Τι είναι το πράσινο ομόλογο που ετοιμάζεται να εκδώσει η Κύπρος

Με τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων να έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκδόσεις περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2023, η Κύπρος ετοιμάζεται να εισέλθει με τη σειρά της στο κλαμπ των χωρών που έχουν εκδώσει πράσινα ομόλογα.

Ως γνωστό, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση όπως η Κύπρος προχωρήσει στην έκδοση πράσινου ομολόγου μέχρι το τέλος του χρόνου, με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να εκφράζει προ ημερών την εκτίμηση ότι η έκδοση αυτή θα έχει απίστευτα θετική ανταπόκριση από τους οίκους αξιολόγησης και από τις αγορές. Και αυτό, όπως σημείωσε, γιατί η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί «την ετοιμότητα της Κύπρου να εισέλθει σε αυτή τη νέα εποχή».

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο καθηγητής οικονομικών Μάριος Μαυρίδης, εξήγησε ότι, ουσιαστικά, τα χρήματα που θα πάρει το κράτος από το πράσινο ομόλογο θα τα επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη. Για να υποδείξει περαιτέρω πως τα τελευταία χρόνια, με την κλιματική αλλαγή, όλο και περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν τα πράσινα ομόλογα και πλέον εκδίδονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αμερική, ενώ παράλληλα, υπάρχουν πολλοί θεσμικοί επενδυτές.

Διαβάστε ακόμα:

Κ. Αργυρίδης: Τα πλάνα μας για το νοσοκομείο €70 εκατ. στην 'Εγκωμη

easyWoo: Το κυπριακό dating app με την υπογραφή του easyGroup
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων προϋποθέτει την αξιολόγηση των έργων που θα περιληφθούν από εξωτερικό σύμβουλο, το οποίο θα πιστοποιήσει ότι τα έργα πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί παρακολούθησης.

Τι είναι όμως ακριβώς τα πράσινα ομόλογα; Από ποιους εκδίδονται και ποιες οι δυνατότητές τους;

Τα πράσινα ομόλογα είναι μια μορφή δανεισμού, των οποίων τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται διοχετεύονται σε νέα ή και σε υπάρχοντα έργα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και εν τέλει επιφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη και βιώσιμη οικονομία.

Το «πράσινο» μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, διασφάλιση της γης και του νερού, δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και θέματα μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Παραδείγματα πράσινων ομολόγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο πράσινο ομόλογο για την κλιματική αφύπνιση (CAB) εκδόθηκε πριν από 15 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Έκτοτε, η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων έχει ξεπεράσει, αθροιστικά, το όριο του 1,5 τρισ. ευρώ.

Πλέον, πράσινα ομόλογα εκδίδουν διάφοροι θεσμοί, οργανισμοί και κράτη. Μερικά παραδείγματα, είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε τον Σεπτέμβριο του 2021 ένα πλαίσιο πράσινων ομολόγων (NextGenerationEU), κάνοντας έτσι ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της έκδοσης πράσινων ομολόγων ύψους έως και 250 δισ. ευρώ.

«Όπλο» κατά του πληθωρισμού

Σύμφωνα με οικονομική ανάλυση του Reuters, η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται ότι αψηφούν την αστάθεια των αγορών με την κεφαλαιοποίηση πράσινων ομολόγων.

Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν αντλήσει 15 δισ. ευρώ από πράσινα ομόλογα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ από την αρχή του έτους έχουν συγκεντρώσει πέραν των 40 δισ. ευρώ.

Αν και στη ζώνη το ευρώ επικρατεί υψηλός πληθωρισμός και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, έχοντας προκαλέσει αναταραχές στις αγορές, με τους δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης σε πράσινα κρατικά ομόλογα τα οποία χρηματοδοτούν έργα ωφέλιμα για το περιβάλλον.

Η ανάλυση δίνει παραδείγματα χωρών που άντλησαν δισεκατομμύρια ευρώ από πράσινα ομόλογα.

Μεταξύ τους, το Βέλγιο, το οποίο την εβδομάδα που μας πέρασε, κατάφερε να πουλήσει πράσινο ομόλογο μέσω του οποίου θα αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ομόλογο λήγει στις 22 Απριλίου 2039 και έχει επιτόκιο 2,754%.

Η Γερμανία συγκέντρωσε 4,75 δισ. ευρώ από μια νέα πώληση πενταετούς ομολόγου στις 31 Αυγούστου και η Ιταλία άντλησε 6 δισ. ευρώ από προσφορά 12 ετών την περασμένη εβδομάδα.

 

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν