Εκποιήσεις: Γιατί είναι βαρόμετρο η απόφαση του Ανωτάτου

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η Βουλή στις 8 Ιουλίου για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είναι αυτό που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό του όλου ζητήματος και θα δείξει ουσιαστικά το δρόμο για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, είτε από πλευράς κοινοβουλίου είτε από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε αναφορά του επίμαχου νόμου στο Ανώτατο, έπειτα από την απόρριψη της αναπομπής του από την Ολομέλεια της Βουλής, στις 27 Ιουλίου.  

Μια πιθανή απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται τουλάχιστον πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου και η οποία θα δικαιώνει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, πέραν της ακύρωσής του αυτής καθ’ αυτής, θα δένει ουσιαστικά τα χέρια της αντιπολίτευσης όσον αφορά μια πιθανή πρόθεσή της να επιχειρήσει κάτι ανάλογο και για τη συνέχεια. Να επιχειρήσει δηλαδή, νέα παράταση της αναστολής των εκποιήσεων.

Διαβάστε ακόμα: 

Elena Krutova: Πώς μπορεί να γίνει Silicon Valley της Μεσογείου η Κύπρος 

Οι δέκα κορυφαίοι προορισμοί των κυπριακών προϊόντων

Από την άλλη, μια ενδεχόμενη απόφαση του Ανωτάτου βάσει της οποίας ο νόμος δεν θα κρίνεται ως αντισυνταγματικός, πέραν του παγώματος της διαδικασίας των εκποιήσεων για όσο χρονικό διάστημα θα απομένει από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης μέχρι την 31η Οκτωβρίου, θα λύνει τα χέρια της Βουλής και θα της παρέχει πρόσφορο έδαφος να επιδιώξει, αν το θελήσει, ανανέωση της αναστολής των εκποιήσεων και για μετά την 31η του Οκτώβρη.

Σημειώνεται πως δεδομένης της αναφοράς του Προέδρου στο Ανώτατο και εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου, ο ψηφισθείς νόμος αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε ισχύ και η διαδικασία των εκποιήσεων υλοποιείται κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως προχωρώντας σε αναπομπή του νόμου στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείτο στην αιτιολογική συνοδευτική του επιστολή σύγκρουση του νόμου με το άρθρο 30 του Συντάγματος, καθώς-όπως υποδείκνυε-  παρεμποδίζει ή και περιορίζει το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, σημείωνε πως οι πρόνοιες του νόμου συγκρούονται με το άρθρο 80 του Συντάγματος, αφού είναι ασύμβατες με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμαινε ότι ο νόμος συγκρούεται με το άρθρο 26 του Συντάγματος και την ελευθερία του συμβάλλεσθαι, αποστερώντας από τον ενυπόθηκο δανειστή το συμβατικό δικαίωμα που του παρέχει η ιδιωτική του σύμβαση με τον ενυπόθηκο οφειλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου ένα χρόνο, και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία τις αναφορές του Προέδρου για τον «περί της Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 2019». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητούσε γνωμάτευση κατά πόσο ο συγκεκριμένος νόμος ήταν αντίθετος και ασύμφωνος με τα Άρθρα 23, 25, 26, 28, 35 και 179 του Συντάγματος. Στην απόφαση που εξέδωσε πλειοψηφικά, το Δικαστήριο γνωμάτευε ότι «ο Νόμος δεν παραβιάζει οποιοδήποτε Άρθρο του Συντάγματος». Παρά την συγκεκριμένη απόφαση, από πλευράς κυβέρνησης υποδεικνύεται πως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πως η τότε απόφαση του Δικαστηρίου δεν προεξοφλεί την παρούσα απόφαση η οποία αναμένεται, και η οποία-όποια και να είναι- θα πρέπει να γίνει εκατέρωθεν σεβαστή.  

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»