RCB Bank: Θωράκισε ρευστότητα, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα

Μια νέα σελίδα σε ό,τι αφορά την παρουσία της RCB Bank στον χάρτη του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα φαίνεται να σηματοδοτεί η συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελληνική Τράπεζα, βάσει της οποίας εξυπηρετούμενα δάνεια της RCB -κυρίως επιχειρηματικά- συνολικού ύψους €556 εκατομμυρίων, πωλούνται και περνούν στα χέρια της Ελληνικής.

Διαβάστε ακόμη:

RCB Bank: Συμφωνία με Ελληνική για πώληση δανείων ύψους €556 εκατ.

Ελληνική: Αυξάνεται η πελατειακή βάση στον επιχειρηματικό δανεισμό

Η πώληση δανείων της RCB σε Ελληνική-Τι κερδίζουν οι δύο τράπεζες

Η S&P Global Ratings ανέστειλε την αξιολόγηση της RCB Bank

Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με πηγές της RCB που μίλησαν στο InBusinessNews, οι δείκτες ρευστότητας της τράπεζας αυξάνονται ακόμη περαιτέρω, παρόλο που ήταν ήδη ψηλοί, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι υπερκαλύπτονται οι καταθέσεις, αφήνοντας παράλληλα αποθεματικά στην τράπεζα για τις περαιτέρω δραστηριότητες της.

Διαβάστε ακόμα: 

Π. Παραδεισιώτης: Αύξηση 200% στο κόστος σιτηρών σε δύο χρόνια 

Η First Boutique άνοιξε στο ψηλότερο κτήριο της Λευκωσίας 

Η ακριβότερη έπαυλη που πουλά η Altamira έναντι €4,5 εκατ. (pics)

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως επισήμως η RCB Bank γνωστοποίησε στη χθεσινή της ανακοίνωση, από την εν λόγω πώληση δανείων η τράπεζα αναμένεται να λάβει συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνολικός δείκτης της κεφαλαιακής της επάρκειας θα αυξηθεί από περίπου 21% σε πάνω από 27%.

Ενόψει των πιο πάνω, οι ίδιες πηγές τόνισαν στο InBusinessNews πως δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα για τις καταθέσεις της τράπεζας, ενώ επισήμαναν ταυτόχρονα, σε σχέση με την επόμενη μέρα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το γεγονός ότι η RCB έχει μηδενικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα αρκετά καλά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα συνεχίσουν να τυγχάνουν της βέλτιστης διαχείρισης.

Περαιτέρω, κληθείσες ακριβώς να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα της RCB στο τραπεζικό σύστημα του τόπου, υπέδειξαν πως εκ των πραγμάτων καθίσταται μια σαφώς μικρότερου μεγέθους και αμιγώς corporate τράπεζα, η οποία κατά κύριο λόγο θα διαχειρίζεται το εναπομείναν χαρτοφυλάκιό της.

Επισημαίνεται πως στη χθεσινή της ανακοίνωση, διά της οποίας γνωστοποιούσε τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, η RCB Bank τόνιζε πως η πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα ενισχύσει περαιτέρω το κεφάλαιο και τα αποθέματα ρευστότητάς της, δημιουργώντας πρόσθετα σημαντικά αποθέματα και επιτρέποντας έτσι σημαντική ικανότητα απορρόφησης τυχόν πιθανών εξωτερικών κραδασμών.

Επιπλέον, υποδείκνυε πως η ρευστότητα της τράπεζας θα υπερβαίνει το συνολικό ποσό όλων των υποχρεώσεών της, γεγονός που-όπως υπογράμμιζε- της επιτρέπει, τόσο να εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των πελατών της όσο και να διατηρεί επαρκές επίπεδο ρευστότητας για τις περαιτέρω δραστηριότητές της.

Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική αν ληφθεί υπόψη πως πρόκειται για μία τράπεζα που χαρακτηρίζεται ως συστημική και εποπτεύεται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η συμφωνία έγινε με τις «ευλογίες», τόσο της Φρανκφούρτης όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της οποίας ο ρόλος ήταν καίριος για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική