Έτσι θα γίνει η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει κατατεθεί η Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον σχετικά με την ανάπλαση του χώρου του Παλιού ΓΣΠ, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας.

Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε τεμάχιο (παλιό ΓΣΠ) μεταξύ των οδών Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου και Βασιλέως Παύλου, ανατολικά του Υπουργείου Οικονομικών, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Η επιφάνεια που καλύπτει είναι περίπου 13,2 στρέμματα. Στον χώρο μελέτης θα κατασκευαστεί κτήριο το οποίο θα περιλαμβάνει 2 υπόγεια, ισόγειο και έναν όροφο και θα καλύπτει το σύνολο του οικοπέδου.

Τι θα περιλαμβάνει
Όπως αναφέρεται στην περιβαλλοντική μελέτη, το έργο αφορά την ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ στο κέντρο της Λευκωσίας.

Συνοπτικά το προτεινόμενο έργο θα περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους και χαρακτηριστικά:
  • Καφετέριες
  • Εστιατόριο
  • Βιβλιοπωλείο
  • Γκαλερί
  • Αμφιθέατρο
  • Πλατεία
  • Πλαγιές με πράσινο
  • Μικρούς καταρράκτες
  • Νεροκουρτίνα
  • Δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 602 αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι οι είσοδοι/έξοδοι στο γκαράζ θα γίνουν με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ώστε η στάθμευση των αυτοκινήτων να μην προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι δύο είσοδοι που οδηγούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης είναι οι εξής: - Δυτική Είσοδος, από την οδό Γρηγόρη Αυξεντίου, - Ανατολική Είσοδος, από την οδό Βασιλέως Παύλου. 

Εξάλλου, η Νότια Όψη της ανάπτυξης, κατά μήκος της οδού Ευαγόρου θα περιλαμβάνει τους εξής χώρους: - Καφετέρια Α - Καφετέρια Β - Info kiosk - Περίπτερο.

Ανάδειξη της οδού Ευαγόρου
Ο σχεδιασμός του έργου επιδίωξε στο νότιο αστικό μέτωπο την ανάδειξη του άξονα της οδού Ευαγόρου με την μακρά πέργκολα/στέγαστρο, με τα κάτωθι αρχιτεκτονικά στοιχεία:
• Στεγασμένη πορεία στη βροχή, με κατάλληλη πτύχωση των ελασμάτων της πέργκολας, ώστε να παροχετεύουν τα νερά, μέσω καθέτων συλλεκτήρων, στο ρυάκι του “κοίλου”.
• Συνεχή θέαση του πάρκου/πλατείας από το πεζοδρόμιο, άλλοτε απρόσκοπτη, άλλοτε μέσα από φίλτρα: διάφανα καταστήματα, νεροκουρτίνα.
• Κλιμακωτή κατάβαση στους δημόσιους χώρους του πρώτου υπογείου, συνεπίπεδους με την «ορχήστρα» του υπαίθριου αμφιθεάτρου.
• Σκηνικό φόντο για το αμφιθέατρο και την πλατεία, με τα καφέ και την κίνηση του δρόμου ψηλά, το βιβλιοπωλείο και τις γκαλερί χαμηλά. • «Προσκήνιο», «βάθος σκηνής» και «παρασκήνια» στους ημιυπαίθριους χώρους της βορεινής πλευράς. • Στο «κοίλο» του αμφιθεάτρου, δροσερές πλαγιές δίπλα στους μικρούς καταρράχτες και τη νεροκουρτίνα.


Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης Skylights του υπογείου, με συμμετοχή στο νυχτερινό φωτισμό – “πρόσκληση” πορείας στην πλατεία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή δύο υπογείων.

Οι δημόσιες χρήσεις του πρώτου υπογείου περιλαμβάνουν διατάξεις χώρων οι οποίοι προσφέρονται για εναλλακτικές διαρρυθμίσεις, για χρήση καταστημάτων, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων ή μικρές αίθουσες κινηματογράφου με φουαγιέ – μουσείο ΓΣΠ, ώστε να είναι δυνατή η υποστήριξη συνεδρίων και πολλαπλών κοινωνικών εκδηλώσεων 150 ατόμων.

Περιλαμβάνει επίσης και 222 θέσεις στάθμευσης οχημάτων. Το δεύτερο επίπεδο προορίζεται ως δημόσιος χώρος στάθμευσης 379 οχημάτων. Το έργο περιλαμβάνει επίσης προσβάσεις τεσσάρων λωρίδων για τη διακίνηση των 570 αυτοκινήτων. Οι είσοδοι / έξοδοι στον χώρο στάθμευσης γίνεται με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ώστε η στάθμευση των αυτοκινήτων να μην προκαλέσει συμφόρηση στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Η είσοδος θα εξυπηρετείται από ράμπα δύο λωρίδων από την οδό Αυξεντίου, και η έξοδος από ράμπα δύο λωρίδων με μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων από την οδό Βασιλέως Παύλου. Στο ανατολικό άκρο του τεμαχίου θα κατασκευαστεί η μία από τις δύο ανυψώσεις, επάνω στην οποία θα τοπιοτεχνηθεί ο «Mεσογειακός Λόφος» ο οποίος θα φιλοξενεί και την υπαίθρια παιδική χαρά και τον κλειστό παιδότοπο.

Σημειώνεται ακόμα ότι η δεύτερη ανύψωση («Δυτικός Λόφος) θα κατασκευαστεί στο δυτικό όριο του τεμαχίου παρά την οδό Γρηγόρη Αυξεντίου, και θα φιλοξενήσει το «Άλσος των Φυλλοβόλων»).

Όπως εξηγεί ο Δήμος Λευκωσίας, η μελέτη μπορεί να τύχει επιθεώρησης στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://www.nicosia.org.cy/el-GR/news/environmental-studies/. Οποιαδήποτε σχόλια μπορούν να αποστέλλονται στο Σύμβουλο AEOLIKI Ltd, στο email info@aeoliki.com μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2020.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας