Α. Παπαδόπουλος: Χρηματοδοτούμε βιώσιμες επενδύσεις που προσθέτουν αξία

Υπάρχει μεγάλο appetite από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στον Τομέα της Υγείας, αρκεί οι εν λόγω επενδύσεις να είναι βιώσιμες, να προσφέρουν αποδόσεις, να προσθέτουν ποιότητα και αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας με επίκεντρο τον ασθενή. Αυτό ανέφερε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων Λευκωσίας της Ελληνικής Τράπεζας μιλώντας ενώπιον του 2ου Συνεδρίου Επενδύσεων στον Τομέα της Υγείας, επισημαίνοντας πως στον επιχειρηματικό κόσμο συντελούνται μεγάλες αλλαγές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος έχουν παρέλθει οι εποχές όπου οι επιχειρήσεις και η εταιρική διακυβέρνηση επικεντρωνόταν στο τρίπτυχο ανάπτυξη – κερδοφορία – μελλοντικές προοπτικές και έχει πλέον επικρατήσει το τρίπτυχο κουλτούρα – αξίες – σκοπός. Το νέο αυτό τρίπτυχο, τόνισε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη σωστή ηγεσία, συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και εμπειρογνωμοσύνη. Θέλοντας να υπογραμμίσει τις αλλαγές που συντελούνται ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους $750 δις της Goldman Sachs για επενδύσεις που στοχεύουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην έκδοση του climate resilient bond που εξέδωσε η EBRD, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις κρίνονται από τους επενδυτές στη βάση κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance).

Η οικονομική εικόνα
Σε ό,τι αφορά την οικονομική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Κύπρος, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως η Κύπρος βρίσκεται στην 44η θέση του δείκτη Economic Competitiveness, με σημαντικές αδυναμίες στην ικανότητά της ως προς την διαμόρφωση οράματος για τη χώρα, να μεταβιβάσει, να καινοτομήσει και να αγκαλιάσει την αλλαγή. Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται σχεδόν στον πάτο της Ευρώπης 29/31 σύμφωνα με το UN Sustainable Development Goals, ενώ βρίσκεται στην 24η θέση από τους 28 ως προς την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα των μεταφορών με το 2021 να επιβάλλεται πρόστιμο στην Κύπρο ύψους €40 εκατ. για την μη επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2020.

Παράθυρο ευκαιρίας
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας σήμερα καθώς η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με την οικονομική κρίση του 2013 οπόταν και κατάρρευσε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα όπως και τα οικονομικά  δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Συγκεκριμένα, είπε, η Κύπρος κατάφερε να εκδώσει 10ετές κρατικό ομόλογο με μόνο 0,5% το οποίο είναι ακριβότερο από αυτό της Γερμανίας, υπάρχει άφθονη ρευστότητα και φθηνή χρηματοδότηση από τις τοπικές τράπεζες, υπάρχει διαθέσιμο €1,2 δισ. για επιδοτήσεις από το Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όπως και €125 εκατ. πρωτοβουλίες κρατικών επιδοτήσεων. Προειδοποίησε ωστόσο πως όλα τελούν υπό την αίρεση υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων με ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί η Κύπρος να αποπληρώσει εις διπλούν το εν λόγω ποσό σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ναι σε χρηματοδοτήσεις
Ο Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων Λευκωσίας της Ελληνικής Τράπεζας σημείωσε πως το appetite της Τράπεζας για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στον τομέα της Υγείας είναι μεγάλο, αλλά όχι για όλες τις επενδυτικές προτάσεις. Όπως είπε, η Ελληνική Τράπεζα ενδιαφέρεται για επενδυτικές προτάσεις που θα τυγχάνουν ηγεσίας, συνεργασίας και εμπειρογνωμοσύνης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προάγουν  συνέργειες μεταξύ ενδιαφερομένων, οικονομίες κλίμακας και Κέντρα Αριστείας, όπως επίσης και την δημιουργία υποδομών που θα προσελκύσουν ιατρούς και ασθενείς από το εξωτερικό.

Σε όλα αυτά, πρόσθεσε, ο ασθενής πρέπει να είναι στο επίκεντρο και στόχος μας θα πρέπει να είναι η προληπτική ιατρική και όχι η νοσηλεία των ασθενών.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας