Πεδίον δόξης λαμπρόν για εμπορική συνεργασία Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας

Σε μια πιο εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας προσδοκά ο νεοσύστατος Κυπρο-Σαουδαραβικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος. Όπως τόνισε ο πρόεδρός του, Δήμος Αναστασίου, ο οποίος μίλησε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού IN Business, η Σαουδική Αραβία μετεξελίσσεται σε μια μοντέρνα εξωστρεφή οικονομία και η αναβάθμιση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την ενδυνάμωση των μεταξύ τους οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ακόμα:

WaysExpress: Κάτι περισσότερο από ένα διαδικτυακό κατάστημα

Πώς θα αναπτυχθεί η αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας

Άνοιξε τις πόρτες της η νέα all-day άφιξη της Πάφου​​​​​​​ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να αναπτυχθούν ιδιαίτερα οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και τι έχει αλλάξει σήμερα, που μπορεί να οδηγήσει σε ενδυνάμωση των σχέσεων;

Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ περιορισμένες. Οι εξαγωγές μας προς τη Σαουδική Αραβία για το 2019 ανήλθαν μόλις σε €37 εκατ. και οι εισαγωγές μας περιορίστηκαν στα €14 εκατ.

Αυτό, όμως, πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει δραστικά στο εγγύς μέλλον. Η ουσιαστική αναβάθμιση στις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την παράλληλη ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο μερών. Το ενδιαφέρον για ενίσχυση των σχέσεων αυτών είναι έντονο και από τις δύο πλευρές. Ως σύνδεσμος έχουμε κληθεί από τους αρμόδιους επίσημους φορείς και έχουμε καταθέσει τις σκέψεις και εισηγήσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Βλέπουμε και μια διάθεση για κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στη Σαουδική Αραβία…

Η Σαουδική Αραβία μετεξελίσσεται σε μια μοντέρνα εξωστρεφή οικονομία και κοινωνία. Μέσα από το όραμα της χώρας για το 2030 έχει προχωρήσει σε ριζοσπαστικές κοινωνικές, θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, έχει ανοίξει τα σύνορά της για ξένες επενδύσεις και φιλοδοξεί να γίνει το περιφερειακό εμπορικό κέντρο, το οποίο θα συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αδιαμφισβήτητα η χώρα έχει μεταμορφωθεί σε ένα φιλικό επενδυτικό προορισμό με ταυτόχρονη διάθεση για επενδύσεις σε προσοδοφόρους τομείς σε ξένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Το προφίλ του συνδέσμου

Θα μπορούσατε να μας δώσετε το προφίλ του Κυπρο-Σαουδαραβικού Συνδέσμου;

Ο Κυπρο-Σαουδαραβικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος είναι σχετικά νέος. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από το ΚΕΒΕ, το οποίο πολύ έγκαιρα εντόπισε τις ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία. Έτσι, προχώρησε άμεσα στην υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με το αντίστοιχο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σαουδικής Αραβίας τον Φεβρουάριο του 2020. Το μνημόνιο αυτό ήταν και ο προπομπός ίδρυσης του συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος διαθέτει 73 μέλη από όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, από τους τομείς των υπηρεσιών - λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, σύμβουλους επενδύσεων και επιχειρήσεων -, του τουρισμού, των κατασκευών, της τεχνολογίας, του γενικού εμπορίου, της ανάπτυξης γης, των τραπεζών, της βιομηχανίας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Σε ποιες δραστηριότητες έχετε προβεί μέχρι σήμερα και ποιες άλλες προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον;

Ο σύνδεσμός μας είναι σε διαρκή επαφή για συντονισμό των ενεργειών και δραστηριοτήτων του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως: Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Υπουργείο Εξωτερικών, CIFA, τον πρέσβη μας στη Σαουδική Αραβία, Σταύρο Αυγουστίδη και τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο, Khaled Mohammed Ismail Badawi Al Sharif. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουμε περιοριστεί σε διαδικτυακές εκδηλώσεις. Τον περασμένο Φεβρουάριο συνδιοργανώσαμε, με το Υπουργείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (MISA), διαδικτυακό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν πέραν των 300 εκπροσώπων κυπριακών επιχειρήσεων.

Το σεμινάριο χωριζόταν σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, τα στελέχη του Υπουργείου Επενδύσεων παρουσίασαν το όραμα της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 2030, τους κύριους τομείς στους οποίους επικεντρώνονται οι επενδύσεις στη χώρα και τα μεγαλύτερα, σε εξέλιξη, έργα. Στο δεύτερο μέρος παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους οι κυπριακές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στη Σαουδική Αραβία. Για το μέλλον, προγραμματίζουμε, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σαουδικής Αραβίας, εκδήλωση δικτύωσης (networking event), με στόχο την ανάπτυξη απευθείας σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών και την ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών.

Απεριόριστοι τομείς επιχειρηματικής δράσης

Ποιοι τομείς θεωρείτε ότι έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές για συνεργασία;

Η συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχία σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρω τους ακόλουθους:

• Κατασκευαστικός τομέας: Οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες να αναλάβουν την αποπεράτωση οικοδομικών έργων μεγάλης εμβέλειας στη Σαουδική Αραβία.

• Headquartering: Η Κύπρος είναι εξαιρετική επιλογή για σύσταση περιφερειακής βάσης εταιρειών από τη Σαουδική Αραβία με επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ.

• Επενδυτικά ταμεία: Εγκατάσταση επενδυτικών ταμείων και διαχειριστών από τη Σαουδική Αραβία, αξιοποιώντας το σύγχρονο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, καθώς και τις άρτιες υπηρεσίες που προσφέρονται σε συνάρτηση με το χαμηλό συγκριτικά κόστος.

• Ναυτιλία και πλοιοδιαχείριση: Η Κύπρος διαθέτει μία από τις ποιοτικότερες και πλέον ανταγωνιστικές σημαίες, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων.

• Αποθήκευση και διαχείριση πετρελαϊκών προϊόντων: Αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας θέση και τις ήδη υπάρχουσες υποδομές, η Κύπρος θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες αποθήκευσης, πρόσμειξης και μεταφορών, ship-to-ship, σε εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας.

• Startups: Νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το φιλικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, καθώς και τις φιλικές σχέσεις που διατηρούμε με γειτονικές χώρες με σκοπό τη δημιουργία συνεργειών.

• Τουρισμός: Η χώρα μας παρέχει ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο τουριστικό προϊόν, επομένως θα μπορούσε όχι μόνο να προσελκύσει τουρισμό από τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεδομένων των τεράστιων επενδύσεων που γίνονται σε τουριστικά θέρετρα της χώρας, θα μπορούσαν να γίνουν και οι κατάλληλες συνεργασίες για προώθηση των δύο προορισμών ως πακέτου.

• Εκπαίδευση: Συνεργασία σε επίπεδο πανεπιστημίων για διδασκαλία, έρευνα και συνέδρια.  

• Επενδύσεις: Προσφέρονται αξιόλογες ευκαιρίες για επενδύσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ξενοδοχειακά καταλύματα, νοσοκομεία και κλινικές, τράπεζες και τραπεζικά χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης, λιμάνια και μαρίνες.

• Χρηματιστήριο: Δεδομένου του ενδιαφέροντος που προσελκύει το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας από διεθνείς επενδυτές, θεωρούμε ωφέλιμη τη διπλή εισαγωγή στα χρηματιστήρια Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας εισηγμένων εταιρειών. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθούν οι συναλλαγές ξένων επενδυτών σε εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία, που είναι εισηγμένες σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας