Π. Πούρος: Πορεία ραγδαία και ανοδική

O Παντελής Πούρος ίδρυσε την POUROS DEVELOPMENTS σε μια στιγμή δύσκολη για τη χώρα μας. Η πορεία ραγδαίας ανάπτυξης που κατέγραψε στη συνέχεια η εταιρεία τον δικαίωσε, καθώς έξι χρόνια μετά μετρά σειρά σημαντικών έργων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η δημιουργία ιδρύματος μέσω του οποίου η POUROS DEVELOPMENTS θα στεγάζει τη φιλανθρωπική της δράση.

Διαβάστε ακόμα: Η χαρτογράφηση των high value ακινήτων στην Κύπρο

Σήμερα, μάλιστα, ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της δηλώνει πως η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, διαβεβαιώνοντας τον στόχο για διατήρηση του καλού ονόματος που έχει αποκτήσει η εταιρεία.
 
H POUROS DEVELOPMENTS ασχολείται με τον τομέα της ανάπτυξης γης από το 2012, ξεκινώντας σε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. «Η επιλογή μου για την έναρξη των εργασιών της δεν ήταν καθόλου τυχαία, αλλά συνέπεια μελέτης των τότε οικονομικών δρώμενων και καταστάσεων καθώς και μεγάλου επιχειρηματικού ρίσκου. Συγκεκριμένα, ένα μήνα μετά το κούρεμα έκανα πολλές και σημαντικές αγορές γης, με σκοπό την επέκταση της εταιρείας. Ο λόγος που θεώρησα ότι ο χρόνος ήταν κατάλληλος για αγορές γης ήταν γιατί τότε το κόστος αγοράς και ανέγερσης είχε μειωθεί, περίπου, στο 40%», επισημαίνει ο κ. Πούρος. Το σκεπτικό της εταιρείας όσον αφορά την επενδυτική τάση κάτω από τέτοιες συνθήκες ήταν πως εφόσον μεσολάβησε το κούρεμα, οι καταθέτες που δεν επηρεάστηκαν, αλλά ίσως και αυτοί που είχαν ήδη επηρεαστεί με φόβο μεγαλύτερης οικονομικής κατάρρευσης ή άλλου κουρέματος, θα προχωρούσαν σε επενδύσεις ακινήτων που θα προσφέρονταν σε ανταγωνιστικές τιμές, πράγμα που τελικά έγινε. Επειδή οι τιμές μας ήταν πολύ ανταγωνιστικές, η εταιρεία τότε ήταν ίσως από τις λίγες που πραγματοποιούσε αρκετές πωλήσεις κι έτσι η ανοδική μας πορεία είχε μόλις αρχίσει.

Διαβάστε ακόμα: Μετακομίζει μέχρι το καλοκαίρι το ΥΠΕΣ
 
Κινήσεις και έργα εδραίωσης
Κύριε Πούρο, ποιες ήταν οι σημαντικότερες εξελίξεις που έφεραν την POUROS DEVELOPMENTS στη θέση που είναι σήμερα;
Λόγω του κουρέματος οι πλείστες εταιρείες ανάπτυξης γης τερμάτισαν ή παρέτειναν τις εργασίες τους. Το κόστος στο οποίο είχαν ανεγερθεί τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα δεν επέτρεπε τη μείωση των τιμών κατά πολύ, παρόλο που με το κούρεμα η αγορά αυτό απαιτούσε. Δημιουργήθηκε έτσι μια έλλειψη ακινήτων σε χαμηλές τιμές. Εντοπίζοντας το κενό, η POUROS DEVELOPMENTS βρήκε εύφορο έδαφος για ραγδαία ανάπτυξη και εδραίωση στον τομέα. Πέρα από τις πωλήσεις σε Κύπριους αγοραστές, επιπρόσθετα η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε από τα αρχικά στάδιά της στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, αυξάνοντας έτσι τους ρυθμούς των πωλήσεών της.

Ποιο το πεδίο δραστηριοποίησης της εταιρείας, τι έργα υλοποιεί και πού επικεντρώνεται περισσότερο;
Η POUROS DEVELOPMENTS δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς ανάπτυξης γης και ανέγερσης, προσφέροντας κατοικίες, διαμερίσματα και γραφεία. Αυτή τη στιγμή έχει 33 κατοικίες, 24 διαμερίσματα και πέντε εμπορικά κτίρια, τα οποία είναι υπό ανέγερση. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετοί σχεδιασμοί και μελέτες για μελλοντικές αναπτύξεις, κυρίως γραφειακών χώρων και εμπορικών κέντρων. Κάποια από τα έργα της είναι τα: OCTAGON COMPLEX, POUROS BUSINESS CENTER, DEAL COURT, PACIFIC RESIDENCE, PROVIDENCE RESIDENCE και PUERTO RICO RESIDENCE.

Ο τομέας των κατασκευών αποτελεί έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς της κυπριακής οικονομίας. Πώς η POUROS DEVELOPMENTS επιτυγχάνει να διαφοροποιηθεί;
Η εταιρεία μας επιτυγχάνει να κάνει τη διαφοράν κατασκευάζοντας κατοικίες, διαμερίσματα και γραφεία με τις υψηλότερες προδιαγραφές και χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, θερμοπροσόψεις και άλλα θερμομονωτικά υλικά. Παράλληλα, η POUROS DEVELOPMENTS προσφέρει για αγορά κατοικίες, συνδυάζοντας την υψηλή ποιότητα κατασκευής στις πιο ελκυστικές τιμές.

Στην πόλη της Λεμεσού, όπου η εταιρεία εδρεύει, παρουσιάζεται ραγδαία ανάπτυξη με τα ψηλά κτίρια να πρωταγωνιστούν. Πώς δραστηριοποιείστε εσείς στο πεδίο αυτό;
Στο παρόν στάδιο, η POUROS DEVELOPMENTS θεωρεί ότι το κενό που υπάρχει στην αγορά της Λεμεσού αφορά κτίρια για κάλυψη γραφειακών χώρων πολυεθνικών εταιρειών με χώρους στάθμευσης υψηλής χωρητικότητας, εξού και υλοποιεί το έργο OCTAGON COMPLEX.
 

Στρατηγικές και πλάνα ανάπτυξης
Με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας να βελτιώνεται, ευοίωνες διαφαίνονται οι προοπτικές για τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και για τις επενδύσεις που προσελκύουν τα έργα που υλοποιούνται. Πώς βλέπετε εσείς τα πράγματα;
Ο ανοδικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σαφώς έχει θετικό αντίκτυπο και στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν παραμένει αναλλοίωτο, καθώς η παγκόσμια οικονομία είναι αυτή που καθορίζει το μέλλον όλων των κρατών. Για παράδειγμα, μια ξαφνική αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές μπορεί είτε να αποβεί θετική είτε αρνητική για τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Σε κάποια στιγμή πιστεύω θα επέλθει σταθεροποίηση στην οικονομία μας, διότι ήδη η ανοδική πορεία έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Σε αντίθετη περίπτωση είμαι της άποψης ότι ο σωστός επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι έτοιμος να απωλέσει μέρος των κεφαλαίων του, κατά τα αρχικά στάδια οικονομικής αναταραχής, για να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις που θα αποβούν αρκετά πιο κερδοφόρες στο μέλλον. Προσωπικά αυτό είχα κάνει τα έτη 2008 - 2010, για να επενδύσω το 2013.

Η Κύπρος πέρασε δύσκολα. Ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει, με τον κατασκευαστικό τομέα να πρωταγωνιστεί. Θεωρείτε πως ως χώρα, πέρα από όσα έχουμε κάνει, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε κάποιες άλλες δράσεις για περαιτέρω ώθηση της ανάπτυξης;
Όσον αφορά αποκλειστικά τον τομέα των κατασκευών ως Κυπριακή Δημοκρατία χρονοτριβούμε, δυστυχώς, με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Επίλυση τέτοιων προβλημάτων σίγουρα θα φέρει ακόμη καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Περαιτέρω ώθηση της ανάπτυξης θα μπορούσε να δοθεί μέσω της δημιουργίας και της εξέλιξης αξιόλογων ιατρικών κέντρων με προοπτική για ενδυνάμωση και επέκταση του ιατρικού τουρισμού. Γενικότερα, με το φορολογικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας το νησί μας θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για διάφορες βιομηχανίες και επενδύσεις, όπως ακριβώς έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ναυτιλίας. Θεωρώ ότι η στροφή σε νέες αγορές και ειδικότερα των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι ενδεδειγμένη, λόγω γεωπολιτικών συμφερόντων και ανακατατάξεων.
 
Το μέλλον της εταιρείας μας
Ως ιδρυτής και γενικός διευθυντής της POUROS DEVELOPMENTS τι οραματίζεστε για το μέλλον της εταιρείας;
H POUROS DEVELOPMENTS, παρά τη σύντομη πορεία της στον αναπτυξιακό και κατασκευαστικό τομέα, βρίσκεται ήδη σε γοργούς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Προσδοκούμε στη συνέχιση της ανοδικής αυτής πορείας και στη διατήρηση του καλού ονόματος που έχουμε ήδη αποκτήσει. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία του φιλανθρωπικού ιδρύματος POUROS PHILANTHROPIC FOUNDATION, μέσω του οποίου η εταιρεία επιθυμεί να ανταποδώσει στο κοινωνικό σύνολο, στηρίζοντας συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Παράλληλα, αδράχνοντας την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πελάτες και συνεργάτες μας, οι οποίοι έχουν συμβάλει στο να διαδραματίζουμε, πλέον, πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα ανάπτυξης γης και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα διατηρήσουμε τα κεκτημένα.
 
OCTAGON COMPLEX
Έργο - ορόσημο για την εταιρεία σήμερα είναι το OCTAGON COMPLEX. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τεσσάρων εμπορικών κτιρίων, κοντά στην περιοχή του νέου λιμανιού, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις. Το συγκρότημα, ύψους 25 μέτρων, θα ανεγερθεί σε έκταση γης 5.000 τ.μ. με 20235 τ.μ. καλυμμένων χώρων. Θα έχει χωρητικότητα 800 ατόμων και θα περιλαμβάνει πέραν των 400 χώρων στάθμευσης, σημεία εστίασης, roof gardens με καφετέριες, παιχνιδότοπους και άλλα, με θέα την θάλασσα. Το έργο προορίζεται για στέγαση μεγάλων πολυεθνικών ναυτιλιακών εταιρειών.
 

 

 
 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας