«Αναρρώνουν» από τις επιπτώσεις της πανδημίας τα ακίνητα

Ελαφρώς αυξημένες παρουσιάζονται οι αξίες των ακινήτων, ωστόσο, τα ενοίκια είναι αυτά που «εκτοξεύτηκαν» περισσότερο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους που πέρασε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του RICS Cyprus Property Index σε συνεργασία με την KPMG στην Κύπρο, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι συναλλαγές Ακίνητης Περιουσίας συνέχισαν να αναρρώνουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κατά την συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκε συνολική αύξηση της τάξεως του 15%, που είναι παρόμοια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων συμβάσεων πώλησης αυξήθηκε κατά 34% από το περασμένο τρίμηνο και κατά 33% από πέρυσι.

Διαβάστε ακόμα: 

Οι νέες μεγάλες επενδύσεις της Αρχιεπισκοπής

Στο GOLD Φεβρουαρίου: Η αξία της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού

Ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς(εκτός ΕΕ) με εγγεγραμμένες συμβάσεις αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η έκδοση μη εξυπηρετούμενων δανείων και DFAS έχει μειωθεί για τις περισσότερες τράπεζες, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως σε πιο μικρή κλίμακα από τα προηγούμενα έτη.

Αξίες κεφαλαίου

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει κυρίως αυξήσεις σε τριμηνιαία βάση, με λίγες μειώσεις στα διαμερίσματα εξοχικών κατοικιών. Μικρές μειώσεις παρατηρήθηκαν και σε κατοικίες για Λευκωσία και Αμμόχωστο.

Οι αξίες για τις εξοχικές κατοικίες σε τριμηνιαία βάση σε όλη την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 0,30% για τα διαμερίσματα, αλλά μειώθηκαν κατά -0,70% για τις κατοικίες. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Πάφο κατά 1,81% για τα εξοχικά διαμερίσματα, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Λεμεσό κατά -1,5%, για τις εξοχικές κατοικίες.

Σε όλη την Κύπρο, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,47% στα διαμερίσματα, χωρίς αύξηση στις κατοικίες, κατά 0,34% στη λιανική, 0,48% στις αποθήκες και 0,45% στα γραφεία. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Πάφο κατά 2,92% και στη Λευκωσία κατά 2,24%.

Τιμές ενοικίασης

Σε ολόκληρη την Κύπρο, σε τριμηνιαία βάση, οι περισσότερες αξίες ενοικίων παρουσίασαν αυξήσεις, με αύξηση 1,58% για γραφεία, 1,34% για αποθήκες, 1,23% για διαμερίσματα, 0,94% για λιανική και 0,65% για κατοικίες.

Μικρές μειώσεις σημειώθηκαν στα εξοχικά διαμερίσματα (-0,12%) και στις εξοχικές κατοικίες (-0,53%).

Σε ετήσια βάση, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,1% για τα διαμερίσματα, 5% για κατοικίες, 3,4% για αποθήκες, 1,7% για λιανική και 1,6% για γραφεία.

Αρχικές αποδόσεις

Στο 4ο τρίμηνο του 2021 οι μέσες μικτές αποδόσεις ήταν 4,9% για τα διαμερίσματα, 2,6% για κατοικίες, 5,7% για λιανική, 4,5% για αποθήκες και 5,2% για γραφεία.

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards