Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία

Στόχος μας είναι να έχουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια, ώστε η βιομηχανία μας να είναι ανταγωνιστικά παραγωγική, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, χαιρετίζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Παπαναστασίου είπε πως ο κύριος λόγος που η κυπριακή βιομηχανία δεν είναι ανταγωνιστική στην παραγωγή προϊόντων, είναι το υψηλό κόστος ενέργειας και σημείωσε ότι για τη μείωση του χρειάζεται στρατηγική με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ο Υπουργός συνέστησε στους βιομήχανους να εκμεταλλευτούν τα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από την εγκατάσταση των ανάλογων συστημάτων.

«Οπότε ο συνδυασμός εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιοκατανάλωσης της, είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο που θα σύστηνα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε πως αυτά αφορούν τη λειτουργία του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό «το οποίο είναι μια πονεμένη ιστορία, αφού παίρνει αναβολές από μήνα σε μήνα, από εξαμηνία σε εξαμηνία».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η πλωτή μονάδα και το χερσαίο τερματικό είναι ολοκληρωμένα κατά περίπου 80% «όμως υπήρξε μια σοβαρή καθυστέρηση, από τον Σεπτέμβριο του 2022 που έπρεπε να παραδοθεί».

«Τα καλά νέα είναι ότι η πλωτή μονάδα έχει ολοκληρωθεί στα ναυπηγία της Κίνας και θα προσπαθήσουμε να την παραλάβουμε πιστοποιημένη, γιατί είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του τερματικού», είπε και πρόσθεσε πως «ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε και τερματικό για να δώσουμε φυσικό αέριο στη συμβατική παραγωγή που είναι ο σταθμός της ΑΗΚ στο Βασιλικό, αλλά και στους ιδιώτες που θα δουλέψουν σε συμβατική ηλεκτροπαραγωγή».

Σημείωσε δε ότι αναμένεται ότι «αυτό θα ρίξει κάθετα την τιμή του ηλεκτρισμού διότι θα περιοριστούν οι ρύποι και επιπρόσθετα, το ίδιο το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο φθηνό αυτή τη στιγμή και αυτή είναι και η πρόβλεψη, ότι δηλαδή θα συνεχίσει να είναι πιο φθηνό από τα υγρά καύσιμα που καίμε σήμερα».

Σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα μέτρα, «πέραν του ότι προωθούμε την Πράσινη Μετάβαση μέσα από την ενίσχυση της παραγωγής ΑΠΕ», ανέφερε ο Υπουργός, «προωθούμε την αποθήκευση ενέργειας σε συστήματα μπαταριών, είτε σε κεντρικό σύστημα, είτε σε υβριδικά συστήματα, δίπλα από φωτοβολταϊκά πάρκα». Σκοπός μας, υπέδειξε, «είναι την παραγωγή αυτή να την αποθηκεύουμε σε μπαταρίες, για να τη δίνουμε όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και αυτό μπορεί να μας καλύπτει 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Ο κ. Παπαναστασίου έκανε επίσης αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση στο επίσης μακροπρόθεσμο πλάνο για το έργο Great Sea Interconnector, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση δεν θα δούμε πραγματικά ηλεκτρισμό χαμηλού κόστους».

«Βλέπουμε ότι παραπονιούνται όλοι που παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ότι απορρίπτουμε την παραγωγή τους γιατί δεν μπορούμε να την καταναλώσουμε, αφού η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά και υπάρχει υπερπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ», είπε και υπέδειξε πως «αν είχαμε συστήματα μπαταριών θα ήταν διαφορετικά, αν είχαμε τον Interconnector θα ήταν διαφορετικά, γιατί θα δίναμε αυτή την επιπρόσθετη ενέργεια σε άλλες χώρες, έναντι αμοιβής».

Τόνισε δε ότι «σκοπός μας είναι να έχουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να τη δώσουμε στη βιομηχανία για να είναι ανταγωνιστικά παραγωγική και να βοηθηθεί, κατ’ επέκταση, η οικονομία του τόπου».

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανέφερε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις γενικότερα, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με δύσκολες συνθήκες «λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, που δημιουργεί αυξημένες πληθωριστικές τάσεις διεθνώς».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Κυβέρνηση «αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις, αξιοποιεί στοχευμένα τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και συγκεκριμένα τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το πρόγραμμα ‘ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027’, για την εφαρμογή σχεδίων χορηγιών».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει συνολικά 245 εκατομμύρια ευρώ για τη συγκεκριμένη περίοδο, τα οποία θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μέσω των σχεδίων χορηγιών, για επενδύσεις που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξοικονόμηση ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό ή δημιουργία μονάδων που ασχολούνται με τη μεταποίηση ή και την εμπορία γεωργικών προϊόντων.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε, παράλληλα, στη στήριξη που έτυχε η Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Αθανασίου και διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου του είναι στη διάθεση των βιομηχάνων καθώς και κάθε επιχειρηματία, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τους.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, η οποία επανεξέλεξε στη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου τον Βάσο Δημητριάδη, τιμήθηκαν ο Διευθυντής του ΕΒΕ Λεμεσού, Χρήστος Αναστασιάδης, η εταιρεία Χαραλαμπίδης – Κρίστης και η φαρμακοβιομηχανία Medochemie.

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών δημιουργείται στην Κρήτη
Επιστολή Γ. Παπαναστασίου προς Chevron για στοχευμένες ενέργειες εντός εξαμήνου
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων κατρακύλησε το αργό-Απώλειες άνω του 3%
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
Φυσικό αέριο: Ασανσέρ οι τιμές στη Βρετανία-Υποχωρεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας
OPEC: Η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο
Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο