Ιάκωβος Γαλανός: Πού υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας

Άλλαξε άρδην ο τομέα της Υγείας στην Κύπρο με την εισαγωγή του ΓεΣΥ που συνέπεσε με την εξάπλωση της πανδημίας, επισήμανε ο Ιάκωβος Π. Γαλανός, Διοικητικός Σύμβουλος - Επικεφαλής υπηρεσιών στον τομέα υγείας της KPMG Limited ο οποίος μιλώντας ενώπιον του 2ου Συνεδρίου Επενδύσεων στον Τομέα της Υγείας αναφέρθηκε στις προοπτικές επενδύσεις στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο, στις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως καθώς και στα έργα που προωθούνται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαλανός προέβη σε μια χαρτογράφηση της παρούσας εικόνας του Τομέα της Υγείας στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως το σύνολο των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών ανέρχονται σε 2.989 εκ των οποίων το 89% έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, ο αριθμός των ιατρών ανέρχεται περίπου στους 3.557 με το 77% να έχει ήδη συμβληθεί με το Σύστημα Υγείας, τα κλινικά εργαστήρια περίπου 150 στον αριθμό είναι όλα ενταγμένα στο Σύστημα και το 99% των περίπου 550 φαρμακείων έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ.

Προβαίνοντας σε μία σύγκριση με το τι επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Γαλανός ανέφερε πως το 2018 ο μέσος όρος της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στην Υγεία ανήλθαν στα €2.982 ανά κάτοικο ενώ στην Κύπρο το ποσό αυτό ανήλθε στα €1.645. Παράλληλα, ο αριθμός κλινών ανά 100.000 κατοίκους στην ΕΕ ήταν 392,6 ενώ στην Κύπρο ήταν 330,1, ο αριθμός ιατρών ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη των 27 ήταν 388,1 ενώ στην Κύπρο ήταν 407,3 και ο αριθμός νοσηλευτών ανά 100.000 στην ΕΕ ήταν 672 ενώ στην Κύπρο ήταν 542,1.

Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ 892.000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί, έχουν καταγραφεί 836.000 επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς και 860.000 επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς. 81.000 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας, 685.000 δικαιούχοι πήραν φάρμακα, 408.000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς για Διαγνωστικές Εξετάσεις και 604.000 δικαιούχοι έκαναν εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα για το πρώτους πέντε μήνες του 2021 οι δαπάνες ανήλθαν στα €506 εκατ., ενώ οι προβλεπόμενες δαπάνες για το 2021 αναμένεται να ανέλθουν στο €1,25 δις σε σύγκριση με €780 εκατ. που ήταν οι δαπάνες για το 2020. Αναφορικά με τα αποθέματα στο Ταμείο αυτά καταγράφουν πτωτική πορεία καθώς το 2020 ανήλθα στα €350 εκατ. και προβλέπεται ότι θα μειωθούν στα €125 εκατ. το 2023.

Το κόστος της πανδημίας
Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό το οικονομικό κόστος για την πανδημία υπολογίζεται €260 εκατ., ενώ το καθαρό κόστος ανέρχεται σε επιπλέον 150 εκατ. Συγκεκριμένα, €120 εκατ. αποδίδονται στην παγιοποίηση των αυξήσεων των εισφορών τον Μάρτιο του 2020, €120 εκατ. αποδίδονται στην μείωση απολαβών των δικαιούχων του ΓεΣΥ και €20 εκατ. αποδίδονται σε συμπληρωμές για υπηρεσίες άλλων επαγγελματιών υγείας.

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Στο Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται έργα €70,4 εκατ. που θα αυξήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα:

  • €4,3 εκατ.- Νέες εγκαταστάσεις για το Κέντρο Αίματος
  • €5,7 εκατ. - Καινοτόμο Σύστημα Τεχνολογιών Πληροφορίας
  • €5 εκατ. - Χορηγίες για αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού
  • €2,5 εκατ. - Σχέδιο διαπίστευσης νοσοκομείων
  • €23,4 εκατ. - Ενίσχυση του Μακάρειου Νοσοκομείου
  • €1,5 εκατ. - Επέκταση του τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας
  • €1,7 εκατ. - Ενίσχυση των ΤΑΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία
  • €4,7 εκατ. - Ενίσχυση των Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού
  • €6,1 εκατ. - Δημιουργία ή/και επέκταση μονάδων αιμοκάθαρσης
  • €6,8 εκατ. - Δημιουργία νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας
  • €1,5 εκατ. - Κατασκευή μονάδας Covid-19 στο Νοσ. Αμμοχώστου
  • €0,7 εκατ. - Μονάδας μεταδοτικών ασθενειών στο Νοσ. Λεμεσού

Προοπτικές για επενδύσεις
Μιλώντας για τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας και τις προοπτικές για μελλοντικές επενδύσεις, ο κ. Γαλανός σημείωσε πως υπάρχει χώρος επέκταση και αύξηση των νοσοκομειακών κλινών, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Σημείωσε πως υπάρχουν προοπτικές για επενδύσεις στην φαρμακευτική βιομηχανία και στον ιατρικό εξοπλισμό. Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική βιομηχανία τόνισε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα προϊόντα.
Παγκόσμιες τάσεις
Ο κ. Γαλανός τόνισε πως οι εμπειρίες από τις 46 χώρες και περιοχές στις οποίες λειτουργούν ομάδες συμβουλευτικών υπηρεσιών υγείας της KPMG δείχνουν έξι σαφείς τάσεις καθώς κατευθυνόμαστε, όπως είπε, προς μία νέα πραγματικότητα όσον αφορά τον τομέα υγείας.

Ψηφιακές Πύλες: Τα συστήματα υγείας παγκοσμίως αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία προκειμένου να παρέχουν φροντίδα μέσω νέων καναλιών και να υποστηρίζουν την παρακολούθηση ασθενειών. Οι επισκέψεις τηλεϊατρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 50% ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Επανασχεδιασμοί συστημάτων υγείας:  Με όραμα για ένα σύστημα φροντίδας που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει ολόκληρο το ταξίδι φροντίδας, όχι μόνο διακριτά επεισόδια φροντίδας σε νοσοκομείο, κλινική ή ιατρείο.

Διοίκηση βάσει δεδομένων: Τα ολοκληρωμένα συστήματα φροντίδας και οι ψηφιακές πύλες μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν συνεχιζόμενη/προστιθέμενη αξία, μόνο όταν τα δεδομένα που δημιουργούν αναλύονται και οδηγούν σε πιο έγκαιρες αποφάσεις που βελτιώνουν τα αποτελέσματα του συστήματος. Το 71% των παρόχων δήλωσαν ότι τo data & analytics θα παραμείνει επενδυτική προτεραιότητα τα επόμενα τρία χρόνια.

Προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή: Πρόκληση για τους παρόχους υγείας είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ψηφιακά και αναλυτικά εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν με έναν συναφή τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασθενών, βελτιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα σε πληθυσμιακό επίπεδο με ένα οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Καινοτομία: Υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή αναδυόμενων τεχνολογιών στον μετασχηματισμό κρίσιμων λειτουργιών τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγείας (για παράδειγμα η χρήση αυτόνομων οχημάτων για μη έκτακτη μεταφορά ασθενούς ή ρομπότ συνομιλίας AI που ανταποκρίνονται σε ερωτήσεις ασθενών ή φροντιστών).

Ανθρώπινο Δυναμικό: Δεδομένου του ρυθμού της τεχνολογικής ανάπτυξης, οι δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζομένους στον τομέα υγείας αλλάζουν συνεχώς. Η νέα γενιά επαγγελματιών υγείας πρέπει να είναι ευέλικτη με την τεχνολογία και ανοιχτοί σε νέες μεθόδους παροχής υπηρεσιών φροντίδας.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας