Βοήθεια για την πρώτη κατοικία από τις βρετανικές τράπεζες

Στεγαστικά δάνεια που θα προσφέρουν στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος «Βοήθεια Για Αγορά» πρώτης κατοικίας, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν οι τράπεζες στη Βρετανία, μετά την επισημοποίηση του λεπτομερειών της δεύτερης φάσης του προγράμματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχεται βοήθεια σε όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι για πρώτη φορά, αλλά μπορούν να διαθέσουν μόνο μικρή προκαταβολή. Δίνεται η δυνατότητα αγοράς με προκαταβολή μόλις 5% επί της αξίας του σπιτιού, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 600.000 λίρες (710.000 ευρώ). Το κράτος εγγυάται το 15% του χορηγούμενου δανείου.

Η κίνηση της κυβέρνησης έχει εντείνει τις ανησυχίες πολιτικών και αναλυτών ότι η στεγαστική αγορά της Βρετανίας, κυρίως του Λονδίνου, οδηγείται σε φούσκα. Οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η τάση είναι αυξητική, όπως επισήμανε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Μεσίτες της βρετανικής πρωτεύουσας σημειώνουν ότι η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και οι μεγάλες αγορές από Νοτιοευρωπαίους και άλλους αλλοδαπούς στο Λονδίνο την τελευταία πενταετία είναι παράγοντες που έχουν προκαλέσει την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία του Λονδίνου, οι Έλληνες αγοραστές είχαν διαθέσει το 2010 περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες στη στεγαστική αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας και περίπου 250 εκατομμύρια λίρες το 2011.

Το Βασιλικό Ίδρυμα Επιθεωρητών Κατοικίας πρότεινε τον περασμένο μήνα επιβολή πλαφόν 5% στην ετήσια αύξηση των τιμών κατοικίας. Το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε σήμερα τις προειδοποιήσεις περί φούσκας, ωστόσο ο Υπουργός Τζορτζ Όσμπορν έχει διατάξει την επανεξέταση των επιπτώσεων του προγράμματος «Βοήθεια Για Αγορά» σε ετήσια βάση.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας