης. Στην περίπτωση του Ομίλου Finvasia, η καινοτομία δεν περιλαμβάνει cool gadgets και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά εφαρμογών, αλλά επιδιώκει να αντιμετωπίζει σε βάθος τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους. Ο όμιλος που ιδρύθηκε το 2009 από τους αδελφούς Tajinder και Sarvjeet Singh Virk, με έδρα την Ινδία, λειτούργησε αρχικά ως θεσμικός επενδυτής. Το 2019, εξαγόρασε την πλατφόρμα συναλλαγών Fxview με έδρα τη Λεμεσό, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω επέκτασή του και σε νέες γεωγραφικά περιοχές. Ακολουθώντας το μάντρα ότι η υγεία και ο πλούτος είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους ανθρώπους, ο όμιλος έχει προβεί από τότε σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Αναζητώντας ανεκμετάλλευτες αγορές

«Συνήθως», λέει ο Tajinder Virk, «κρατάμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά για πράγματα που οδηγούν στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος που δεν είναι παράγωγο μιας άλλης υπάρχουσας τεχνολογίας ή εφαρμογής». Αυτό περιλαμβάνει την οικοδόμηση γνώσεων - επιστημονικών και τεχνολογικών - που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές γενιές, και θα ενσωματωθούν με προϊόντα που είναι προσιτά, προσβάσιμα και επεκτάσιμα. Ωστόσο, ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει χρήματα και κόπο σε προϊόντα που θα καταλήξουν σε κορεσμένες αγορές (θυμηθείτε τις λεγόμενες χρηματοοικονομικές σούπερ εφαρμογές), αλλά αναζητά μάλλον ανεκμετάλλευτες εξειδικευμένεs αγορές που άπτονται στους κάθετους τομείς της εταιρείας.

Μία καινοτόμος λύση στον τομέα της υγείας

Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, λοιπόν, ο όμιλος στοχεύει στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος που υφίσταται ως προς την αναλογία γιατρών προς ασθενείς, η οποία οδηγεί σε σοβαρή συμφόρηση στην παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που επιδεινώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες με δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, για παράδειγμα, ασθενείς ενδέχεται να βρίσκονται στις λίστες αναμονής για επίσκεψη σε ειδικό έως και έξι μήνες. «Επίσης, και για τους γιατρούς, ισχύει ότι και για τους ανθρώπους. Υπάρχουν καλοί και κακοί γιατροί, όπως υπάρχουν καλοί και κακοί μηχανικοί».

Γιατί, λοιπόν, να μην μπορούμε να έχουμε έναν γιατρό υψηλού επιπέδου μέσα σε μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί ουσιαστικά να κάνει το 80% της δουλειάς που θα έκανε ένας γιατρός;» διερωτάται ο Virk. Τα δεδομένα από τη νοσοκομειακή μονάδα της Finvasia στην Ινδία δείχνουν ότι περίπου το 80% των ασθενών λαμβάνουν παρόμοιες συνταγές για πανομοιότυπα συμπτώματα, υποδηλώνοντας την κατεύθυνση που μπορεί να ακολουθήσει ο όμιλος για την επίλυση του μείζονος σημασίας ζητήματος της έλλειψης γιατρών.

Blast from the past

Εκτός από την αξιοποίηση του μοντέρνου κινήματος της τεχνητής νοημοσύνης στην εξεύρεση λύσεων, ο Virk θεωρεί ότι το παρελθόν είναι γεμάτο από λαμπρές ιδέες που δυστυχώς χάθηκαν κατά κάποιο τρόπο στο χρόνο. «Πώς ξεχάσαμε ξαφνικά ότι τα τρόφιμα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακα για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας;» διερωτάται.

Για τον σκοπό αυτό, ο όμιλος κατέθεσε πρόσφατα αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα εκχύλισμα τροφίμων που μπορεί ενδεχομένως να θεραπεύσει μυκητιασικές ασθένειες. Μια άλλη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η υγειονομική περίθαλψη και την οποία ο όμιλος επιδιώκει να αντιμετωπίσει, είναι το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ουσιαστικά ένα «μαύρο κουτί» - ο όρος χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς για να περιγράψει ένα σύστημα του οποίου οι εσωτερικές λειτουργίες δεν είναι καλά κατανοητές ή είναι πολύ περίπλοκες για να εξηγηθούν εύκολα.

Ο όμιλος έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ινδίας για την κατασκευή μιας συσκευής βιοϊατρικής μηχανικής βασισμένης στη νανοτεχνολογία, η οποία θα είναι δυνητικά σε θέση να παρακολουθεί τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος. «Μπορούμε με κάποιο τρόπο να προλάβουμε τις ασθένειες στην αρχή, όταν οι πιθανότητες καταπολέμησης των ασθενειών είναι περισσότερες από 95%;» λέει ο Virk.

Eπίλυση προβλημάτων και αντιμετώπιση προκλήσεων

Μετατοπίζοντας την εστίαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αφού πρώτα έχει διαπιστώσει ότι ακόμη και η μεσαία τάξη μετά βίας πλέον τα βγάζει πέρα, ο όμιλος στοχεύει να παρέχει στους καταναλωτές ολοκληρωμένη γνώση μέσα από τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας πληροφορίες σχετικά με τις καταναλωτικές τους συνήθειες και τους προσφερόμενους τομείς που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση. Η λειτουργία αυτή θα κάνει το ντεμπούτο της στο application του ομίλου Indian neo bank, με στόχο τη δημιουργία ενός αυθεντικού βοηθού που δύναται να προσθέσει αξία χωρίς όμως να πιέζει τους χρήστες να κάνουν αγορές. «Επικεντρωνόμαστε επίσης στην καινοτομία στον τομέα των πληρωμών, καθώς αναγνωρίζουμε πολυάριθμα σημεία που προκαλούν δυσφορία γύρω από αυτό το κεφάλαιο. Το προϊόν μας θα βγει από τη μυστική λειτουργία φέτος, φέρνοντας τις αναγκαίες εξελίξεις στον τομέα των πληρωμών», σημειώνει.

Πριν από τον εντοπισμό ενός προβλήματος, είναι ζωτικής σημασίας να εμβαθύνει κανείς στα βαθύτερα αίτια. Ο Virk λέει ότι, όπως ακριβώς η λανθασμένη διάγνωση ενός ασθενούς με βάση μόνο τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του, η προσφορά ενός χρηματοοικονομικού προϊόντος που δεν ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες ενός ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική απώλεια και δυσαρέσκεια.

«Δυστυχώς, η εύρεση της βαθύτερης αιτίας κάθε προβλήματος είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει - είναι σχεδόν σαν να προσπαθείς να προβλέψεις το μέλλον», σημειώνει. «Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και δεδομένα, αφαιρώντας τη διαίσθηση, τα ένστικτα και τις απόψεις σας. Αφήστε τα δεδομένα να καθοδηγήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και, στη συνέχεια, διεξάγετε κάποια δοκιμή και σφάλμα πάνω σε αυτά».

Σάρκα και οστά σε κάθε ιδέα

Οι κάθετοι τομείς του oμίλου παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για τη διασταυρούμενη χρήση διαδικασιών και ιδεών που θα μπορούσαν τελικά να ενισχύσουν την καινοτομία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα εργαλεία στατιστικής πρόβλεψης, καθώς το ίδιο μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη χρηματοοικονομική τεχνολογία όσο και στην υγειονομική περίθαλψη. «Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει de facto», λέει ο Virks, «επειδή τα παιδιά που απαρτίζουν την ηγεσία της Finvasia σκέφτονται όλα το ίδιο. Το πλεονέκτημα του να έχουμε ειδική διαχείριση για κάθε ένα από τα brands της Finvasia είναι ότι όταν κάνουμε τις συζητήσεις μας, όλοι έχουν κάτι να φέρουν στο τραπέζι. Και αυτό καθιστά ευκολότερη και πιο ποικιλόμορφη την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος».

Ο Virk πιστεύει ακράδαντα ότι το γεγονός πως ο όμιλος ήταν πάντα αυτοχρηματοδοτούμενος έχει δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην ανώτατη διοίκηση, γεγονός που διευκολύνει την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και στόχων. Εκτός από μια φιλόδοξη ραχοκοκαλιά διευθυντικών στελεχών, ο Virk σημειώνει ότι ο όμιλος έχει επιλέξει ένα ισχυρό σώμα 600 εργαζομένων που μπορούν να υλοποιήσουν τις ιδέες των ιδρυτών. Το πιο σημαντικό, λέει, είναι ότι ο όμιλος αναζητά ενεργά μια ισορροπία δεξιοτήτων και τη σωστή νοοτροπία στους δυνητικούς υπαλλήλους του, αναγνωρίζοντας τη συλλογική δύναμη της ομάδας στην αντιμετώπιση των εμποδίων και την προώθηση της καινοτομίας.

«Αν κοιτάξετε γύρω σας, το 99% των προβλημάτων που έχετε λύνονται από επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από την επιχειρηματικότητα, όσον αφορά την επίλυση ενός προβλήματος και το να πιάνεις τον ταύρο από τα κέρατα», δηλώνει ο Virk, αλλά αναγνωρίζει την ίδια στιγμή το απογοητευτικό στατιστικό στοιχείο ότι ένα σημαντικό μέρος των νέων επιχειρηματιών αποτυγχάνει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, συχνά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και καθοδήγησης.

«Ήμουν τυχερός επειδή είχα τον αδελφό μου και τον πατέρα μου μαζί μου όταν ξεκίνησα αυτή την επιχείρηση και μπόρεσα να ελέγξω και τα δύο αυτά κουτάκια και να πραγματοποιήσω τις φιλοδοξίες μας», σημειώνει. Για το σκοπό αυτό, βλέποντας τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας και επίλυσης προβλημάτων μέσα στην ομάδα των 600 ατόμων, ο όμιλος ενθαρρύνει την ενδοεπιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Virk πιστεύει ότι, μέσα σε αυτή τη δεξαμενή ταλέντων, υπάρχουν άτομα με τις δικές τους ιδέες και φιλοδοξίες και, παρέχοντας τόσο οικονομικούς πόρους όσο και καθοδήγηση - και τα δύο άμεσα διαθέσιμα στον όμιλο - θα τους δώσει τη δυνατότητα να κυνηγήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων. Ο Virk υποστηρίζει ότι με την υποστήριξη των εσωτερικών εγχειρημάτων, οι εργαζόμενοι θα ενσωματωθούν στο οικοσύστημα της Finvasia, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον όμιλο, ενώ παράλληλα θα καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον όπου οι καινοτόμες λύσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Win-win

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καινοτομίες που θα αναπτύσσονται από τους εργαζόμενους της Finvasia θα ανήκουν στους ίδιους, με τον Virk να τονίζει τη σημασία του να επιτρέπεται στους ανθρώπους να διαμορφώνουν οι ίδιοι το πεπρωμένο τους. Και ακόμη και αν το εγχείρημα ενός εργαζομένου αποτύχει, η εμπειρία που θα αποκτηθεί θα συμβάλει στην ανάπτυξη και εξέλιξή του, και καθώς θα παραμείνει συνδεδεμένος με τον όμιλο, θα μπορεί να επιστρέψει ως πιο έμπειρος επαγγελματίας με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Με τα δικά του λόγια, «Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία όλοι κερδίζουν».

Δειτε Επισης

Οι μεταβλητές που καθορίζουν την στρατηγική των ξενοδοχείων στην Κύπρο-Γεωπολιτικά, οικονομία, περιβάλλον
Στέλλα Μιχαηλίδου: Σοβαρή υποστελέχωση του Γραφείου-Στο έλεος της γραφειοκρατίας και των κανονισμών
Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»