Τα πλεονεκτήματα επιχειρηματικής εγκατάστασης στην Κύπρο

Τα πλεονεκτήματα και τη διαδικασία εγκατάστασης στην Κύπρο επιχειρήσεων από το Καζακστάν έθεσαν στο επίκεντρο ομιλητές του Invest Cyprus Roadshow 2020, στο Καζακστάν.

Η επιχειρηματική εγκατάσταση, τα οφέλη του νομικού και του φορολογικού συστήματος, καθώς και η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Fast track διαδικασία για επιχειρήσεις
Στον fast track μηχανισμό επιχειρηματικής δραστηριοποίησης ανέλυσε η Μαρία Κλάππα, Partner, Tassos Papadopoulos & Associates LLC, αναφερόμενη στη γρήγορη διαδικασία ιδρυτικής πράξης εντός επτά ημερών.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα δικαιώματα διαβατηρίου που προκύπτουν, σύμφωνα με τις οδηγίες της ενιαίας αγοράς και αφορούν διαχειριστές κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ), πιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, επενδυτικές εταιρείες, διαμεσολαβητές ενυπόθηκων δανείων και διαχειριστές UCITS.

Ορισμένοι από τους τύπους επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι οι ιδιωτικές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι δημόσιες εταιρείες, τα υποκαταστήματα ξένων εταιρειών ή επανεγκατάσταση ξένων εταιρειών.

Το νομικό σύστημα
Τα οφέλη του κυπριακού νομικού συστήματος ανέλυσε ο Γιώργος Ζ. Γεωργίου, Managing Partner, George Z. Georgiou & Associates LLC μιλώντας για την ασφάλεια και τα υψηλή πρότυπα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το πλήρως διαφανές και εναρμονισμένο σύστημα με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα (π.χ. AML, δίκαιο ακίνητης ιδιοκτησίας), το εκτεταμένο δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και τη δέσμευση για διατήρηση και ανάπτυξη ενός προορισμού φιλικού προς τις επιχειρήσεις.

Εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί τομείς για επιχειρήσεις και επενδύσεις, αναφέρθηκε ακόμα στην ποιότητα και το κόστος ζωής, όπως επίσης στο καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του νησιού.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος έχει θέσει στο επίκεντρο την ανάπτυξη νομικής υποδομής και νομοθεσιών που θα την καταστήσουν πιο φιλική προς τους επενδυτές, με τη δημιουργία του εμπορικού δικαστηρίου και τον μεγάλο επενδυτικό νόμο για απλούστευση των επενδύσεων σε μεγάλα έργα.

Το φορολογικό σύστημα
Το φορολογικό σύστημα της Κύπρου εν συντομία επεξήγησε ο Φίλιππος Ραπτόπουλος, Partner, Head of Tax and Legal Services, EY Cyprus, μιλώντας για τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με πέραν των 60 χωρών και με το Καζακστάν από 1η Ιανουαρίου 2021, τη φορολογική ουδετερότητα με FOREX, το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που επιτρέπει το πραγματικό φορολογικό συντελεστή έως το 2,5%, καθώς και για τα κέρδη ξένου υποκαταστήματος

Όσον αφορά τις τελευταίες τάσεις στο φορολογικό σύστημα, μίλησε για τον αναμενόμενο παρακρατούμενο φόρο σε μερίσματα, τόκους και δικαιώματα  σε μη συνεργαζόμενα με την ΕΕ κράτη, καθώς και την αναμενόμενη εισαγωγή δοκιμής ενσωμάτωσης για εταιρική φορολογική κατοικία.

Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με Καζακστάν
Στον κύκλο ζωή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Καζακστάν αναφέρθηκε ο Κώστας Μαρκίδης, Board Member, KPMG Limited / President, Cyprus Kazakhstan Business Association, τονίζοντας ότι στις 15 Μαΐου 2019 η Κύπρος και το Καζακστάν υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία, ενώ στις 24 Μαΐου 2019 η Κύπρος επικύρωσε την εν λόγω συμφωνία.

Διευκρινίζεται ότι η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Όσον αφορά τα κεφαλαιουχικά κέρδη που προκύπτουν από την πώληση μετοχών σε μια εταιρεία, που αντλεί περισσότερο από το 50% της αξίας της άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος, μπορεί να φορολογηθεί σε αυτό το άλλο κράτος.

Ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Μαρκίδης, αυτό δεν ισχύει για κέρδη που προέρχονται από εκποίηση μετοχών από εισηγμένες σε εγκεκριμένο χρηματιστήριο, την ώρα που τα κέρδη από την εκποίηση οποιωνδήποτε άλλων μετοχών φορολογούνται στο κράτος όπου κατοικεί ο εκχωρητής.

Πρακτικά παραδείγματα για επιχειρηματική δραστηριοποίηση και εγκατάσταση επιχειρήσεων του Καζακστάν στην Κύπρο έδωσε ο Χαράλαμπος Σεργίου Partner, Tax Advisory, PwC Cyprus, αναφερόμενος σε αφορολόγητες επανεπενδύσεις, τη μη φορολόγηση επί των μερισμάτων ή επί των κερδών κεφαλαίου.