Περιμετρικός Λευκωσίας: Προκηρύχθηκε το έργο που θα μειώσει την κίνηση

InBusinessNews  16/07/2019 16:41
Περιμετρικός Λευκωσίας: Προκηρύχθηκε το έργο που θα μειώσει την κίνηση

Περιμετρικός Λευκωσίας: Προκηρύχθηκε το έργο που θα μειώσει την κίνηση

InBusinessNews  16/07/2019 16:41

Στην προκήρυξη της πρώτης φάσης του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, ενός έργου που όταν ολοκληρωθούν όλες του οι φάσεις συνολικής έκτασης 32 χιλιομέτρων, αναμένεται να συμβάλει στην αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης στην είσοδο της Λευκωσίας, προχώρησε το Τμήμα Δημοσίων Έργων.  

Η πρώτη φάση του έργου, η οποία προκηρύχθηκε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος σύναψης συμβάσεων eprocurement περιλαμβάνει τμήμα από τη Βιοτεχνική Ζώνη Λακατάμειας μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου.

 

lakatamiaerga

Η Φάση Α1 διαλαμβάνει αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ, για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Α1 (Λεμεσού – Λευκωσίας) παρά τον  κόμβο της Βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου με την Λεωφόρο Τσερίου, παρά την βιοτεχνική περιοχή Λακατάμιας.  
 
lakatamiaergaviotexniki


Περιλαμβάνει επίσης, 10 χλμ συνδετήριων δρόμων, 3 ανισόπεδους κόμβους και 1 ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο, για αποκατάσταση συνδέσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Το έργο εμπίπτει στις περιοχές των Κοινοτήτων Ιδαλίου, Πέρα Χωριού Νήσου, Τσερίου, Λακατάμειας και Στροβόλου. 

Σε τρία χρόνια
Το χρονοδιάγραμμα για την Φάση Α1 προβλέπει έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών κατά το 1ο εξάμηνο του 2020 με συνολική διάρκεια τριών ετών.   

Οι εργασίες περιλαμβάνουν κατασκευή συστήματος αποχέτευσης ομβρίων, υπογειοποίηση όλων των εγκαταστάσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και παρόχων τηλεπικοινωνιών, εγκατάσταση μοντέρνου οδικού φωτισμού στους κόμβους και σε τμήματα του τοπικού οδικού δικτύου, φύτευση–τοπιοτέχνηση, οδική σήμανση και άλλες συναφείς εργασίες.

Στα €62 εκατ.
H εκτίμηση κόστους για την Φάση Α1 ανέρχεται στα €62 εκατ. συν ΦΠΑ. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει διασφαλίσει την ένταξη του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) ως μέρος του Κεντρικού Δικτύου της Κύπρου και του Διαδρόμου Orient / East-Med και έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση ύψους €43,8 εκατομμυρίων, μέσω της Διευκόλυνσης “Συνδέοντας την Ευρώπη – Connecting Europe Facility” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πέντε φάσεις
Στο σύνολο του, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε πέντε φάσεις, με κόστος που προκαταρκτικά εκτιμάται στα €350 εκατομμύρια. Με την ολοκλήρωση του θα συνδέσει περιφερειακά τους κύριους ακτινωτούς δρόμους  Λευκωσίας – Λεμεσού( Α1), Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς (Α9) και τον προτεινόμενο αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας –  Παλαιχωρίου. Θα λειτουργεί ως ένας δακτύλιος, συμβάλλοντας στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των αστικών δρόμων της πρωτεύουσας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας