Οι νέες μεγάλες επενδύσεις της Αρχιεπισκοπής

InBusinessNews  19/02/2022 06:30
Οι νέες μεγάλες επενδύσεις της Αρχιεπισκοπής

Οι νέες μεγάλες επενδύσεις της Αρχιεπισκοπής

InBusinessNews  19/02/2022 06:30

Σε ρυθμό επενδύσεων κινείται τα τελευταία χρόνια η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, συμμετέχοντας σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Ανάμεσά τους, νοσοκομειακές αναπτύξεις, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, φοιτητικές εστίες, όπως επίσης η μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης για σκοπούς μεταστέγασης του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι εν λόγω αναπτύξεις αναμένεται να αναβαθμίσουν την εικόνα της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Nicosia Hospital and Rehabilitation Centre (NHRC)-Saint Loucas

Μία μεγάλη ανάπτυξη στον χώρο της υγείας θα ανεγερθεί σε γη της Αρχιεπισκοπής, στην Έγκωμη.

Πρόκειται για μια νέα ιδιωτική νοσοκομειακή μονάδα μαζί με ένα μοντέρνο Κέντρο Αποκατάστασης, τα οποία θα ανεγερθούν δυτικά της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης (έναντι γραφείων ΚΟΑ).

Διαβάστε ακόμα: 

«Αναρρώνουν» από τις επιπτώσεις της πανδημίας τα ακίνητα

Στο GOLD Φεβρουαρίου: Η αξία της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού

nosokomeio

Η σύμπραξη για την υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου Nicosia Hospital and Rehabilitation Centre (NHRC)-Saint Loucas γίνεται με επενδυτές από το εξωτερικό.

Όπως έγραψε το InBusinessNews, το πενταώροφο ιατρικό κέντρο συνολικού μεγέθους 24.000 τ.μ. θα κατασκευαστεί σε γη, η οποία ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε μια προνομιακή τοποθεσία, με το κόστος να υπολογίζεται στα €55 εκατ.

Το νοσοκομειακό κομμάτι του έργου δυναμικότητας 145 κλινών θα διαθέτει πέραν των 60 ιατρείων, υβριδικά χειρουργεία, χώρους αναμονής και τμήμα πρώτων βοηθειών.
 

Φωτοβολταϊκά πάρκα €70 εκατ.
Νέα μεγάλη ανάπτυξη που σχετίζεται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 68 MW στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη Μαλούντας (περιοχή Αχερά), στην επαρχία Λευκωσίας, προγραμματίζει η «ΑΗΚ-Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου Ανανεώσιμες Λτδ», η οποία κατέθεσε στην Περιβαλλοντική Αρχή μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον.

fotovoltaiko

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα €70 εκατ.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023 και θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα του 2025.

Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία 14 φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα είναι ανεξάρτητα και θα συνδέονται με το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης σε διαφορετικά σημεία.

Φοιτητικές εστίες στη Λεμεσό
Πέραν των 300 φοιτητών θα στεγάσουν οι φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής, στη Λεμεσό.

tepak

Οι νέες εστίες στο ΤΕΠΑΚ θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης φοιτητών σε επιδοτημένη τιμή και με χαμηλό ενοίκιο, στη βάση σχετικών κριτηρίων.

Τα εγκαίνια των φοιτητικών εστιών πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021.

Τμήμα Αρχιτεκτονικής στη Φανερωμένη
Μνημόνιο Συναντίληψης με στόχο την ανάπλαση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2021 ο Υπουργός Οικονομικών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

faneromeni

Το μνημόνιο περιλαμβάνει μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης προς την κυβέρνηση με σκοπό την παραχώρησή του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου για στέγαση πανεπιστημιακών σχολών, όπως επίσης και τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου της Φανερωμένης, μεταστεγάσει το Τμήμα Αρχιτεκτονικής και οποιεσδήποτε άλλες πανεπιστημιακές οντότητες κρίνει σκόπιμο.

Για τον σχεδιασμό αυτό, από πλευράς κράτους θα δαπανηθούν €29 εκατ.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας