Αγωγός €500 εκατ. από την «Αφροδίτη» στην Κύπρο

Τα πρώτα βήματα για αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 άρχισαν ήδη να πραγματοποιούνται, ενώ η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του τεμαχίου «Αφροδίτη» στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την εσωτερική κατανάλωση και κάλυψη ενεργειακών αναγκών της ΑΗΚ και ο δεύτερος τη διοχέτευση ποσοτήτων φυσικού αερίου στις αγορές.

Αγωγός προς την Κύπρο
Για να γίνει πραγματικότητα η αξιοποίηση φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 για εσωτερική χρήση, απαιτείται η δημιουργία αγωγού που θα συνδέει το τεμάχιο «Αφροδίτη» με τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ στο Βασιλικό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Το κόστος του αγωγού υπολογίζεται, σε πρώτη φάση, στα 500 εκατ. ευρώ ενώ τα έξοδα κατασκευής του αποτελούν θέμα επαφών που έχουν Noble και Κυπριακή Δημοκρατία. Τα σχέδια που τυγχάνουν επεξεργασίας αφορούν ανάληψη του έργου από την εταιρεία και την κυπριακή πολιτεία ή παραχώρηση του αγωγού με τη μέθοδο του ΒΟΤ σε δυνητικούς επενδυτές.

Οι επόμενοι μήνες αποτελούν κομβικής σημασίας περίοδο για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, αφού εντός αυτού του χρονικού πλαισίου θα ξεκαθαριστέι σε μεγάλο βαθμό ποια επιλογή θα προκριθεί ως η καταλληλότερη και πιο συμφέρουσα. Την ίδια στιγμή, καλά ενημερωμένες πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν στο InBusinessNews ότι τόσο για τον αγωγό από το οικόπεδο 12 προς την Κύπρο, όσο και για τον αντίστοιχο αγωγό προς την Αίγυπτο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εμπορικές συμφωνίες.

Η σημασία των εμπορικών συμφωνιών
Τα συμβόλαια πώλησης του φυσικού αερίου που θα συνάψει η Noble με δυνητικούς αγοραστές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο κατασκευής αλλά και το ποιος θα αναλάβει τα έξοδα δημιουργίας του αγωγού από το οικόπεδο 12 προς την Αίγυπτο.

Το κόστος για το εν λόγω έργο υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, βάσει σημερινών υπολογισμών. Την ανάληψη του έργου μπορεί να εξασφαλίσει τρίτος εταίρος ή ακόμη και εταιρεία που θα προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία για αγορά φυσικού αερίου από τη Noble.

Μετά την κατάθεση του σχεδίου αξιοποίησης του οικοπέδου 12 από τη Noble και τη μελέτη που κάνει επί αυτού το Υπουργείο Ενέργειας, ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Το ύψος των επενδύσεων, οι άμεσες κινήσεις και οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί αποτελούν τα βήματα που θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες από πλευράς Noble, σε επίπεδο επιχειρησιακής δράσης και εμπορικών συμφωνιών.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024