Safe Bulkers: Με ενισχυμένα έσοδα και κέρδη ξεκίνησε το 2021

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κυπριακής ναυτιλιακής εταιρείας Safe Bulkers Inc, για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία κατέγραψε σημαντική κερδοφορία ύψους 21.3 εκατομμύριων δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 0.18 δολάρια ανά μετοχή η 0.14 δολάρια ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, τα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν σε 130.1 εκατομμύρια δολάρια και η συνολική ρευστότητα σε 191.4 εκατομμύρια δολάρια.  

Ο Δρ. Λουκάς Μπαρμπαρής, πρόεδρος της εταιρείας, σχολίασε πως η αύξηση της κερδοφορίας και η ενίσχυση του ισολογισμού θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει στην υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων για σταδιακή ανανέωση του στόλου της μέσα από επιλεγμένες πωλήσεις πλοίων μεγαλύτερης ηλικίας και απόκτηση νέων συγχρόνων. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην περιβαλλοντική απόδοση των πλοίων μας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε ώστε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας σ’ αυτόν τον τομέα. Πιστεύουμε ότι οι περιβαλλοντικές μας επενδύσεις θα μας βοηθήσουν να έχουμε διατηρήσιμα λειτουργικά και οικονομικά πλεονεκτήματα».

Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 62.5 εκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύει μία άνοδο της τάξης του 37% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.  

Περίπου το 1/3 του στόλου της Safe Bulkers είναι ναυλωμένο σε συμβόλαια  συνδεδεμένα με τους Δείκτες του Baltic Exchange (BPI,ΒCI), με αποτέλεσμα άμεσα οικονομικά οφέλη από την άνοδο της spot ναυλαγοράς. 

Στις 31 Μαρτίου 2021, ο στόλος της Safe Bulkers αριθμούσε 43 πλοία, Pamamax, Kamsarmax, Post–Panamax και Capesize συνολικής χωρητικότητας 3.9 εκατομμυρίων dwt, 41 εκ των οποίων φέρουν την κυπριακή σημαία. Η εταιρεία έχει παραγγείλει δύο καινούργια πλοία ξηρού φορτιού ιαπωνικής κατασκευής, ένα κατηγορίας Kamsarmax χωρητικότητας 82,000 dwt κι ένα κατηγορίας Post-Panamax χωρητικότητας 87,000 dwt. Τα πλοία είναι σχεδιασμένα ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις του Energy Efficiency Design Index (EEDI Phase 3), οι οποίες σχετίζονται με την υποχρεωτική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και Tier III που σχετίζονται με μειωμένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου.

Στα πλαίσια της πολιτικής της σταδιακής ανανέωσης του στόλου της, η εταιρεία αγόρασε το πρώτο τρίμηνο ένα Panamax του 2011 ενώ πούλησε ένα πλοίο του ίδιου τύπου, χρονολογίας 2003. Παράλληλα, συμφώνησε στην πώληση ενός ακόμα Panamax χρονολογίας 2004. Οι πωλήσεις των δύο πλοίων όταν ολοκληρωθούν, θα μειώσουν τον δανεισμό της εταιρείας κατά 9.8 εκατομμύρια δολάρια και θα αυξήσουν την ρευστότητα της κατά 5.7 εκατομμύρια δολάρια. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε 607.6 εκατομμύρια δολάρια και εκτείνεται μέχρι το 2031.

H Safe Bulkers Inc., δραστηριοποιείται στη Λεμεσό και CEO της είναι ο κ. Πόλυς Χατζηιωάννου. Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 2008, όταν και έγινε η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, οι κοινές υπό το σύμβολο NYSE: SB και οι προνομιούχες υπό τα σύμβολα NYSE: SB.PR.C και SB.PR.D.

 

Δειτε Επισης

Nomads: Ένας cosy, coworking χώρος που άνοιξε στο Mall of Engomi
Τα 10+1 σχέδια χορηγιών €148 εκατ. για κατοικίες και επιχειρήσεις-Ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση
Finvasia: Επιχειρηματικότητα και ενδοεπιχειρηματικότητα
Waste Wisely Cyprus: Οι βραβευθέντες καλύτερης Αφίσας και Φωτογραφίας
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία