Πολιτικές διεργασίες για ενοίκια

 Γίνονται διεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με στόχο την εξεύρεση συγκλίσεων στην πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση των ενοικίων, ανέφεραν  βουλευτές, ενόψει της αναμενόμενης συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι «δεν είναι η ώρα του λαϊκισμού αλλά των σοβαρών αποφάσεων που να αγγίζουν το πρόβλημα».

Συμπλήρωσε ότι ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια, γίνονται διεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και «θα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωσή τους».

Όπως είπε, πρέπει να διαφυλαχθεί τόσο ο ιδιοκτήτης, όσο και ο ενοικιαστής, ενώ ανέφερε ότι οι νομοθεσίες πρέπει να είναι εντός του πλαισίου του Συντάγματος.

Είπε επίσης ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για τα οικιστικά δεν έχει στην πράξη καμία εφαρμογή, καθώς υπάρχει υπερπροσφορά και μικρή ζήτηση.

Συμπλήρωσε ότι αν ο ιδιοκτήτης είναι «ξεροκέφαλος» και δεν θέλει να μειώσει το ενοίκιο, ο ενοικιαστής μπορεί να βρει αλλού με φθηνότερο ενοίκιο, κατά κανόνα όμως όλοι έχουν προβεί σε μειώσεις.

Ανέφερε τέλος ότι οι ενοικιαστές διαθέτουν επίσης ένδικα μέσα για να διεκδικήσουν τη μείωση, ενώ αναφέρθηκε και στο διάταγμα του Υπουργού Δικαιοσύνης που δεν επιτρέπει περαιτέρω αύξηση στα ενοίκια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε από την πλευρά του ότι υπάρχει περιθώριο να υπάρξουν συγκλίσεις στο θέμα «ώστε τελικά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», έστω και με μικρότερο όφελος απ’ ότι αρχικά.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ συγκλίνει σε τροπολογίες της ΕΔΕΚ, ενώ αναμένει και τις τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ενώ για το ΔΗΣΥ είπε ότι «δεν έχουμε ένδειξη για τη στάση του» και όπως είπε «δεν περιμένουμε οιαδήποτε διαφοροποίηση».

«Αν δεν υπάρξουν συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις, θα συνεχίσουμε μαζί τους [με την ΕΔΕΚ]» είπε ο κ. Λαμάρης.

Υπενθύμισε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ αφορά μείωση της τάξης του 20%, με μέγιστη μείωση στα οικιστικά ενοίκια  τα 120 ευρώ και στα εμπορικά 400 ευρώ. Προτείνει η μείωση να ισχύσει για ενοίκια που έχουν συνομολογηθεί μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2013.

Ως προς τα άλλα κόμματα, ο κ. Λαμάρης είπε ότι η ΕΔΕΚ προτείνει κλιμακωτή μείωση που φτάνει στα 600 ευρώ για τα εμπορικά ενοίκια, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΔΗΚΟ προτείνει όπως η μείωση ισχύσει για συμβόλαια μέχρι το Σεπτέμβρη του 2012. Είπε τέλος ότι δεν πρέπει να εξευτελιστεί η πρόταση και ότι σκοπός είναι να έχει αποτέλεσμα και όχι κομματικό χρωματισμό.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας