Νέα μεγάλη ανάπτυξη αξίας €70 εκατ. από ΑΗΚ και Αρχιεπισκοπή

Ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος βρίσκεται νέα μεγάλη ανάπτυξη που αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 68 MW στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη Μαλούντας (περιοχή Αχερά), στην επαρχία Λευκωσίας.

Ιδιοκτήτρια εταιρεία η «ΑΗΚ - Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου Ανανεώσιμες Λτδ», η οποία κατέθεσε στην Περιβαλλοντική Αρχή μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και το έργο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την μελέτη, το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα €70 εκατ. και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023 και θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα του 2025.

14 ανεξάρτητα φωτοβολταϊκά πάρκα

Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία 14 φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα είναι ανεξάρτητα και θα συνδέονται με το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης σε διαφορετικά σημεία.

Ο συνολικός χώρος ανάπτυξης του έργου θα καταλάβει έκταση περίπου 1.735,5 δεκαρίων και θα αποτελείται από:

• Φωτοβολταϊκά Πάρκα: 997 δεκάρια = 997.000 τ.μ.

• Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις: 1,05 δεκάρια = 1.050 τ.μ.

• Ηλεκτρολογικές Συνδέσεις: 12 δεκάρια = 12.000 τ.μ.

• Ανεκμετάλλευτη Έκταση: 600 δεκάρια = 600.000 τ.μ.

Επίσης στον σχεδιασμό του έργου συμπεριλαμβάνεται ένας υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του προτεινόμενου έργου θα χωροθετηθεί εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Αγίου Ιωάννη, ενώ μέρος του θα εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Μιτσερού.

Οι πλησιέστερες οικιστικές ζώνες βρίσκονται σε απόσταση 2,2 χιλιομέτρων, περίπου, προς τα βόρεια (Μένοικο) και ανατολικά (Άγιος Ιωάννης).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον ίδιο χώρο του προτεινόμενου έργου είχε αδειοδοτηθεί παλαιότερα ηλιοθερμικό πάρκο, δυναμικότητας 50MW.

Η εκτιμώμενη διάρκεια λειτουργίας του έργου είναι 25 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του.

Δειτε Επισης

Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του
Στοχευμένα μέτρα στήριξης για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία ζητούν οι ευρωπαίοι εργοδότες
Προς ομαλοποίηση οι τιμές του πετρελαίου-Τι εκτιμούν για την επόμενη ημέρα οι αναλυτές
Πιεσμένο το αποθεματικό της ΑΗΚ-Χρειάζεται δάνειο για τις αναπτυξιακές της επενδύσεις
CPT: Σε λειτουργία ο πρώτος στο είδος του φωτοβολταϊκός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων