LoneStar: Οι επαφές στην Κύπρο και το πρόστιμο στις ΗΠΑ

Βαρύ πρόστιμο στις ΗΠΑ για τη Lone Star, στον απόηχο του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου τους τελευταίους μήνες. 

Όπως ανακοίνωσε αυτήν την βδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Lone Star Global Acquisitions Ltd και η Hudson Advisors L.P., εγγεγραμμένοι σύμβουλοι επενδύσεων, κατηγορήθηκαν για τη συμπερίληψη της αναμενόμενης φορολογικής υποχρέωσης του ιδιοκτήτη της Hudson ως στοιχείο ορισμένων προμηθειών που χρεώνονται σε 14 ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια που διαχειρίζονταν οι δύο οργανισμοί.

Διαβάστε ακόμη: 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Hudson και Lone Star Global συμφώνησαν να πληρώσουν $11,2 εκατομμύρια σε αστικές ποινές και έχουν αποζημιώσει τα επηρεαζόμενα κεφάλαια με $68,5 εκατομμύρια, στα οποία περιλαμβάνονται οι τόκοι για τις άγνωστες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τουλάχιστον μεταξύ 2005 και 2017, η Hudson περιέλαβε $54,6 εκατομμύρια από την αναμενόμενη φορολογική υποχρέωση του ιδιοκτήτη της στις ΗΠΑ σε τέλη που χρεώνονται στα ταμεία. Σύμφωνα με το νόμο, αυτές οι φορολογικές υποχρεώσεις ήταν πληρωτέες από τον ιδιοκτήτη και όχι από τη Hudson και δεν υπήρχε εξουσιοδότηση να χρεώσουν αυτό το στοιχείο  χωρίς πλήρη και δίκαιη γνωστοποίηση. 

Πάντως, σε τοπικό επίπεδο οι επαφές στελεχών και αξιωματούχων της LoneStar με διάφορους φορείς συνεχίζονται. Η γενικότερη αντίληψη που φαίνεται επικρατεί σε κυβερνητικά και εποπτικά σώματα είναι πως το επενδυτικό ταμείο είναι ευπρόσδεκτο για να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στην τράπεζα, αλλά όχι τέτοια που να το δίδει τον έλεγχο της πλέον συστημικής τράπεζας του τόπου.

Σχετική είναι και η άμεση προώθηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, του νομοσχεδίου που του δίδει το δικαίωμα να αποφασίζει για την έγκριση ή όχι εξαγορών που μπορεί να επηρεάζουν την οικονομία γενικότερα. 

Δειτε Επισης

AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς
Έπιασε τόπο η παρέμβαση Χριστοδουλίδη-Συνεχίζει βάσει των προνοιών του συμβολαίου το έργο η Kition
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις
Μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 1ο τρίμηνο-Υποχώρηση στον όγκο και στην αξία των μεταβιβάσεων