powered by

«Αναρρώνουν» από τις επιπτώσεις της πανδημίας τα ακίνητα

Ελαφρώς αυξημένες παρουσιάζονται οι αξίες των ακινήτων, ωστόσο, τα ενοίκια είναι αυτά που «εκτοξεύτηκαν» περισσότερο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους που πέρασε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του RICS Cyprus Property Index σε συνεργασία με την KPMG στην Κύπρο, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι συναλλαγές Ακίνητης Περιουσίας συνέχισαν να αναρρώνουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κατά την συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκε συνολική αύξηση της τάξεως του 15%, που είναι παρόμοια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων συμβάσεων πώλησης αυξήθηκε κατά 34% από το περασμένο τρίμηνο και κατά 33% από πέρυσι.

Διαβάστε ακόμα: 

Οι νέες μεγάλες επενδύσεις της Αρχιεπισκοπής

Στο GOLD Φεβρουαρίου: Η αξία της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού

Ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς(εκτός ΕΕ) με εγγεγραμμένες συμβάσεις αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η έκδοση μη εξυπηρετούμενων δανείων και DFAS έχει μειωθεί για τις περισσότερες τράπεζες, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως σε πιο μικρή κλίμακα από τα προηγούμενα έτη.

Αξίες κεφαλαίου

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει κυρίως αυξήσεις σε τριμηνιαία βάση, με λίγες μειώσεις στα διαμερίσματα εξοχικών κατοικιών. Μικρές μειώσεις παρατηρήθηκαν και σε κατοικίες για Λευκωσία και Αμμόχωστο.

Οι αξίες για τις εξοχικές κατοικίες σε τριμηνιαία βάση σε όλη την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 0,30% για τα διαμερίσματα, αλλά μειώθηκαν κατά -0,70% για τις κατοικίες. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Πάφο κατά 1,81% για τα εξοχικά διαμερίσματα, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Λεμεσό κατά -1,5%, για τις εξοχικές κατοικίες.

Σε όλη την Κύπρο, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,47% στα διαμερίσματα, χωρίς αύξηση στις κατοικίες, κατά 0,34% στη λιανική, 0,48% στις αποθήκες και 0,45% στα γραφεία. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Πάφο κατά 2,92% και στη Λευκωσία κατά 2,24%.

Τιμές ενοικίασης

Σε ολόκληρη την Κύπρο, σε τριμηνιαία βάση, οι περισσότερες αξίες ενοικίων παρουσίασαν αυξήσεις, με αύξηση 1,58% για γραφεία, 1,34% για αποθήκες, 1,23% για διαμερίσματα, 0,94% για λιανική και 0,65% για κατοικίες.

Μικρές μειώσεις σημειώθηκαν στα εξοχικά διαμερίσματα (-0,12%) και στις εξοχικές κατοικίες (-0,53%).

Σε ετήσια βάση, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,1% για τα διαμερίσματα, 5% για κατοικίες, 3,4% για αποθήκες, 1,7% για λιανική και 1,6% για γραφεία.

Αρχικές αποδόσεις

Στο 4ο τρίμηνο του 2021 οι μέσες μικτές αποδόσεις ήταν 4,9% για τα διαμερίσματα, 2,6% για κατοικίες, 5,7% για λιανική, 4,5% για αποθήκες και 5,2% για γραφεία.

 

Δειτε Επισης

Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων-Η πρωτιά Λεμεσού και η «ισοπαλία» Λευκωσίας και Λάρνακας
Επιλεγμένα οικιστικά ακίνητα σε Λεμεσό και Πάφο από την Altamira Real Estate
Τα πολεοδομικά κίνητρα για προσιτή στέγη και όσα πρέπει να ξέρουν οι developers-«Εμφανής η απήχηση του Σχεδίου»
Εκρηκτικό ξεκίνημα για την αγορά καινούργιων διαμερισμάτων και οικιών το 2025-Η ακτινογραφία της Landbank Analytics
Νέα εικόνα για την οδό Τρικούπη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας (photos)
Συζήτησαν αναπτυξιακή πορεία και επενδυτικές προοπτικές της Λάρνακας ΕΒΕ και Κωνσταντίνος Ιωάννου
Γιάννης Μισιρλής: Κινητήριος δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας ο τομέας των ακινήτων
Πράσινο Υπουργικού για συνέχιση σχεδίου επιδότησης εγκλωβισμένων οικογενειών για ανέγερση/επέκταση κατοικίας
Κ. Ιωάννου: Προς μόνιμη λύση για όλους τους εγκλωβισμένους αγοραστές-Ετοιμάζεται τελική πρόταση νόμου
Έπεσαν οι υπογραφές για έξυπνο σύστημα στάθμευσης στη Λάρνακα-Στις €600.000 το κόστος