X. Αγκαστινιώτης: Τώρα είναι η ώρα για μια νέα αρχή για την Κύπρο μας

Μια νέα χρονιά, αλλά και μια νέα 10ετία ξεπροβάλλει μπροστά μας. Η έλευση του 2020 δεν έχει μόνο σημαδιακή χρονολογική σημασία, αλλά και ουσιαστική.
 
Τόσο για τον πλανήτη ολόκληρο, όσο και για την Κύπρο μας, η νέα 10ετία θα είναι αρκετά καθοριστική.
 
Στα χρόνια που έρχονται, θα κριθούν σημαντικά θέματα που θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές. Γι΄ αυτό, οι ενέργειες, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε από τώρα, θα πρέπει να είναι επιτυχείς.
 
Ξεκινώντας από το εθνικό θέμα αναμένουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει ρότα και θα συνεργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και  λειτουργικής λύσης. Η διεθνής κοινωνία έχει ευθύνη να ασκήσει την επιρροή της στην Άγκυρα για να τερματίσει την αναχρονιστική κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας.
 
Στα ίδια πλαίσια, η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις, τις απειλές και τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Κύπρος, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προωθήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα, στηρίζοντας την οικονομία της. Στην αρχή μιας νέας 10ετίας, όπου ο πλανήτης εξελίσσεται και αναπτύσσεται, δεν μπορεί η Τουρκία να παριστάνει τον ετσιθελικό περιφερειάρχη της Νοτιανατολικής  Μεσογείου.
 
Σημαντικά, όμως, είναι και τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας ως οικονομία και ως κοινωνία. Η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία της, με στόχο να καταστεί μια σύγχρονη χώρα, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, η ναυτιλία και άλλοι.
 
Για να γίνει αυτό, επιβάλλεται να εκσυγχρονίσουμε τις δομές του κράτους, να αναμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο της οικονομίας, να αλλάξουμε νοοτροπίες και να προχωρήσουμε σε τολμηρές τομές στην οικονομία.   
 
Οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας, της δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι μετοχοποιήσεις οργανισμών που είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Επίσης, τα θέματα που αφορούν την σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, του Σχεδίου Εστία, των "κόκκινων δανείων", της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, οφείλουμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα.
 
Ακόμα, τα προβλήματα του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, του υπέρογκου  κρατικού μισθολογίου, του υπεράριθμου προσωπικού στον ευρύ δημόσιο τομέα, τις δυσλειτουργίες των κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών, τη γραφειοκρατία και άλλες στρεβλώσεις, επιβάλλεται να τα δρομολογήσουμε για οριστικές λύσεις.
 
Στα εργασιακά, όλοι οφείλουν να καταστούν πιο υπεύθυνοι και πιο συνεργάσιμοι, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για νέα υπόσκαψη της οικονομίας εκ των έσω.
 
Δράση πρέπει να αναλάβουμε και στη στήριξη των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας και στην προώθηση των νέων. Το νέο μοντέλο οικονομίας που όλοι επιζητούμε θα πρέπει να "παντρεύει" αρμονικά τους παραδοσιακούς και τους νέους τομείς της οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, οφείλουμε να επιταχύνουμε τους βηματισμούς μας στο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και στην ευρύτερη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.
 
Η νέα χρονιά και οι επόμενες αυτής της 10ετίας θα είναι αρκετά κρίσιμες. Εσωγενή προβλήματα και αδυναμίες και εξωγενείς προκλήσεις θα βρεθούν στο δρόμο μας.
 
Εμείς, ως ΚΕΒΕ μελετούμε τόσο το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον. Και η διαπίστωση μας είναι ότι απαιτείται επαγρύπνηση, υπευθυνότητα και τολμηρές αποφάσεις. Με την  ευκαιρία αυτή, καλούμε όλους, κυβέρνηση, κόμματα, παραγωγικές τάξεις, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εργαστούμε όλοι από κοινού για μια νέα σελίδα στην οικονομία της Κύπρου. Να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια, τους μικροκομματισμούς, τα μικροσυμφέροντα και τις σκοπιμότητας. Να απομονώσουμε τη διαφθορά και τις διαπλοκές. Να κάνουμε το κράτος μας πιο αξιόπιστο και πιο σύγχρονο. Τώρα, είναι η ώρα για μια νέα αρχή που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
 
Το ΚΕΒΕ, όπως πάντα, θα ανταποκριθεί σ’ αυτές τις ανάγκες. Με τη δράση του, εντός και εκτός Κύπρου, θα εργαστεί σκληρά για μια πιο δημιουργική και ανεπτυγμένη Κύπρο. Αυτός είναι ο στόχος μας για το 2020, αυτή είναι η ευθύνη μας για τη νέα 10ετία.
 
Κλείνοντας, ευχόμαστε στα μέλη του ΚΕΒΕ και γενικά σ΄όλους τους πολίτες Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος.

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα