Πλατφόρμα συνεργασίας για αστική κινητικότητα

Στη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων κοινωνικών εταίρων και στόχο τον συντονισμό και την από κοινού διαμόρφωση, σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για την βιώσιμη αστική κινητικότητα, ανακοίνωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση  την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ η κ. Αναστασιάδου μιλούσε σε ανοικτή διαβούλευση για τις βιώσιμες μεταφορές.

«Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές προωθείται η εισαγωγή συστημάτων τηλεματικής για την έκδοση και ακύρωση εισιτηρίων με την χρήση έξυπνων καρτών, τη διαχείριση του στόλου και την πληροφόρηση των επιβατών σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε.

Σύμφωνα με την  Υπουργό «έχουν ήδη τοποθετηθεί συστήματα ηλεκτρονικής πληροφόρησης του κοινού σε σημαντικές στάσεις και σταθμούς λεωφορείων, και το δίκτυο πληροφόρησης θα διευρύνεται συνεχώς».

«Η πληροφόρηση επιβατών σε πραγματικό χρόνο είναι επίσης δυνατή μέσω ιστοσελίδας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, με δυνατότητες σχεδιασμού ταξιδιού», είπε.

Πρόσθεσε ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία – Ταμείο Συνοχής κατά 85% και προωθείται κάτω από το εμπορικό όνομα “MOTION”.

Η κ. Αναστασιάδου είπε επίσης ότι το Υπουργείο «έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας με τις τοπικές αρχές για την αναβάθμιση των υποδομών για την οποία θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες στην συνέχεια».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο «έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας εγγράφων προσφορών για την ανάθεση νέων Συμβάσεων Παραχώρησης Δημόσιων Μεταφορών, που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020».

«Οι αναθέσεις θα γίνουν μέσα από την προκήρυξη ανοικτών διαγωνισμών», είπε.

Την ίδια ώρα, η Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι «έχοντας επίγνωση ότι όλα τα εναλλακτικά προς το αυτοκίνητο μέσα μετακίνησης παραμελήθηκαν για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η Κύπρος να υστερεί σημαντικά έναντι των πλείστων ευρωπαϊκών κρατών στη χρήση τους, το Υπουργείο μου έχει θέσει ως στόχο τη σημαντική αύξηση της ποδηλασίας και του περπατήματος».
 
Μεταξύ άλλων, για την ποδηλασία ανέφερε ότι «προωθείται, στη βάση των πορισμάτων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας, η κατασκευή ενός εκτεταμένου ποδηλατικού δικτύου που συνδέει τα Πανεπιστήμια της πόλης μεταξύ τους και με το κέντρο της πόλης».

Για την ενθάρρυνση του περπατήματος, είπε ότι «θα εφαρμόσουμε προγράμματα για τη δημιουργία ενιαίων και συνδεδεμένων δικτύων πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και ανοικτών υπαίθριων χώρων για τη συνάθροιση των πολιτών, ενώ θα διασφαλίσουμε ότι τα πεζοδρόμια θα καταστούν ελεύθερα από όλα τα εμπόδια, περιλαμβανομένων των οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα σε αυτά».

«Για να επιτευχθούν τα πιο πάνω απαιτείται συνεργασία σε μία διαχρονική βάση. Επομένως, προχωράμε με την δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί εταίροι με στόχο τον συντονισμό και την από κοινού διαμόρφωση, σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων», ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης