Μ. Μιχαήλ: Εντείνονται οι προσπάθειες για στήριξη επενδυτών και κράτους

Τη δέσμευση ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus για παροχή στήριξης στους επενδυτές και στο κράτος, λειτουργώντας ως σύνδεσμος ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έδωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Μιχάλης Μιχαήλ.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, ο οποίος συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια παρουσίας στην πρώτη γραμμή, με αποστολή την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου, ο κ. Μιχαήλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα δεκάχρονα του Οργανισμού συμπίπτουν με την πολύ σημαντική συγκυρία της επιστροφής της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα.

Έπεισε για την αποτελεσματικότητα
«Δέκα χρόνια προηγουμένως ενδεχομένως κάποιοι να αμφισβητούσαν κατά πόσο ήταν αναγκαία και χρήσιμη η ύπαρξη ενός Οργανισμού για την προώθηση της χώρας μας ως προορισμού για επενδύσεις και επιχειρηματικού κέντρου. Δεν ήταν λίγοι που αντιμετώπισαν με καχυποψία τη δράση του ανά το παγκόσμιο», επεσήμανε ο κ. Μιχαήλ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δέκα χρόνια μετά, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων έχει πείσει για την αποτελεσματικότητά του και τη σημασία της προσπάθειάς του για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να δώσουμε μάχες με πενιχρά οικονομικά μέσα και σε αντίξοες συνθήκες, τη στιγμή μάλιστα που αντίστοιχοι οργανισμοί άλλων ανταγωνιστικών επενδυτικών προορισμών, διέθεταν πολύ μεγαλύτερες εξουσίες και οικονομική άνεση», τόνισε σχετικά.
 
Ο Οργανισμός αναμένεται να συνεχίσει την ίδια τακτική. «Θα τον ακούγετε λιγότερο και θα τον βλέπετε να πράττει περισσότερο», διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus.
 
Επεσήμανε ακόμα ότι πλέον, ο Οργανισμός καθιερωθεί ως ο κύριος φορέας για την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως παγκόσμιου επενδυτικού και επιχειρηματικού κέντρου, με αποστολή την προώθηση και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας για αύξηση της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων.

Κατά το 2018, ο Οργανισμός ανέπτυξε μία σειρά από δράσεις και ενέργειες, που εντάσσονταν στο πλαίσιο της στρατηγικής του Οργανισμού για την περίοδο 2017-2020 και είχαν ως στόχο την τοποθέτηση της Κύπρου στον χάρτη των ανταγωνιστικών περιφερειακών κέντρων για μία σειρά από τομείς.

Παράλληλα, επικεντρώθηκε στην προσέλκυση επενδύσεων προστιθέμενης αξίας, που να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να τονώνουν την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.

«Οι δραστηριότητές μας έγιναν πιο στοχευμένες τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο παγκοσμίως όσο και σε εναλλακτικούς τομείς της οικονομίας πέραν των παραδοσιακών τομέων όπως ο τουρισμός, ο τομέας ακινήτων και ανάπτυξης γης και η ναυτιλία», ανέφερε σχετικά ο Μιχάλης Μιχαήλ.

Σημειώνεται ότι ο Invest Cyprus εγκαινίασε τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Invest Career», στο πλαίσιο της οποίας Κύπριοι και ξένοι επαγγελματίες μπορούν να αντιστοιχίσουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους με υφιστάμενες θέσεις εργασίας, στους τομείς που τους ενδιαφέρουν, η οποία, ενισχύοντας τις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον νευραλγικό τομέα της εξεύρεσης εργασίας.

Οι προοπτικές του Brexit
Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο Brexit, μία εξέλιξη που, όπως είπε, αδιαμφισβήτητα αφορά και εμάς, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι η Κύπρος παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα δεσμευμένη στην επίτευξη μίας καλής και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

«Από την πλευρά μας χαράξαμε συγκεκριμένη στρατηγική και προγραμματίσαμε μία σειρά από δράσεις όλο αυτό το διάστημα με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2019, για την αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται», τόνισε, προσθέτοντας ότι έγιναν στοχευμένες ενέργειες για εντοπισμό και προσέγγιση εταιρειών που θέλουν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την έδρα τους στην ΕΕ, με παρουσιάσεις και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρήσεις και οργανισμούς, με στόχο τη μεταφορά της έδρας και των εργασιών τους στην Κύπρο.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται εξάλλου στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, ο οποίος έχει τεράστιες προοπτικές, επεσήμανε ο κ. Μιχαήλ.

Δειτε Επισης

Nomads: Ένας cosy, coworking χώρος που άνοιξε στο Mall of Engomi
Τα 10+1 σχέδια χορηγιών €148 εκατ. για κατοικίες και επιχειρήσεις-Ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση
Finvasia: Επιχειρηματικότητα και ενδοεπιχειρηματικότητα
Waste Wisely Cyprus: Οι βραβευθέντες καλύτερης Αφίσας και Φωτογραφίας
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία