Η χαρτογράφηση των high value ακινήτων στην Κύπρο

Ραγδαία αύξηση κατέγραψε την τελευταία πενταετία η εγχώρια αγορά πολυτελών οικιστικών ακινήτων, στην οποία η Λεμεσός εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή της αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Μετακομίζει μέχρι το καλοκαίρι το ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με την έκθεση Cyprus Real Estate: The Insights της KPMG, οι συναλλαγές πέραν του €1 εκατ. σε high end οικιστικά ακίνητα αυξήθηκαν κατά 88% από το 2013 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2018.

€1-2 εκατ. οι περισσότερες πωλήσεις
Οι συναλλαγές για αυτή την κατηγορία ακινήτων ανήλθαν στις 575 το 2017 από 415 το 2016, σημειώνοντας αύξηση 38,5%, ενώ οι συναλλαγές από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 έφτασαν τις 380, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2017.

Διαβάστε ακόμα: Π. Πούρος: Πορεία ραγδαία και ανοδική

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 65% των πωλήσεων πολυτελών κατοικιών αφορούν συναλλαγές €1-2 εκατ., το 27% κυμαίνονται από €2-3 εκατ., ενώ το 8% ξεπερνούν τα €3 εκατ.
 

 

Στη Λεμεσό η μερίδα του λέοντος
Χαρτογραφώντας την αγορά πολυτελών οικιστικών ακινήτων, απορρέει το συμπέρασμα ότι η Λεμεσός κρατά με διαφορά τα σκήπτρα, καθώς από τις 380 πωλήσεις που έγιναν την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2018 οι 239 ή ποσοστό σχεδόν 63% έγιναν στη Λεμεσό.
 

Μάλιστα από τις 1,681 πωλήσεις high end οικιστικών ακινήτων που έγιναν από το 2013 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι 895, δηλαδή πέραν από τις μισές σημειώθηκαν στη Λεμεσό.

Ακολουθεί η Πάφος με 52 συναλλαγές (ποσοστό 13,6%) την πρώτη εννιαμηνία του 2018 και ελαφρώς πιο πίσω η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με 50 συναλλαγές ή ποσοστό 13,1%.

Τελευταία και καταϊδρωμένη η Λευκωσία
Στην τέταρτη θέση κατατάσσεται η Λάρνακα με 29 πωλήσεις ή ποσοστό 7,63%, ενώ φτωχός συγγενής στα πολυτελή οικιστικά ακίνητα, όπως και στους ξένους αγοραστές, αποδεικνύεται η Λευκωσία, με μόλις δέκα συναλλαγές τους πρώτους εννέα μήνες του 2018.

Διαμερίσματα στη Λεμεσό, σπίτια στην Πάφο
Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών πολυτελών οικιστικών ακινήτων στη Λεμεσό αφορά διαμερίσματα, σε αντίθεση με την Πάφο, στην οποία κυριαρχούν οι πωλήσεις πολυτελών επαύλεων.
 

Πιο συγκεκριμένα, από τις 239 πωλήσεις high end οικιστικών ακινήτων στη Λεμεσό, οι 220 ήταν για διαμερίσματα και μόλις 19 για σπίτια, ενώ στην Πάφο οι 51 συναλλαγές σχετίζονταν με σπίτια και μόλις μία συναλλαγή έγινε για διαμερίσματα.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, 39 πωλήσεις έγιναν για πολυτελή σπίτια και 11 για διαμερίσματα, σε αντίθεση με τη Λάρνακα, όπου πραγματοποιήθηκαν 23 πωλήσεις πολυτελών διαμερισμάτων και έξι πολυτελών σπιτιών.

Στη Λευκωσία, από τις δέκα μόνο πωλήσεις σε high end ακίνητα, οι έξι αφορούσαν διαμερίσματα και οι τέσσερις αφορούσαν σπίτια.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης