Οι νέες πραγματικότητες, η προσαρμογή και ο… μπούσουλας Ηροδότου

Με αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν, αλλά κατά κύριο λόγο με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας, μίλησε στη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Στέλνοντας πολλαπλά βαρυσήμαντα μηνύματα, το ρεζουμέ τους θα μπορούσε κάλλιστα να λεχθεί πως εμπερικλείεται στο κάλεσμά του προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να ασκούν συνετές πολιτικές και να προσαρμόζουν συνεχώς τα οικονομικά τους πλάνα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα προκύψουν.

Διαβάστε ακόμα: 

Λιανεμπόριο: Ανάσανε λόγω τουρισμού, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα 

Οι πρωταγωνιστές σε σταθερή τηλεφωνία και διαδίκτυο (πίνακες)

Business Center στη Λεμεσό ψήλωσε...αυθαίρετα κατά δύο ορόφους(pics)

Και μολονότι ο Διοικητής Ηροδότου τόνισε την υγιή σήμερα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, υπογραμμίζοντας πως έχει καταφέρει να αντέξει έως τώρα επιτυχώς τις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου και να παραμένει φερέγγυο-με ισχυρή ρευστότητα και αισθητά βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού-, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους κινδύνους που ελλοχεύουν, δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, ως εξέχουσας σημασίας αποτιμάται η αναφορά του πως παρόλο που οι άμεσες επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης κρίνονται μέχρι τώρα διαχειρίσιμες, οι έμμεσες επιπτώσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο αποκρυστάλλωσης και πιθανόν να επηρεάσουν την κερδοφορία και την ποιότητα ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως υπέδειξε συναφώς, οι πολιτικές εξομάλυνσης των επιτοκίων ενδέχεται μεν να βελτιώσουν το επιτοκιακό εισόδημα, αλλά ίσως να μην επαρκούν για να καλύψουν τις εγγενείς αδυναμίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες τράπεζες, για να αναφερθεί συγκεκριμένα:

Πρώτο: Στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.  

Δεύτερο: Στα αυξημένα κόστη σε σχέση με τα έσοδα.  

Τρίτο: Στους περιορισμένους πόρους εισοδήματος.

Τέταρτο: Στις ανταγωνιστικές πιέσεις από εταιρείες που λειτουργούν εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού χώρου.

Πέμπτο: Στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του σύγχρονου πελατολογίου.

Έκτο: Στην ανάγκη συνετούς διαχείρισης των επενδύσεων σε κυβερνητικά ομόλογα, χωρίς αυτή η λίστα να είναι εξαντλητική.

Δεδομένων των πιο πάνω, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου διαμήνυσε ότι ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να προβεί σε προσαρμογή των επιχειρησιακών του στρατηγικών στις νέες πραγματικότητες, όπως αυτές προκύπτουν από τις κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου. Για να υποδείξει επί τούτου με έμφαση, ότι αυτό δεν θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα και να προσδιορίσει-σε σχέση με τον υψηλό βαθμό δυσκολίας- συγκεκριμένους βαρύνουσας σημασίας παράγοντες.  

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο πρώτος αφορά στην αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου και την παροχή τεχνολογικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών με τη ψηφιοποίηση να αποτελεί το επίκεντρο της προσπάθειας αυτής.

Όπως εξήγησε, παρά το γεγονός ότι η χαμηλή κερδοφορία είναι ένα ευρύτερο διαρθρωτικό ευρωπαϊκό ζήτημα, ο λόγος κόστους προς έσοδα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ο οποίος ανερχόταν σε 76% τον Ιούνιο του 2022, είναι αισθητά υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 63%. «Η επένδυση στην τεχνολογία μπορεί να καταστεί ο καταλύτης στην προσπάθεια ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της γεφύρωσης του χάσματος με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, ο δεύτερος παράγοντας αποτελεί το ευρύ φάσμα κινδύνων που αναδύεται από την κλιματική αλλαγή. Όπως σημείωσε επί του προκειμένου, η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της εξάρτησης του ευρωπαϊκού χώρου από τη ρωσική ενέργεια δύναται να αυξήσει σημαντικά το κόστος μετάβασης στην πράσινη οικονομία. Ως εκ τούτου, όπως υπέδειξε, τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να προσαρμόσουν κατά αντίστοιχο τρόπο τις στρατηγικές και τις πολιτικές τους.

«Ως επόπτες», είπε, «αναμένουμε από τις τράπεζες να προβούν σε όλες τις τομές και ενέργειες ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις ρυθμιστικές απαιτήσεις που προνοούν την ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων στους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς».

Ένας τρίτος παράγοντας, κατά τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είναι οι δομές εσωτερικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. «Αναμένουμε», ανέφερε, «η εσωτερική διακυβερνητική τους δομή να διαθέτει τους απαραίτητους ελέγχους και ισοζύγια, ούτως ώστε να αναλαμβάνονται μετρήσιμοι και αποδεκτοί κίνδυνοι, και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά η διαχείριση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων».

Ως ένα τέταρτο παράγοντα, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου προσδιόρισε την αλληλεπίδραση των πιστωτικών ιδρυμάτων με το πελατολόγιό τους, υπογραμμίζοντας πως είναι προς το συμφέρον, τόσο των καταναλωτών αλλά και των τραπεζών, να καλλιεργηθεί μεταξύ τους μία σχέση αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης.

«Εντός αυτού του πλαισίου, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας, Υπηρεσία που δημιουργήσαμε πρόσφατα για να διερευνά καταγγελίες που υποβάλλονται για εικαζόμενες παραβάσεις του νομικού και κανονιστικού πλαισίου, πέραν του ήμισυ  των καταγγελιών που λαμβάνει αφορούν στις αναδιαρθρώσεις δανείων και άλλες συναφείς με αυτές διαδικασίες», επισήμανε.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»