Ο αντίκτυπος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες στην Κύπρο

Ανακτώντας γρήγορα τις δυνάμεις της μετά την οικονομική ύφεση εξαιτίας της τεράστιας εισροής κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα, το 2017 η Κύπρος είχε δικαίως αναγνωριστεί ως κορυφαίος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη. Όμως, παρά την αξιοσημείωτη ανάπτυξη που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας φαίνεται τώρα να έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της Κύπρου του 2019, μια από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί είναι η ανταγωνιστικότητα που ισοδυναμεί με «χαμηλή επιχειρηματικότητα, χαμηλά ποσοστά επιχειρηματικής καινοτομίας και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, παρά το εξαιρετικά μορφωμένο εργατικό δυναμικό και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο».
 
Ωστόσο, η Κύπρος έρχεται ογδοεικοστή στις 129 χώρες του Basel AML Index για τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και παραμένει βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη αποτελώντας πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές λόγω της στρατηγικής της θέσης μεταξύ τριών ηπείρων, η οποία βελτιστοποιεί τις πιθανότητές της να προσελκύσει επιχειρήσεις.
 
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Κύπρο παρουσίασε σταθερή άνθηση κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η χώρα φαίνεται να έχει μείνει πίσω στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα και κατατάσσεται 54η από 63 χώρες παγκοσμίως.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη για αλλαγή και να έρθουν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πιο κοντά στους επενδυτές είναι επιτακτική.
 
Ψηφιακός μετασχηματισμός, η ανάγκη να επιτύχει
Η νέα εποχή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει αναδειχθεί στο νησί, φέρνοντας μαζί της τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί και η μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των επενδυτών ώθησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε να υιοθετήσουν προηγμένες τεχνολογίες είτε να αναθέσουν σε τρίτους μέρος των υπηρεσιών διαχείρισης των επενδύσεών τους, δεδομένου ότι ήταν σχεδόν αδύνατη η ανάλυση και η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων εσωτερικά λόγω περιορισμένης τεχνολογικής ικανότητας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες, και fintech πάροχοι, όπως η Tradesocio, δεν καθυστέρησαν να ανταποκριθούν στη νέα τάση, προσφέροντας ευέλικτες λύσεις για να ελαφρύνουν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτικές εταιρείες στην Κύπρο.
 
Η Tradesocio έχει σχεδιάσει μια εξελιγμένη λύση διαχείρισης επενδύσεων που παρέχει ευρύτερη πρόσβαση στο digital banking και τις επενδύσεις, εστιάζοντας στην ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτικότητα.
 
Η εταιρεία διοργανώνει μια εκδήλωση που αφορά τους επαγγελματίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών - το Financial Services Digital Transformation Forum στις 26 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η νομοθεσία, οι νέες τεχνολογίες, ο ανταγωνισμός και η ζήτηση των καταναλωτών στη διαμόρφωση της προσφοράς και διανομής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και το τι σημαίνει για όλους τους ενδιαφερόμενους να υιοθετήσουν την αλλαγή και λύσεις που μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν την Κύπρο να διατηρήσει τη θέση της ως κυρίαρχου οικονομικού κόμβου στην Ευρώπη, αλλά και να τονώσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις επενδυτικές υπηρεσίες.
 
Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα και να εγγραφείτε.
 
Με μια ολιστική προσέγγιση της διαχείρισης επενδύσεων και με μακροπρόθεσμο όραμα για την απλοποίηση του τρόπου προσφοράς, διαχείρισης και πρόσβασης σε επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες, η Tradesocio προσφέρει μια ευρεία γκάμα πολύπλευρων λύσεων SaaS για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων Separately Managed Accounts (SMA), προηγμένης δημιουργίας και διαχείρισης χαρτοφυλακίου (ETF Station), ψηφιακού οικονομικού σύμβουλου (Digital Wealth Advisor - DWA), καθώς και πρωτοποριακών λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου για brokers (Mirror Trader και TS Trader).
  
Βελτίωση του value chain
Φέρνοντας τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας στον πυρήνα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η τεχνολογία της Tradesocio επιτρέπει στους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να κάνουν πιο εύκολα προσβάσιμες τις υπηρεσίες τους στους επενδυτές. Όλα αυτά τα προϊόντα και οι λύσεις έχουν κλιμακωθεί για web και κινητές πλατφόρμες. Πλήρως branded και customisable, οι καινοτόμες λύσεις fintech ανταποκρίνονται εύκολα στις ανάγκες τόσο των institutional όσο και των retail χρηστών όσον αφορά τη χρηστικότητα, το reporting και την ασφάλεια των δεδομένων.
 
Όλα αυτά τα πακέτα τεχνολογίας δίνουν τη δυνατότητα στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται και να προσφέρουν εύκολα multi-asset χαρτοφυλάκια, να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των επενδυτών σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα τους επιτρέπουν να βλέπουν και να παρακολουθούν την απόδοση του χαρτοφυλακίου σε web και κινητές συσκευές.
 
Ο αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπερνάει τα 5,15 δισ. και αυτό αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που οι επενδυτικές εταιρείες δεν μπορούν να αγνοήσουν και είναι πιο προσιτό με την υποδομή της Tradesocio.
 
 "Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να μειώσουν το κόστος δημιουργίας καινούριων leads και διατήρησης των πελατών τους καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν το lifetime value και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις υπηρεσίες τους. Οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας τείνουν να διατηρούν τους υπάρχοντες πελάτες και να προσελκύουν νέους", δήλωσε ο CEO της Tradesocio Wael Salem. «Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε νέες ευκαιρίες τόσο για τους παρόχους επενδυτικών υπηρεσιών όσο και για τους επενδυτές, καθιστώντας τις επενδυτικές υπηρεσίες εύκολα διαθέσιμες αλλά και επιτρέποντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργούν επενδυτικά προϊόντα που θα απευθύνονται σε μεγαλύτερο εύρος επενδυτών, από ιδιώτες επενδυτές με περιορισμένο κεφάλαιο μέχρι επενδυτές υψηλής αξίας", εξήγησε ο κ. Salem.
 
Η ασφάλεια έρχεται πρώτη
Για να μειωθεί ο κίνδυνος ηλεκτρονικών επιθέσεων, η Tradesocio έχει εφαρμόσει μια αποτελεσματική στρατηγική: τη dependency injection. Επίσης γνωστή ως "data injection", πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνική για την αποφυγή zero-day exploits, η οποία συνεπάγεται την εισαγωγή "εσφαλμένων δεδομένων" ή κωδικού σε ένα σύστημα για την ανίχνευση τυχόν τρωτών σημείων, και επιτρέπει στους μηχανικούς του κυβερνοχώρου να ξεκινήσουν άμεσες αποκαταστατικές ενέργειες.
 
Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την εξασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας και διαθεσιμότητας των δεδομένων περιλαμβάνουν: αρχιτεκτονική κατανεμημένης βάσης δεδομένων, που χρησιμοποιείται επίσης για την αποφυγή υπερφόρτωσης του διακομιστή, αντίγραφα ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο, αποκλειστική περιφερειακή φιλοξενία και Tier-3 disaster-recovery σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, για το οποίο η Tradesocio κατέχει πιστοποιήσεις: ISO 27001, 27017, 27018, 20000-1, 22301, 9001.
 
Το Tradesocio εφαρμόζει επίσης πρωτόκολλα κρυπτογράφησης 256 και 128-bit και άλλες προηγμένες μεθόδους, όπως spoofing DNS, πρόληψη επίθεσης DDoS, αυτόματο load balancing και cloud hosting.

Κοιτάζοντας τη γενικότερη εικόνα, εξελίξεις όπως οι παραπάνω έχουν τη δύναμη να προωθούν τη διαχείριση των ψηφιακών επενδύσεων στο mainstream και να καταφέρουν την πλήρη μεταμόρφωση της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Με μια πολυποίκιλη προσφορά προϊόντων, η Tradesocio είναι ένας πάροχος χρηματοοικονομικών τεχνολογιών που σίγουρα θα μας απασχολήσει για τα επόμενα χρόνια.
 

Δειτε Επισης

Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης