AGC CONTRACTORS: Έργα ζωής

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Pascal σε όλες τις πόλεις, δημοτικό μέγαρο και θέατρο Λατσιών, αλλά και το αιολικό πάρκο στην Αγία Άννα, αποτελούν μόνο μερικά από τα έργα της AGC Contractors, που σήμερα υλοποιεί νέο μεγαλεπήβολο project €30 εκατ. στη Λεμεσό. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Joseph Merhi, παρουσιάζει προηγούμενες, σημερινές κι επόμενες αναπτύξεις.
 
Η AGC Contractors είναι εγγεγραμμένη εργοληπτική εταιρεία Α κατηγορίας, με πείρα πέραν των 50 χρόνων στον τομέα των κατασκευών. Ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Γεωργίου το 1968. Το 1994 επεκτάθηκε στη Ρουμανία, στην οποία συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το 1999 ο γιος του Γιώργος ολοκλήρωσε τις σπουδές του κι εντάχθηκε ως πολιτικός μηχανικός στο δυναμικό της εταιρείας. Το 2001 προσελήφθη ο Joseph Merhi, ο οποίος δύο χρόνια μετά ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της εταιρείας στην Κύπρο.

Ο Ανδρέας Γεωργίου παραμένει υπεύθυνος στην κυπριακή εταιρεία, κυρίως για θέματα ποιότητας, ενώ υπό την ευθύνη του είναι και οι εργασίες στη Ρουμανία. Ο Γιώργος Γεωργίου ανέλαβε την τεχνική διεύθυνση των κυπριακών δραστηριοτήτων. «Το όραμα μας είναι να δημιουργούμε και να ενδυναμώνουμε διαχρονικές σχέσεις με τους πελάτες και συνεργάτες μας μέσω των κατασκευαστικών μας projects, τα οποία ονομάζουμε έργα ζωής», σημειώνει ο κ. Merhi.

Πορτφόλιο 220 έργων
Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της πέραν των 220 έργων. Μερικά από τα βασικότερα είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η οδοντιατρική σχολής του, όλες οι σχολές Pascal σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, το δημοτικό κολυμβητήριο Λευκωσίας, το δημοτικό μέγαρο και το θέατρο Λατσιών, ξενοδοχεία στην περιοχή Αμμοχώστου, καθώς και πολλά κτιριακά συγκροτήματα:

«Είμαστε η πρώτη, μέχρι στιγμής, κυπριακή εταιρεία, που έχει κατασκευάσει αιολικό πάρκο. Πρόκειται για εκείνο της Αγίας Άννας, με έξι ανεμογεννήτριες Vestas. Σήμερα, εργαζόμαστε για ένα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα 25000 m2 στη Λεμεσό. Αποτελείται από 68 μονάδες κι έχει προϋπολογισμό, περίπου, €30 εκατ.».

Έλλειψη προσωπικού
Όπως είπε, ο κατασκευαστικός τομέας της Κύπρου και συγκεκριμένα το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου, βιώνει περιόδους πλήρης απασχόλησης με περίπου 40.000 άτομα να εργοδοτούνται με βελτιωμένες αποδοχές. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρατηρείται σοβαρή έλλειψη προσωπικού», ανάφερε. Και πρόσθεσε: «Για να μπορέσει ο τομέας να κατασκευάσει τα έργα που είναι προγραμματισμένα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος προσωρινής εργοδότησης ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, όπως είχε γίνει παλαιότερα για το Αεροδρόμιο Λάρνακας και άλλα έργα».

Συνεχίζοντας είπε πως το πιο διαχρονικό πρόβλημα που αφορά όλο τον επιχειρηματικό κόσμο στην Κύπρο είναι η μη έγκαιρη και αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης. Αυτό επίσης, είναι σημαντικό κριτήριο για τους ξένους επενδυτές και τα ξένα επενδυτικά ταμεία που αξιολογούν όλο το επιχειρηματικό περιβάλλον μιας χώρας στην οποία πρόκειται να επενδύσουν. «Ο ιδιωτικός τομέας επίσης, μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο με το να αυτορυθμίζεται και να βελτιώνει το προϊόν που προσφέρει», επεσήμανε.

Η άνοδος του τομέα
«Η τελευταία άνοδος που παρατηρείται και η πώληση υπερπολυτελών μονάδων στην Κύπρο, εξ υπακούει υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις πελατών. Αυτό αναμφίβολα βελτιώνει ακόμα περαιτέρω την ποιότητα των κατασκευών κι επιπλέον, εμπλουτίζει με πολύτιμες εμπειρίες και τεχνογνωσία τον τόπο», υπογράμμισε. «Για παράδειγμα, είχαμε την ευκαιρία πρώτη φορά να κατασκευάσουμε οικιστικό έργο με την τεχνολογία της προέντασης (post tensioning), μια τεχνολογία συνηθίζεται σε τεχνικά έργα όπως γέφυρες», συμπλήρωσε.

Ιδιωτικά και κρατικά έργα
«Ο προσανατολισμός προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν συνειδητή απόφαση της εταιρείας», είπε, τονίζοντας ότι τα κριτήρια κατακύρωσης διαφέρουν αισθητά μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών συμβολαίων. «Στον δημόσιο τομέα η επιλογή του κατασκευαστή βασίζεται αποκλειστικά από την τιμή της προσφοράς (κόστος εκτέλεσης έργο), ενώ στον ιδιωτικό τομέα σίγουρα η τιμή είναι σημαντικός παράγοντας, όμως όχι και ο μοναδικός», ανέφερε. Και εξήγησε: «Είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική η ποιότητα, ο χρόνος παράδοσης και η ομαλή διεξαγωγή του έργου. Η κύρια διαφορά για εμάς όμως, είναι η ένθερμη εμπλοκή του πελάτη και των συμβούλων του στη λήψη αποφάσεων. Παρόλο που είναι πιο δύσκολη η κατακύρωση έργου στον ιδιωτικό τομέα, καθώς όλα είναι υπό αξιολόγηση, η ικανοποίηση που εισπράττουμε από τον πελάτη είναι κάτι που μας δίνει ενέργεια για να συνεχίζουμε».

Εξειδίκευση
Ο κατασκευαστικός τομέας θεωρείται από τους πιο δύσκολους τομείς της οικονομίας με πολλούς κίνδυνους. Για να μειωθούν οι κίνδυνοι η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην κατάρτιση του προσωπικού, σε μεθοδολογίες και συστήματα, καθώς επίσης στον σύγχρονο εξοπλισμό. «Επιβράβευση των προσπαθειών μας είναι η πολύχρονη προϋπηρεσία του προσωπικού στην εταιρεία και δύναμή μας το πάθος της ομάδας που επιδιώκει να βελτιώνεται καθημερινά για να μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τον πελάτη», τόνισε.

Το μέλλον
«Με βάση τις υφιστάμενες ανάγκες θεωρούμε πως ο τομέας θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Από την σκοπιά μας είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει πέραν των δύο ετών», σημείωσε, τονίζοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα της τεχνολογίας. Καταλήγοντας είπε: «Στα σχέδιά μας παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε διαχρονικές σχέσεις με τους πελάτες και συνεργάτες μας, αλλά και να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση να κατασκευάζουμε “Έργα Ζωής”».
 
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
  • Η AGC Contractors Ltd εδρεύει στη Έγκωμη, Λευκωσία και η ρουμανική εταιρεία στο Βουκουρέστι.
  • Η εταιρεία σήμερα εργοδοτεί γύρω στα 80 άτομα προσωπικό εκ των οποίων οι 25 είναι μηχανικοί και εργοδηγοί.
  • Ο κύκλος εργασιών της κυμαίνεται γύρω στα €15 εκατομμύρια, ο οποίος προέρχεται αποκλειστικά από οικοδομικά έργα του ιδιωτικού τομέα.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας