Elena Krutova: Πώς μπορεί να γίνει Silicon Valley της Μεσογείου η Κύπρος

H Κύπρος έχει την προοπτική να μετατραπεί σε Silicon Valley στην περιοχή της Μεσογείου, δηλώνει η Head of people development & people care της Exness, Elena Krutova, σημειώνοντας πως ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψηφιακή τεχνολογία, μπορεί να αποτελέσει ένα από τους βασικότερους πυλώνες ενός νέου βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

H Elena Krutova υποδεικνύει παράλληλα πως ο στόχος της προσέλκυσης ξένων εταιρειών στο νησί είναι εφικτός, εάν και εφόσον η στρατηγική για την προσέλκυσή τους ξεφύγει από τον στενό φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και στραφεί στην προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως επισημαίνει, μια τεράστια πρόκληση για την Κύπρο είναι το ότι υπάρχει έλλειψη εξειδίκευσης της τοπικής αγοράς στον κλάδο της πληροφορικής, κάτι που μπορεί βραχυπρόθεσμα να βελτιωθεί μόνο μέσω της προσέλκυσης επαγγελματιών από άλλες χώρες.

Διαβάστε ακόμα: 

Εκποιήσεις: Γιατί είναι βαρόμετρο η απόφαση του Ανωτάτου

Οι δέκα κορυφαίοι προορισμοί των κυπριακών προϊόντων

Η Exness, κατά τα 13α IN Business Awards που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, βραβεύθηκε με το βραβείο «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης». «Στην Exness», υπογραμμίζει μιλώντας στο IN Business η κ. Krutova, «θέλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας ένα σύστημα υποστήριξης εντός του εργασιακού τους περιβάλλοντος, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, και το είδος των επιπλέον κινήτρων που τους δείχνουν ότι τους σεβόμαστε και τους εκτιμούμε».

Ακολουθούν πιο κάτω όλα όσα ανέφερε στο IN Business η Elena Krutova:

H Exness ιδρύθηκε το 2008 από τον Petr Valov και εργοδοτεί 850 άτομα παγκοσμίως.

Αναγνώριση έργου

Για εμάς στην Exness, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο της εταιρείας και τον βασικότερο λόγο των επιτυχιών µας όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, όλες οι προσπάθειές μας στοχεύουν στη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος εργασίας, όπου οι άνθρωποί μας θα είναι χαρούμενοι και παραγωγικοί. Το βραβείο Best Workplace αποτελεί αναγνώριση όλων αυτών των προσπαθειών αλλά και δέσμευση προς τους ανθρώπους μας ότι θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να βελτιώνουμε το εργασιακό περιβάλλον γι’ αυτούς.

Best workplace

Best workplace είναι μια εταιρεία που νοιάζεται, τόσο για τους υπαλλήλους της όσο και για την επιχειρηματική της επιτυχία. Μια εταιρεία που δίνει στους υπαλλήλους της την ευελιξία, τη δημιουργική ελευθερία και τις ευκαιρίες ανάπτυξης για να ευδοκιμήσουν. Δίνει επίσης ίση προσοχή στο να διασφαλίσει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Στην Exness, θέλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας ένα σύστημα υποστήριξης εντός του εργασιακού τους περιβάλλοντος, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, και το είδος των επιπλέον κινήτρων που τους δείχνουν ότι τους σεβόμαστε και τους εκτιμούμε.

Σπίτι μας η Κύπρος

Στην Κύπρο, σχεδιάζουμε περισσότερη δουλειά στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ειδικά σε σχέση με τον τομέα της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος. Νιώθουμε την Κύπρο σαν το σπίτι μας και θεωρούμε ευθύνη μας να δώσουμε πίσω στην κοινότητα με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ασχοληθούμε και να συμβάλουμε στον εκπαιδευτικό τομέα του νησιού, βοηθώντας στον εμπλουτισμό των νέων μυαλών με ακαδημαϊκές ευκαιρίες που σχετίζονται με τον κλάδο της τεχνολογίας.

Μια άλλη Silicon Valley

Ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, πιστεύουμε ότι η χώρα έχει την προοπτική να μετατραπεί σε Silicon Valley στην περιοχή της Μεσογείου. Ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψηφιακή τεχνολογία, μπορεί να αποτελέσει ένα από τους βασικότερους πυλώνες ενός νέου βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Τεράστια πρόκληση

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώθηκαν στην προσέλκυση ξένων εταιρειών στην Κύπρο μέσα από την παροχή φορολογικών κινήτρων. Πρόκειται για μια θετική πολιτική, η οποία ωστόσο δεν είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει την μετατροπή της Κύπρου σε τεχνολογικό περιφερειακό κέντρο. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός εάν και εφόσον η στρατηγική για την προσέλκυση ξένων εταιρειών ξεφύγει από τον στενό φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και στραφεί στην προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Μια τεράστια πρόκληση εδώ είναι το ότι υπάρχει έλλειψη εξειδίκευσης της τοπικής αγοράς στον κλάδο της πληροφορικής, κάτι που μπορεί βραχυπρόθεσμα να βελτιωθεί μόνο μέσω της προσέλκυσης επαγγελματιών από άλλες χώρες.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας