Έρχεται το «gov.cy» από το 2021

Εντός του έτους θα ξεκινήσει η μετάβαση των κυβερνητικών συστημάτων στο cloud όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Χειμώνας στο διαδικτυακό συνέδριο «The Public Sector is innovating with Hybrid Cloud». Στόχος η δημιουργία υπηρεσιών στα πρότυπα του gov.uk με το αντίστοιχο για την Κύπρο gov.cy. Ανέφερε ακόμη πως τον ερχόμενο Ιούνιο καινούργιο σχέδιο αναβάθμισης των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Μάριος Καπίρης: Μονόδρομος το cloud για το δημόσιο

Altamira: Σπίτια και διαμερίσματα από €70.000

Κινήθηκαν πτωτικά οι τιμές ακινήτων το 2020 (πίνακες)

Παραδεισιώτης: Προβλέψαμε την έκταση της πανδημίας, επενδύσαμε στο λιανεμπόριο

Ο κ. Χειμώνας κατά την παρουσίαση του, αναφέρθηκε στο όραμα του Υφυπουργείου είναι «η έρευνα, η καινοτομία και οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, να καταστούν εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης κοινωνικής ευημερίας διεθνούς ανταγωνιστικότητας».

Παρουσίασε επίσης και στο δείκτη DESI 2020, όπου λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως η συνδεσιμότητα, η χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες κα., με την Κύπρο να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Υφυπουργείο στο σχεδιασμό του δίνει έμφαση στις υποδομές, την ψηφιακή διακυβέρνηση, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των ομάδων της κοινωνίας και στη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με  ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Ο κ. Χειμώνας μίλησε για συνεργασίες με εξωτερικούς φορείς για να διαμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Υφυπουργείου στο πλαίσιο ανασχεδιασμού του επιχειρησιακού μοντέλου. Είπε επίσης ότι ακολουθείται πλέον νέα προσέγγιση στη διαδικασία με agile approach και πως η κυβέρνηση θα σταματήσει να αγοράζει εξοπλισμό στην ανάθεση έργων πληροφορικής, ενώ η λειτουργία και διάθεση θα ανατίθεται στους αναδόχους.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι αυτό θα γίνει εντός του 2021 και κάποιες υπηρεσίες θα τεθούν σε λειτουργία τον Απρίλιο.

«Σχεδιάζουμε τη μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων στο cloud. Το 2021 θα δείτε την κυβέρνηση να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η μετάβαση θα αφορά όλα τα συστήματα. Γίνεται συνεργασία με την PD Γερμανίας για δημιουργία Digital Architecture. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα νοικιάσει χώρο εντός του 2021 και σε δεύτερη φάση θα τα συγκεντρώσουμε σε δύο πανομοιότυπες τοποθεσίες. Οι πρώτες υπηρεσίες ευελπιστούμε από τον Απρίλιο να δώσουμε σε παραγωγή κάποιες από τις υπηρεσίες» είπε.

Στόχος όπως ανέφερε είναι η δημιουργία διαδικτυακής υπηρεσίας - gov.cy – στα πρότυπα του βρετανικού gov.uk.

Ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε επίσης και σε σχέδιο επιδότησης για να γίνεται πιο εύκολη η διασύνδεση των νοικοκυριών, ενώ έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η νέα στρατηγική Κυβερνοασφάλειας. Επίσης, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας προωθείται «η ανάπτυξη ενός οικοσύστήματος που να βασίζεται στη γνώση. Έχουμε καταρτίσει πλάνο για την αναβάθμιση όλων των κοινωνικών ομάδων».

Δειτε Επισης

Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One