Από τη Γη στη Σελήνη και μετά στο σπίτι μας

Έχουν περάσει λίγο περισσότερο από 150 χρόνια από όταν ο Ιούλιος Βερν, γράφοντας το "Από τη Γη στη Σελήνη" και αναφερόμενος στο αλουμίνιο, το χαρακτήριζε: "άσπρο σαν το ασήμι και ελαφρύ σαν το γυαλί...". Κάπου στο 1865, όταν ο Βερν έγραφε το αριστουργηματικό του μυθιστόρημα σίγουρα δεν ήξερε, αλλά μπορούσε να προβλέψει την προοπτική αυτού του μετάλλου.
 
Άλλωστε, ήταν μόλις το 1825 όταν ο Χανς Κρίστιαν Έρνστεντ θα γινόταν ο πρώτος επιστήμονας που σε ένα εργαστήριο απομόνωσε το αλουμίνιο με τη χρήση ψευδάργυρου. Είκοσι χρόνια μετά, το 1845 ο Γερμανός χημικός Φρίντριχ Βόλερ, υπολογίζοντας το βάρος του αλουμινίου, θα έμενε έκπληκτος από την ελαφρότητά του σε συνδυασμό με τις ιδιότητές του. Λίγο αργότερα, το 1859 o Γάλλος Ντεβίλ θα αποκάλυπτε την πρώτη αποδεδειγμένη χημική μέθοδο παραγωγής αλουμινίου, η οποία όμως ήταν ακόμη πολύ ακριβή για βιομηχανοποίηση.
 
Η πραγματική επανάσταση θα γινόταν κάποια χρόνια αργότερα όταν το 1886, εξ αποστάσεως, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα, ο Αμερικανός χημικός Τσαρλς Χολ και ο 22χρονος (!) τότε Γάλλος Πολ Ερούλ θα ανακάλυπταν μια πρωτοποριακή ηλεκτρολυτική μέθοδο παραγωγής μετάλλου από το οξείδιο του αλουμινίου. Σε δύο χρόνια, η τιμή του μετάλλου, βάσει πλέον της νέας μεθόδου που διευκόλυνε την παραγωγή του, θα συνθλιβόταν στο αμερικανικό χρηματιστήριο και από τα 20 δολάρια θα έπεφτε κάτω από τα 5 δολάρια.Τα υπόλοιπα ήταν ιστορία...
 
Γύρω στη δεκαετία του 1930 ξεκίνησε δειλά-δειλά η χρήση του στον κατασκευαστικό τομέα και χρόνο με το χρόνο αυτή η χρήση μεγάλωνε. Το 2019 το αλουμίνιο βρίσκεται σε βιομηχανική κλίμακα παραγωγής για περίπου 130 χρόνια. Oι μεθόδοι παραγωγής του εξελίχθηκαν και εκμοντερνίστηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα στις χημικές του ενώσεις να αναδείξουν στο μέγιστο τις ατελείωτες δυνατότητές του.
 
Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πόσο διαδεδομένο είναι το αλουμίνιο καθώς το βρίσκουμε παντού. Όπου κι αν κοιτάξουμε, θα βρούμε κάτι που η βασική του ύλη θα είναι το αλουμίνιο. Είναι ζωτικής σημασίας υλικό στον κατασκευαστικό τομέα, σε συσκευασίες, στις μεταφορές και όπου αλλού μπορούμε να σκεφτούμε. Μάλιστα, το αλουμίνιο στάθηκε βασικός αρωγός στην ανάπτυξη της αεροπλοΐας και έπειτα της αεροναυπηγικής.
 
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του αλουμινίου για εφαρμογές στην οικοδομική βιομηχανία τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, παρουσιάζει μια σταθερή και συνεχή αύξηση. Αυτό γίνεται επειδή έχουν πλέον εξελιχθεί οι χρήσεις του και η ανάγκη έχει γίνει μεγαλύτερη. Μια από τις κυριότερες αιτίες της δημοφιλίας του σήμερα είναι επίσης, ότι αποτελεί εφόδιο στην προσπάθεια εξοικονόμησης πλουτοπαραγωγικών πόρων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η δυνατότητα ανακύκλωσής του, το κατατάσσει στα πιο «πράσινα» μέταλλα.
 
Για να γιγαντωθεί και να εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό το αλουμίνιο χρειάστηκαν, εκτός από τους χημικούς που το ανακάλυψαν, και οι άνθρωποι που το δούλεψαν και επένδυσαν σε αυτό. Γνωρίζοντας ότι η χρήση του αλουμινίου δεν μπορεί να έχει όρια, η αφοσίωση στην καινοτομία, η έμφυτη δημιουργικότητα και πολλές φορές η περιέργεια, οδήγησε αυτούς τους επαγγελματίες να μην σταματούν να πειραματίζονται και δημιουργούν νέα προιόντα. Μια βιομηχανία που πιστεύει στις δυνατότητες του αλουμινίου και αποτελεί πρότυπο τεχνολογίας ανά το παγκόσμιο, συνδυάζοντας χρόνια τεχνογνωσίας και εμπειρίας, βρίσκεται στη χώρα μας και είναι η Muskita Aluminium Industries.
 
Το εργοστάσιο της Μuskita, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας μπορεί να παράξει κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί από το αλουμίνιο. Οι πρέσες διέλασης που βρίσκονται εντός των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του εργοστασίου είναι πρόθυμες να «λυγίσουν» ακόμα και τα όρια του αδύνατου και να δημιουργήσουν πρωτότυπες κατασκευές, ανθεκτικές στον χρόνο και σε κάθε καιρικές συνθήκες. Γνωρίστε από κοντά τον γεμάτο πρωτοτυπία και ευρηματικότητα κόσμο του αλουμινίου στο νέο και υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο της Muskita στη Λεμεσό και ανακαλύψτε τις ατελείωτες του δυνατότητες. Στον ίδιο χώρο μάλιστα μπορείτε να μάθετε περισσότερα σε ένα τμήμα ειδικά αφιερωμένο στην ιστορία του αλουμινίου και να ζήσετε από την αρχή το όμορφο αυτό ταξίδι που έφερε το αλουμίνιο σε θέσης ισχύος.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας