Πώς θα αναπτυχθεί η αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας
06:40 - 26 Ιουνίου 2021
Η αγορά παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο καθώς μόλις δύο χρόνια πριν έκανε το ντεμπούτο το, το πολυαναμενόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας, με τους ασθενείς από την μια και τους επαγγελματίες Υγείας από την άλλη να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Παράλληλα, ο τομέας της Υγείας είναι ένας αρκετά υποσχόμενος τομέας που κατά καιρούς τέθηκε και το σενάριο προώθησης του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο, ενώ αποτελεί ελκυστικός τομέας για επενδύσεις τόσο από θεσμικούς ξένους επενδυτές όσο και από εγχώριους επενδυτές. Πώς όμως μπορεί να αναπτυχθεί η αγορά παροχής υπηρεσιών Υγείας; Επαγγελματίες του χώρου παρέθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους ενώπιον του 2ου Συνεδρίου Επενδύσεων στον Τομέα της Υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
Ιάκωβος Γαλανός: Πού υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας
Α. Παπαδόπουλος: Χρηματοδοτούμε βιώσιμες επενδύσεις που προσθέτουν αξία
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, επισήμανε πως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ δεν θα πρέπει πλέον να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εάν επιθυμούμε να καταστούμε ανταγωνιστική αγορά. Πρόσθεσε πως για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας, θα πρέπει να υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας πρακτική την ψηφιακή τεχνολογία και την συνεχή εκπαίδευση. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις υποδομές, να αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις και να υιοθετούμε τις εισηγήσεις.
Διαβάστε ακόμα:
WaysExpress: Κάτι περισσότερο από ένα διαδικτυακό κατάστημα
Πεδίον δόξης λαμπρόν για εμπορική συνεργασία Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας
Άνοιξε τις πόρτες της η νέα all-day άφιξη της Πάφου
Ο κ. Αγαθαγγέλου επισήμανε, επίσης, πως η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει τα μυαλά που διαθέτει, αλλά να αποφασίσει ποια κουλτούρα θέλει να ακολουθήσει στον τομέα της υγείας. Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να φτάσουμε στο σημείο όπου σχέση ασθενή - ιατρού θα μετεξελιχθεί σε σχέση πάροχου-πελάτη.
Αναφορικά με τις προοπτικές επενδύσεων στον τομέα της Υγείας, ο κ. Αγαθαγγέλου σημείωσε πως θα πρέπει να διερωτηθούμε κατά πόσον η εφαρμογή του ΓεΣΥ καθιστά βιώσιμο το όποιο επενδυτικό πλάνο για υπηρεσίες υγείας. «Έχουμε υποδομές που ανταγωνίζονται και αρχίζουμε να περιπτεροποιούμε τον τομέα της Υγείας. Θα έχουμε υποδομές χωρίς να γίνονται επενδύσεις σε εξειδικευμένα κέντρα. Θα πρέπει να αντιληφθούμε την ανάγκη για την δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Αθανασιάδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου τόνισε πως υπάρχει ρόλος για τις ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα της Υγείας μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ. «Ναι υπάρχει ρόλος, σε καμία χώρα δεν εξαλείφθηκε ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών είναι παράλληλος και συμπληρωματικός στο σύστημα Υγείας. Παράλληλος, υπό την έννοια ότι στηρίζει την ιδιωτική ιατρική εκτός ΓεΣΥ και μέσω της ασφαλιστικής βιομηχανίας ένας πολίτης μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει υπηρεσίες και εκτός ΓεΣΥ. Συμπληρωματικός, υπό την έννοια ότι στηρίζει κάποιες υπηρεσίες υγείας οι οποίες δεν καλύπτονται από το σύστημα Υγείας.
Ιδανικά, σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης, ένα καθολικό σύστημα υγείας θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλους και μέσω ενός σωστού συστήματος ελέγχου να παρέχονται κάποιες βασικές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες προς τον κάθε πολίτη και από εκεί και πέρα αν ο πολίτης επιθυμεί να λάβει κάτι παραπάνω να μπορεί να το λάβει. Πρόσθεσε πως αυτό αποτελεί και κίνητρο για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στις προοπτικές για επενδύσεις στον ιατρικό τουρισμό, υπογράμμισε πως συνιστά επενδυτικό ρίσκο να επενδύσεις σε ένα τομέα που θα τα έσοδα του θα προέρχονται και θα εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από το εξωτερικό.
Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Γιώργος Καμπανέλλας ανέφερε πως ο ρόλος του invest Cyprus ως κρατικός οργανισμός είναι να προωθεί την χώρα μας στο εξωτερικό για προσέλκυση επενδύσεων και να προσπαθεί να φέρει επενδύσεις σε τομείς που το κράτος έχει καταγεγραμμένη στρατηγική. Βάσει του στρατηγικού μας στόχου ο Οργανισμός επικεντρώνεται σε δύο σημαντικούς πυλώνες. Προσέλκυση περισσότερων ξένων επιχειρήσεων με το προσωπικό τους να εγκατασταθούν στην Κύπρο και να εργαστούν αυξάνοντας δυνητικά την εσωτερική ζήτηση της αγοράς, καθώς και στην προώθηση της Κύπρου ώστε επενδυτικά ταμεία να βάλουν στο στόχαστρο τους την χώρα μας για να επενδύσουν.
Ο κ. Καμπανέλλας απηύθυνε πρόσκληση προς την ιατρική κοινότητα να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό εάν υπάρχουν ανάγκες για επενδύσεις και συγκεκριμένα πλάνα, για να εξευρεθούν τρόποι πως μπορεί ο Invest Cyprus να συμβάλει στην υλοποίηση των σχεδίων μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.
Παρατηρούνται εξαγγελίες για πολύ μεγάλες επενδύσεις στον Τομέα της Υγείας ανέφερε ο Δρ. Μάριος Καραϊσκάκης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), διατυπώνοντας την απορία κατά πόσο η Κύπρος είναι σε θέση να υποστηρίξει αυτές τις επενδύσεις για να καταστούν βιώσιμες.
«Μέσα από το ΓεΣΥ είδαμε να αναβιώνουν κλινικές του ‘80 που μας προβληματίζει κατά πόσον αυτό αποτελεί αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Καραϊσκάκης διερωτώμενος γιατί θέλουν τόσοι πολλοί να μπουν στον τομέα της Υγείας, αφήνοντας να νοηθεί πως παρατηρείται φαινόμενο χρηματιστηρίου, με ορισμένες μονάδες να καταφέρνουν να αναπτύσσονται και άλλες να μην κατορθώνουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.
«Για να προσφέρουμε ιατρικό τουρισμό πρώτα θα πρέπει να ανυψώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον Κύπριο ασθενή. Το Ισραήλ κατάφερε να αναπτύξει ιατρικό τουρισμό λόγω της καλής ποιότητας εξειδικευμένων εξετάσεων και υπηρεσιών που προσφέρει».