Η S&P Global Ratings ανέστειλε την αξιολόγηση της RCB Bank

Η S&P Global Ratings ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αξιολόγηση της RCB Bank, εξαιτίας των σχέσεών της με τη VTB Bank και της μεταβίβασης ιδιοκτησίας στους Κύπριους μετόχους μετά τη ρωσική εισβολή.

Το αμερικανικό Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Υποθέσεων (OFAC) εισήγαγε κυρώσεις ενάντια στη VTB Bank JSC και τις θυγατρικές της, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Την ίδια μέρα, η VTB Bank πούλησε το μερίδιό της ύψους 46,3% στη RCB Bank με έδρα την Κύπρο, στους Κύπριους μετόχους της τράπεζας, που ελέγχεται από μέλη της διοίκησης της RCB. Αυτό ήταν μέρος του σχεδίου της διοίκησης να προστατέψει την RCB από τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Υπό το φως των συγκεκριμένων περιστάσεων μεταφοράς ιδιοκτησίας και του χρόνου κατά τον οποίο έγινε η συναλλαγή, στο πλαίσιο των κυρώσεων ενάντια στη VTB Bank, η S&P Global Ratings είχε ρίξει την αξιολόγηση της Τράπεζας στο Β+ στις 8 Μαρτίου και την τοποθέτησε στο CreditWatch Negative. Τη Δευτέρα, ο Οίκος αξιολόγησης αποφάσισε να αναστείλει την αξιολόγηση της τράπεζας, μέχρι νεωτέρας.

«Η αναστολή αξιολογήσεων αντανακλά την άποψή μας ότι, δεδομένων των συνθηκών και του χρόνου της συναλλαγής στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της VTB Bank, δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε: tον πλήρη αντίκτυπο στην RCB Bank της μεταφοράς μεριδίου 46,3% στην RCB από την VTB Bank (προηγουμένως σημαντικός μέτοχος της τράπεζας) στη διοίκηση της RCB Bank· και τις συνδέσεις μεταξύ της RCB Bank και της VTB Bank», αναφέρει ο οίκος αξιολογήσεων σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Επιπλέον, τονίζει, ότι η μεταβίβαση ιδιοκτησίας εξακολουθεί να υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Ο οίκος σημειώνει ότι θα εξετάσει το καθεστώς αναστολής των αξιολογήσεων της τράπεζας τους επόμενους μήνες και ενδέχεται να τις επαναφέρει.

 

Δειτε Επισης

Στις €252.988 η αξία των ακάλυπτων επιταγών το πρώτο τετράμηνο
Τράπεζα Κύπρου: Διπλό βραβείο καλύτερης τράπεζας από Global Finance
Η ευρωπαϊκή οδηγία για διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων-Δέσμη εναρμονιστικών νομοσχεδίων στην Βουλή
Στα €44.592.598,3 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
ΕΚΤ: Πληθωρισμός Απριλίου και ΑΕΠ «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο
Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δείχνουν τα πρακτικά της ΕΚΤ... «Δημιουργείται το υπόβαθρο»
Φρανκ Έλντερσον (EKT): «Πιθανότητα» η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο
Τράπεζα Κύπρου: Κάλεσμα στους μετόχους για ηλεκτρονική πληρωμή μερίσματος-Οι διαθέσιμοι τρόποι
Ελληνική Τράπεζα: Στις 24 Μαΐου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου
Ο δρόμος προς την ψηφιακή ανθεκτικότητα...Πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τον κανονισμό DORA